Telecoms, Media & Technology is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa
Apr 08
Show Filter
09:00 - 09:20 20 mins
Keynote Sessions
Opening Keynote Address: Defining the strategic vision for 5G in MENA
  • Paul Doany - CEO, Turk Telecom
09:20 - 09:40 20 mins
Info
Keynote Sessions
The killer experience
  • What services can initial 5G deployments provide?
  • Identifying and explaining the most promising use cases
  • Commercialisation strategies and accessing early 5G revenues
09:40 - 10:10 30 mins
Info
Keynote Sessions
CxO Keynote Panel: 5G enabling the digital society
  • Hisham Siblini - CTO, Orange Egypt
  • Abdullah Al-Omari - Acting Chief Information Officer, Mobily
  • Hatem Bamatraf - Chief Technology Officer, Etisalat International
  • Johann Adjovi - Principal and Head of Middle East, Analysys Mason
  • How is 5G about to change the day to day experiences of the MENA citizens?
  • Redefining the consumer and industrial innovations that 5G will facilitate.
  • Examining contribution of resilient, secure and low latency communications for the broader social and economic benefit
10:10 - 11:10 60 mins
Keynote Sessions
Exhibition Visit & Refreshment Break
11:10 - 11:30 20 mins
Keynote Sessions
5G innovations and vision in MENA
  • Saleem Alblooshi - Chief Infrastructure Officer, Du
11:30 - 11:50 20 mins
Info
Keynote Sessions
Evolving to a dynamic 5G network
  • Yvon Rouault - Mobile Access Segment Manager, EXFO
  • The 3 pillars of a dynamic 5G network
  • Creation of value through new services must be done in an agile manner
  • Delivering high value services requires SLA Assurance per network slice
  • Business angle: “you can sell what you can measure”
11:50 - 12:20 30 mins
Info
Keynote Sessions
Panel Discussion Services, applications and industries that drive the need for 5G
  • Johann Adjovi - Principal and Head of Middle East, Analysys Mason
  • Tarig Enaya - Senior Vice President of Enterprise Business Unit, Saudi Telecom Company
  • Defining the use cases that drive the need for faster connectivity
  • How are MNO’s developing new services enabled by 5G
  • How can network slicing increase the enterprise revenue opportunity?
12:20 - 12:40 20 mins
Info
Keynote Sessions
Business Case and Operating Model of a successful 5G large scale Deployment in MENA (VIVA Case Study)
  • Zarrar Khan - Chief Technology Officer, Viva Kuwait
  • The rationale of deploying 5G
  • Key elements impacting 5G business case
  • Technology Selection and Operating model choices 
  • Impact and results
12:40 - 13:55 75 mins
Info
Keynote Sessions
Exhibition Visit & Lunch Break

Join the 5G MENA Hosted Lunchtime Networking Tables

During the hustle and bustle of normal conferences you don’t always get to meet some of the most important delegates. What happened to that contact you wanted to swap business cards with, or even better, get to know him or her properly? Our hosted lunch tables are a way to ensure that this happens. Open to our VIPs, speakers and selected delegates, taking part in this informal session gives you the opportunity to connect and build relationships with the right people. This is an invitation-only session. For more information contact Georgina Charnley-Smith

