Telecoms, Media & Technology is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa
Showing of Streams
Showing of Streams
18:30 - 21:30

5G MENA Awards

One of the highlights for your 2018 calendar, the awards will once again celebrate excellence in the MENA region’s LTE & 5G community, and offer an exceptional opportunity for the industry’s top players to meet, showcase their achievements, and be inspired. Visit the Awards page for more information.

more
08:00 - 08:50 50 mins
Keynote Sessions
Registration and coffee
08:50 - 09:00 10 mins
Keynote Sessions
Chair’s opening remarks
09:00 - 09:20 20 mins
Keynote Sessions
The 5G way of life – transforming businesses, societies and the future
more
  • 5G direction and vision for the UAE and beyond
  • Opening doors to a digital economy – Identifying applications and use-cases for 5G
  • Digital transformation – services, platforms, infrastructure and communications
  • Layers of the 5G system architecture and major enabling technologies
  • Investing in the future – roadmap to commercial deployment by 2020
09:20 - 09:40 20 mins
Keynote Sessions
Creating the 5G connected future
more
  • What will 5G deliver? Significant use cases and expected benefits
  • Capturing the business potential of 5G
  • Vision and roadmap to commercialisation and the connected future
09:40 - 10:30 50 mins
Keynote Sessions
CxO Keynote Panel: What will the Telco of the future look like?
  • Karan Ponnudurai - Group Chief Digital Officer, Batelco Group
  • Charbel Cordahi - Chief Financial Officer, Touch Lebanon
  • Ayşem Ertopuz Doebler - Executive VP, Digital Services and Solutions, Turkcell
more
  • Market disruption and potential scenarios for the future telecommunications industry
  • Is there a compelling business case for 5G?
  • The role of digital transformation
  • How will organisational and cost structures evolve?
  • Business models and strategies to survive in the digital era
10:30 - 11:30 60 mins
Keynote Sessions
Morning coffee break
11:30 - 11:50 20 mins
Keynote Sessions
The impact of 5G for Dubai and the Middle East - Smart Cities and beyond
more
  • Drivers and vision for making Dubai the happiest city on Earth
  • Smarter energy, water, waste, transport, buildings…what makes a city ‘smart?
  • Strategic pillars and initiatives for smart city transformation
  • Innovative and emerging technologies being employed to better the city
  • Key KPIs- the Happiness Meter and Smart Dubai Index
11:50 - 12:10 20 mins
Keynote Sessions
Case Study: Laying the foundation for 5G in the MENA region
  • Zarrar Khan - Chief Technology Officer, Kuwait Telecom Company VIVA
more
  • Evolution from 4G, to 4G+, and path to 5G
  • Strategy, milestones and key achievements in network technology updates, optimisation and trials
  • Use cases and digital services delivered over 5G networks
  • Remaining at the cutting edge of network innovation
  • Economic and social benefits from next generation network deployment
12:10 - 12:50 40 mins
Keynote Sessions
Keynote Panel: 5G deployment strategies and realities
  • Saleem Alblooshi - Chief Infrastructure Officer, du
more
  • A 5G reality check – Are we on track? What have we achieved? What was promised? Are we still aiming for the same thing?
  • Cost benefit analysis of different deployment scenarios
  • Experience from 3G, 4G and 4G+ rollout
  • Capturing the business potential of early use case opportunities and positioning for future network upgrades
  • Migrating to 5G – strategies for evolution and plans for legacy networks
12:50 - 13:10 20 mins
Keynote Sessions
Commercializing 5G smartphones
  • Hani Yassin - Senior Director, Technology, Qualcomm
more
13:10 - 14:00 50 mins
Keynote Sessions
Lunch featuring Hosted Lunch Tables
14:00 - 14:10 10 mins
Track 1. Network Technology Evolution
Track chair’s opening remarks
  • Michael Fritsch - Senior Advisor, Telecommunications & Technology
more
14:00 - 14:10 10 mins
Track 2. Monetisation & Commercialisation
Track chair’s opening remarks
  • Matthew Reed - Practice Leader, Middle East and Africa , Ovum
more
14:10 - 14:30 20 mins
Track 1. Network Technology Evolution
5G – An essential component of the Telco Digital Transformation
  • Mahmoud Sherif - Head of Infrastructure Strategy & Architecture, du
more
  • Digital Transformation – the next technological revolution
  • Components of the next generation network
    • 5G Access Network
    • Edge Computing
    • Artificial Intelligence
  • 5G network components
  • 5G and the evolution of the 4G
14:10 - 14:30 20 mins
