Telecoms, Media & Technology is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa
Apr 09
Show Filter
Showing of Streams
Showing of Streams
15:30 - 16:20

Afternoon coffee and Power Hour Networking Session

More
Showing of Streams
17:40 - 20:40
Info

5G MENA Awards

One of the highlights for your 2018 calendar, the awards will once again celebrate excellence in the MENA region’s LTE & 5G community, and offer an exceptional opportunity for the industry’s top players to meet, showcase their achievements, and be inspired. Visit the Awards page for more information.

More
08:00 - 08:50 50 mins
Keynote Sessions
Registration and coffee
08:50 - 09:00 10 mins
Keynote Sessions
Chair’s opening remarks
  • Andrea Faggiano - Partner, Arthur D. Little
09:00 - 09:20 20 mins
Info
Keynote Sessions
The 5G way of life – transforming businesses, societies and the future
  • Haithem M Alfaraj - Senior Vice President of Technology and Operation, STC
  • 5G direction and vision for KSA
  • Opening doors to a digital economy
  • Digital transformation
  • Investing in the future
09:20 - 09:40 20 mins
Info
Keynote Sessions
Turn ON 5G
  • Chafic Traboulsi - Vice president and Head of networks, Market area Middle East & Africa, Ericsson
  • What will 5G deliver? Significant use cases and expected benefits
  • Capturing the business potential of 5G
  • Vision and roadmap to commercialisation and the connected future
09:40 - 10:20 40 mins
Info
Keynote Sessions
CxO Keynote Panel: What will the Telco of the future look like?
  • Moderator Andrea Faggiano - Partner, Arthur D. Little
  • Yousef Abu Mutawe - COO, Zain Jordan
  • Haithem M Alfaraj - Senior Vice President of Technology and Operation, STC
  • Ayşem Ertopuz - Executive VP, Digital Services and Solutions, Turkcell
  • Benoit Duchene - AVP & Sales Head - MENA, Tata Communications Transformation Services
  • Market disruption and potential scenarios for the future telecommunications industry
  • Is there a compelling business case for 5G?
  • The role of digital transformation
  • How will organisational and cost structures evolve?
  • Business models and strategies to survive in the digital era
10:20 - 11:20 60 mins
Keynote Sessions
Morning coffee break
11:20 - 11:40 20 mins
Info
Keynote Sessions
Case Study: Laying the foundation for 5G in the MENA region
  • Zarrar Khan - Chief Technology Officer, Kuwait Telecom Company VIVA
  • Evolution from 4G, to 4G+, and path to 5G
  • Strategy, milestones and key achievements in network technology updates, optimisation and trials
  • Use cases and digital services delivered over 5G networks
  • Remaining at the cutting edge of network innovation
  • Economic and social benefits from next generation network deployment
11:40 - 12:00 20 mins
Info
Keynote Sessions
Preparing for 5G network rollout and commercialisation
  • Hani Yassin - Senior Director, Technology, Qualcomm
  • Ecosystem readiness for commercial rollout
  • Potential deployment scenarios
  • Evolution of network technology in advance of commercial rollout
12:00 - 12:40 40 mins
Info
Keynote Sessions
Keynote Panel: 5G deployment strategies and realities
  • Moderator Saurabh Verma - Associate Director, ICT, Frost & Sullivan
  • Saleem Alblooshi - Chief Infrastructure Officer, du
  • Salem Itani - Chief Technical Officer, Touch Lebanon
  • Muhammad Sameh - Chief Business Officer, Telecom Egypt
  • Indranil Das - Vice President & Head of Digital Services, Market Area Middle East & Africa, Ericsson
  • A 5G reality check – Are we on track? What have we achieved? What was promised? Are we still aiming for the same thing?
  • Cost benefit analysis of different deployment scenarios
  • Experience from 3G, 4G and 4G+ rollout
  • Capturing the business potential of early use case opportunities and positioning for future network upgrades
  • Migrating to 5G – strategies for evolution and plans for legacy networks
12:40 - 13:45 65 mins
Info
Keynote Sessions
Lunch featuring Hosted Lunch Tables
  1. New business models for 5G
    Hosted by: Sacha A. Dudler, General Manager Corporate Performance, STC (Saudi Telecom Company)

  2. Leveraging digital transformation to improve customer experience, retention, and monetisation
    Hosted by: Mustafa Komut, Business Contınuity Senior Manager, Vodafone Turkey

  3. Building mutually beneficial partnerships between operators, OTT players and vertical industries
    Hosted by: Bassem Nassif, Senior Marketing Manager, VAS Content & Partnerships, Orange Egypt