Track 2. Monetisation & Commercialisation
Digital Edge of 5G
  • Nejat Murat Erkan - Sales & Marketing Vice President, Turkcell Lifecell Ventures
more
14:30 - 14:50 20 mins
Track 1. Network Technology Evolution
The great migration from LTE to 5G
more
  • Building on LTE as a foundation for 5G
  • Trials and advancements in delivering gigabit LTE
  • Co-existing and interoperating with 3G and LTE
  • Integration of legacy and new networks at radio and core levels
  • Migration strategies - Ensuring a smooth transition to advanced networks
14:30 - 14:50 20 mins
Track 2. Monetisation & Commercialisation
Emerging opportunities in B2B services
more
  • Growth in enterprise market and corporate 5G applications
  • Are business customers willing to invest for a better service?
  • Leveraging network slicing, improved latency and security to deliver better service quality and reliability
  • Opportunities to deliver managed services, cloud, M2M etc
  • Close collaboration with customers for network and solution development
14:50 - 15:10 20 mins
Track 1. Network Technology Evolution
Case Study: NB-IoT developments and deployment
more
  • Results from PoCs and trails
  • Use cases for NB-IoT – what can it deliver for IoT that other networks can’t?
  • What does 5G mean for NB-IoT?
  • Measuring network performance and subscriber QoE
  • Strategies and timelines to commercial deployment
  • Monetising NB-IoT
14:50 - 15:20 30 mins
Track 2. Monetisation & Commercialisation
Panel: Understanding the ROI and justifying investment for 5G
  • Sacha A. Dudler - General Manager Corporate Performance, STC (Saudi Telecom Company)
  • Matt Rosenberg - Senior Vice President, Worldwide Sales, NetNumber
more
  • Examining the technology investment lifecycle
  • Still waiting on ROI from LTE – why invest in 5G? When and how should we expect ROI? What is realistic?
  • Balancing the need to invest in networks, whilst reducing costs
  • Strategies to strengthen corporate balance sheets
  • Risk management
  • Maximising shareholder value
15:10 - 15:40 30 mins
Track 1. Network Technology Evolution
Panel: Who’s going to win the IoT connectivity race?
  • Moderator Usman Zafar - CEO, DUC International Consulting
  • Alberto Araque - VP, IoT & Digital Payments, Etisalat Digital
more
  • LPWAN vs NB-IoT vs traditional mobile networks
  • Connectivity requirements for different verticals
  • How much will the introduction of NB-IoT disrupt the LPWA market?
  • Is NB-IoT a stop gap to 5G?
  • Interoperability across IoT connectivity standards
  • Ensuring QoS and QoE
  • Partnering with network disruptors
15:20 - 15:40 20 mins
Track 2. Monetisation & Commercialisation
Using digital transformation to delight customers, and make money in the process
  • Mohamed Al Sayed - Director Marketing, VIVA Bahrain
more
  • Gamification and mixed-reality, courtesy of Starbucks, Mercedes-Benz and IKEA
  • The optimal mix of digital vs. physical, courtesy of Google and Amazon
  • Automated commerce (a-commerce) and the customer journey
  • Opportunities for the mobile operator, and the critical success factors
15:40 - 16:40 60 mins
Track 1. Network Technology Evolution
Afternoon coffee and Power Hour Networking Session
15:40 - 16:40 60 mins
Track 2. Monetisation & Commercialisation
Afternoon coffee and Power Hour Networking Session
15:40 - 16:40 60 mins
5G MENA Executive Summit
Afternoon coffee and Power Hour Networking Session
16:40 - 17:10 30 mins
Track 1. Network Technology Evolution
Panel: Fibre-like services with 5G Fixed Wireless Access
  • Neil Berriman - Business Development Manager, INSTER Tecnología y Comunicaciones
  • Yves Hupe - President, Memotec
more
  • Understanding the business case – benefits, scenarios and applications
  • Enabling technologies
  • Experiences from global tests
  • Unlocking new spectrum frequency bands
  • Improving QoS and delivering new services
  • Complementing existing fixed BBA with FWA
  • Practical considerations for rollout – stages, timelines, costs
  • Is this just a temporary solution on the road to eMBB
16:40 - 17:00 20 mins
Track 2. Monetisation & Commercialisation
Content transformation with next-gen video and media
more
  • Content in a 5G world – Live TV, VoD, gaming, VR and AR etc
  • 5G to deliver gigabit streaming and resolutions beyond 4K
  • Content and video to increase customer base and satisfaction
  • Best delivery methods and network configurations and ensuring QoS
  • New approaches to monetisation
16:40 - 17:50 70 mins
5G MENA Executive Summit
LeadersIn 5G MENA Executive Summit
more