  4. Delivering IoT and smart services on LTE, 5G, and LPWA networks
13:45 - 13:50 5 mins
Track 1. Network Technology Evolution
Track chair’s opening remarks
  • Michael Fritsch - Senior Advisor, Telecommunications & Technology
13:45 - 13:50 5 mins
Track 2. Monetisation & Commercialisation
Track chair’s opening remarks
  • Matthew Reed - Practice Leader, Middle East and Africa , Ovum
13:45 - 13:50 5 mins
Track 3. Network Security
Track chair’s opening remarks
  • Simone Vernacchia - Senior Digital & Technology Consulting Director, PwC
13:50 - 14:10 20 mins
Track 1. Network Technology Evolution
5G is here, what could go wrong?
  • Peter Orlovacz - Head of Online Systems, Virgin Mobile UAE
13:50 - 14:20 30 mins
Info
Track 2. Monetisation & Commercialisation
Panel: Understanding the ROI and justifying investment for 5G
  • Sacha A. Dudler - General Manager Corporate Performance, STC (Saudi Telecom Company)
  • Shiran Sideek - Senior Manager Business Development (Pricing & Assessments), du
  • Hasan Abu-Lughod - Senior Sales Director, NetNumber
  • Wolfgang Sack - Head of PreSales (MEAP), Mavenir
  • Moderator: Pauline Coquet - Senior Consultant, Roland Berger
  • Examining the technology investment lifecycle
  • Still waiting on ROI from LTE – why invest in 5G? When and how should we expect ROI? What is realistic?
  • Balancing the need to invest in networks, whilst reducing costs
  • Strategies to strengthen corporate balance sheets
  • Risk management
  • Maximising shareholder value
13:50 - 14:10 20 mins
Info
Track 3. Network Security
Cyber security for Telecoms in the digital age
  • Abdullah Al-Omari - Executive General Manager Security and Privacy, Etihad Etisalat Co. (Mobily)
  • The evolving threat landscape
  • The role of network security in digital transformation
  • 5G security scenarios, challenges, requirements, potential mechanisms
  • The evolution of security from 4G to 5G
  • Regulatory considerations
14:10 - 14:30 20 mins
Info
Track 1. Network Technology Evolution
The great migration from LTE to 5G
  • Vick Mamlouk - Vice President – Business Operation – Europe, Middle East and Africa, CommScope
  • Current IBW challenge toward 4G/4.5G (while still 2G & 3G a must have within MENA region)
  • 5G visions & Figures within the IBW
  • IBW on the road to 5G
    • Infrastructure of the future
    • Migration strategies - Ensuring a smooth transition to advanced networks
14:10 - 14:30 20 mins
Info
Track 3. Network Security
Designing and implementing 5G cyber risk management
  • Mustafa Komut - Business Contınuity Senior Manager, Vodafone Turkey
  • How you incorporate cyber risks into existing risk management and governance process
  • How you elevate cyber risk management discussions to the Executive
  • Implement industry standards and best practices, don’t rely on compliance
  • Evaluate and manage your organisation’s specific cyber risks
  • Develop and test incident response plans
  • Security awareness
  • Continuous improvement
14:20 - 14:40 20 mins
Track 2. Monetisation & Commercialisation
Digital Edge of 5G
  • Nejat Murat Erkan - Sales & Marketing Vice President, Turkcell Lifecell Ventures
14:30 - 14:50 20 mins
Info
Track 1. Network Technology Evolution
Omantel’s road to 5G – The promise, the challenges and coverage enhancement techniques
  • Dr. Sherif Ragaei Sherif - Senior Expert, Technology Strategy, Omantel
  • 5G: The promise
  • 5G: The coverage challenge
  • Omantel’s experiments and PoC
  •  Lessons learned and conclusion
14:30 - 14:50 20 mins
Info
Track 3. Network Security
IoT Security
  • Kamran Ahsan - Senior Director, Digital Security Solutions, Etisalat Digital
  • IoT threats and security challenges
  • M2M security layers
  • Securing the network vs the device
  • Network segmentation
  • Identification management and authentication
  • Collaborated security between network operators and vertical markets
14:40 - 15:00 20 mins
Info
Track 2. Monetisation & Commercialisation
Using digital transformation to delight customers, and make money in the process
  • Mohamed Al Sayed - Director Marketing, VIVA Bahrain
  • Gamification and mixed-reality, courtesy of Starbucks, Mercedes-Benz and IKEA
  • The optimal mix of digital vs. physical, courtesy of Google and Amazon
  • Automated commerce (a-commerce) and the customer journey
  • Opportunities for the mobile operator, and the critical success factors
14:50 - 15:20 30 mins
Info
Track 1. Network Technology Evolution
Panel: Fibre-like services with 5G Fixed Wireless Access
  • Moderator Johann Adjovi - Principal and Head of Middle East, Analysys Mason
  • Neil Berriman - Business Development Manager, INSTER Tecnología y Comunicaciones
  • Yves Hupe - President, Memotec
  • Ivan Skenderoski - Managing Partner, Salience Consulting
  • Understanding the business case – benefits, scenarios and applications
  • Enabling technologies
  • Experiences from global tests
  • Unlocking new spectrum frequency bands
  • Improving QoS and delivering new services
  • Complementing existing fixed BBA with FWA
  • Practical considerations for rollout – stages, timelines, costs
  • Is this just a temporary solution on the road to eMBB
15:00 - 15:30 30 mins
Info
Track 2. Monetisation & Commercialisation
Panel: Unlocking mobile revenue opportunities through service and business model diversification
  • Moderator Matthew Reed - Practice Leader, Middle East and Africa , Ovum
  • Alaa Zaher - Head of Strategy & Innovation , Vodafone Egypt
  • Trends in service subscriptions and demands
  • Capitalising on existing LTE services
  • Bundles, VAS, E2e solutions, embedded communications and other models to broaden revenue opportunities
  • Applications and services enabled or improved by 5G
  • Developing a digital services portfolio
  • Predicting and monetising future 5G services
15:30 - 16:20 50 mins
Afternoon coffee and Power Hour Networking Session
16:20 - 16:40 20 mins
Track 1. Network Technology Evolution
Dawn of 5G - A case for automation
  • Shoaib Alam - CEO, Enablers Inc.
16:20 - 16:30 10 mins
Info
Track 2. Monetisation & Commercialisation
WiFi's role in 5G
  • Borja Osorio - Head of Global Sales, Fontech
  • Main use cases and revenue opportunities
  • An heterogeneous network approach: Combination of licensed and unlicensed technologies and WiFi standard evolution
  • Fontech's 5G-ready Carrier WiFi solutions: enabling new use cases such as massive IoT and neutral host
16:20 - 17:40 80 mins
Info
5G MENA Executive Summit
LeadersIn 5G MENA Executive Summit