The most senior-level guests of 5G MENA will gather for an afternoon of private discussion focusing on the challenges and opportunities surrounding the transition from LTE to 5G. This closed door strategic discussion will be held under Chatham House Rule, to encourage openness and information sharing. By invitation only.

Contact Emily Impey for more information

17:00 - 17:20 20 mins
Track 2. Monetisation & Commercialisation
Strategy for adjacent businesses and monetizing digital assets: A detailed look at Telenor Pakistan’s approach for digital
  • Juwad Arshad - Digital Strategy Lead/Consultant, Telenor Pakistan
more
  • Strategy and Vision for digital for Telenor Pakistan
  • Current structure of verticals (mAgri, IoT, digital products, mobile advertisement, DaaS and Velocity)
  • IoT: Case study of Automate – Onboard dashboard analytics solution for automotive industry
  • Achievements, learnings and way forward
17:10 - 17:30 20 mins
Track 1. Network Technology Evolution
3GPP Vision of the 5G Core
  • Georg Mayer - 3GPP TSG CT Chairman, 3GPP
more
  • Service Driven Transformation of the Mobile Core
  • The starting point: a service based architecture
  • Programmability and softwarization through virtualization and slicing
  • Modern software paradigms for a future-proof global network (REST, HTTP2)
  • Release schedules for 5G standards
17:20 - 17:50 30 mins
Track 2. Monetisation & Commercialisation
Panel: Unlocking mobile revenue opportunities through service and business model diversification
  • Alaa Zaher - Head of Strategy & Innovation , Vodafone Egypt
  • Mohamed Jamoussi - Senior Business Development Manager, STC (Saudi Telecom Company)
  • John Saad - CEO, iflix MENA, iflix
more
  • Trends in service subscriptions and demands
  • Capitalising on existing LTE services
  • Bundles, VAS, E2e solutions, embedded communications and other models to broaden revenue opportunities
  • Applications and services enabled or improved by 5G
  • Developing a digital services portfolio
  • Predicting and monetising future 5G services
17:30 - 17:50 20 mins
Track 1. Network Technology Evolution
Unleashing the potential of NFV and SDN
  • Sergey Gerashchenko - VP, Business Marketing-Managed Services, Etisalat
more
  • What are the realities of CAPEX and OPEX savings?
  • Flexibility, scalability, and other benefits
  • Leveraging virtualisation to make you more agile and competitive
  • Migration to a completely virtualised network – successes and challenges with different network functions
  • Automation and intelligence in virtualised networks
  • Monetizing SDN/NFV
17:50 - 17:55 5 mins
Track 1. Network Technology Evolution
Track chair’s closing remarks and End of Day 1
  • Michael Fritsch - Senior Advisor, Telecommunications & Technology
more
17:50 - 17:55 5 mins
Track 2. Monetisation & Commercialisation
Track chair’s closing remarks and End of Day 1
  • Matthew Reed - Practice Leader, Middle East and Africa , Ovum
more
18:30 - 21:30 180 mins
5G MENA Awards
more

One of the highlights for your 2018 calendar, the awards will once again celebrate excellence in the MENA region’s LTE & 5G community, and offer an exceptional opportunity for the industry’s top players to meet, showcase their achievements, and be inspired. Visit the Awards page for more information.