The most senior-level guests of 5G MENA will gather for an afternoon of private discussion focusing on the challenges and opportunities surrounding the transition from LTE to 5G. This closed door strategic discussion will be held under Chatham House Rule, to encourage openness and information sharing.

By invitation only.

For more information contact Georgina Charnley-Smith

16:30 - 16:50 20 mins
Info
Track 2. Monetisation & Commercialisation
Strategy for Adjacent businesses and monetizing digital assets: A detailed look at Telenor Pakistan’s approach for digital
  • Juwad Arshad - Digital Strategy Lead/Consultant, Telenor Pakistan
  • Strategy and Vision for digital for Telenor Pakistan
  • Current structure of verticals (mAgri, IoT, digital products, mobile advertisement, DaaS and Velocity)
  • IoT: Case study of Automate – Onboard dashboard analytics solution for automotive industry
  • Achievements, learnings and way forward
16:40 - 17:20 40 mins
Info
Track 1. Network Technology Evolution
Panel: Spectrum for 5G
  • Hani Yassin - Senior Director, Technology, Qualcomm
  • Hasan Sharif - Senior Manager Spectrum Strategy, TRA, UAE
  • Comparing 4G and 5G spectrum requirements
  • Where will 5G spectrum come from?
  • Spectrum allocation for different services and impacts on experience
  • Harmonisation of spectrum bands across the region/globally
  • Are spectrum issues delaying standards?
  • Status of mmWave ecosystem
16:50 - 17:20 30 mins
Info
Track 2. Monetisation & Commercialisation
Panel: Partnerships and collaboration with vertical industries and OTT
  • Moderator: Sassan Hatam - Partner, Roland Berger
  • Bassem Nassif - Senior Marketing Manager, VAS Content & Partnerships, Orange Egypt
  • Elrashid Ibrahim - Director Digital & ICT Platforms Planning, du
  • How are OTT and IoT players changing the competitive landscape?
  • How will MVNOs fit in the 5G world?
  • Increasing revenues and enabling new services through Telco/IoT/OTT/ASP collaboration
  • Improving service offerings and experience for customers
  • How can collaboration and competition co-exist effectively?
  • Impact of current regulatory framework
  • Identifying and creating mutually beneficial partnerships for the future
17:20 - 17:25 5 mins
Track 1. Network Technology Evolution
Track chair’s closing remarks
  • Michael Fritsch - Senior Advisor, Telecommunications & Technology
17:20 - 17:25 5 mins
Track 2. Monetisation & Commercialisation
Track chair’s closing remarks
  • Matthew Reed - Practice Leader, Middle East and Africa , Ovum
17:40 - 20:40 180 mins
Info
5G MENA Awards

One of the highlights for your 2018 calendar, the awards will once again celebrate excellence in the MENA region’s LTE & 5G community, and offer an exceptional opportunity for the industry’s top players to meet, showcase their achievements, and be inspired. Visit the Awards page for more information.