13:55 - 14:15 20 mins
Info
Track 1: 5G Business Models & Monetisation
5G Serving the Saudi Vision 2030
  • Abdullah A. Al-Zmame - VP of Network, Saudi Telecom Company (STC)
  • How are regional operators supporting the Saudi Vision 2030?
  • Reviewing the experience from the trials in Saudi Arabia
  • Roadmap to successful commercial deployment
  • Commercialising collaboration: creating an eco-system of partnerships and learning from each other
13:55 - 14:15 20 mins
Info
Track 2: Network Evolution & Migration Path
Core Network Innovations and 5G Migration
  • John Baker - SVP Business Development, Mavenir
  • Transitioning to the new 5G core
  • 5G Core enabling the new application and business models
  • Understanding how 5G Core will enable network slicing
14:15 - 14:45 30 mins
Info
Track 1: 5G Business Models & Monetisation
Panel Discussion Securing ROI from your 5G investment
  • Roberto Ercole - Director Public Policy & Regulatory Affairs, SAMENA Council
  • Michael Schwartz - Senior Vice President, Telesat
  • Wijnand Van Till - Vice President Business Finance, Saudi Telecom Company
  • Yvon Rouault - Mobile Access Segment Manager, EXFO
  • Where and when can operators expect to see the ROI from 5G?
  • Creating value and sustainability from technology investment
  • Managing the 4G demands of today and the 5G of tomorrow: investing in your networks in the most cost-effective way
14:15 - 14:45 30 mins
Track 2: Network Evolution & Migration Path
RAN Evolution
14:45 - 15:05 20 mins
Info
Track 1: 5G Business Models & Monetisation
Roadmap to mobile 5G
  • Karim Yaici - Senior Analyst - Head of Middle-East and Africa Research, ANALYSYS MASON
  • What services can mobile 5G offer beyond LTE to be of value to consumers?
  • Developing E2E solutions, VAS, embedded communications and bundles for 5G services
  • How to encourage broad uptake of 5G enabled devices and reconcile the price range with consumer demand?
14:45 - 15:05 20 mins
Info
Track 2: Network Evolution & Migration Path
Bringing 5G enabled devices to market
  • State of play for 5G enabled smartphones & devices
  • How will 5G devices be different to 4G enabled ones?
  • What is the expected uptake of consumer 5G enabled devices?
15:05 - 15:25 20 mins
Info
Track 1: 5G Business Models & Monetisation
From connectivity provider to service enabler and now service creator?
  • Identifying what roles to take in the ecosystem or value chain and developing relevant go-to-market models
  • Supporting end-users with the connectivity solutions they need
  • Providing platforms on which end-users can integrate digital capabilities to enhance their business
  • Creating innovative digital services, businesses and partnerships in new industry verticals
  • Acquiring more infrastructure to become a platform provider, SLA and capacity provider
15:05 - 15:25 20 mins
Info
Track 2: Network Evolution & Migration Path
Telesat LEO, a new alternative in the transport toolbox
  • Michael Schwartz - Senior Vice President, Telesat

- Telesat LEO: global Ethernet mesh via satellites (high Gbps throughput, low latency)

-  Reducing cost of transport while expanding next gen mobile networks beyond fiber footprint

- Improving resilience of core infrastructure through 100% diverse routes

- Connecting economically remote enterprise and private networks

15:25 - 16:00 35 mins
Info
Track 1: 5G Business Models & Monetisation
Afternoon exhibition visit & refreshment break

Join the LeadersIn 5G Executive Summit Senior executives representing Telcos from the MENA region will gather for a private discussion focusing on the challenges and opportunities surrounding the transition from LTE to 5G and monetisation strategies. This closed door strategic discussion will be held under Chatham House Rule, to encourage openness and information sharing. This is an invitation-only session. For more information contact Georgina Charnley-Smith.

15:25 - 16:00 35 mins
Track 2: Network Evolution & Migration Path
Afternoon exhibition visit & refreshment break
16:00 - 16:30 30 mins
Info
Track 1: 5G Business Models & Monetisation
Panel Discussion Monetising the network slicing multi-billion opportunity
  • What new 5G services will be enabled with the implementation of Network Slicing?
  • Recognising the requirements for different service innovations such as Smart Health, Connected Cars & Connected Industry
  • The role of Open Source in delivering Network Slicing
  • What are the technical differences between 4G and 5G slicing?
  • Is it worth investing in 4G slicing before the advance to 5G?
16:00 - 16:20 20 mins
Info
Track 2: Network Evolution & Migration Path
The path to the giga era: preparing future networks
  • Fadoua Laroussi - Program and Planning Director, Inwi
  • Challenges on existing network infrastructures
  • How to prepare the transition, while preserving the recent investments on the network
  • Anticipating the main 5G prerequisites
  • Building future network should start today
16:20 - 16:40 20 mins
Info
Track 2: Network Evolution & Migration Path
Improving network efficiency with the support of satellite connectivity service
  • The increasingly important role of Satellites in the 5G ecosystem
  • Integrating your virtualised architecture to satellite – from core to edge
  • Ensuring a seamless connectivity plan in urban & rural areas
  • Utilising satellite services for mission-critical communications
  • Exploring the upcoming 3GPP Release 16 satellite services standards
16:30 - 16:50 20 mins
Info
Track 1: 5G Business Models & Monetisation
5G – It’s all about the Enterprise Business Use Cases
  • Fadi Nasser - Senior Advisor to CEO, General Manager ICT, Omantel
  • Enterprise vs. Consumer benefits
  • Live industry use cases
  • Is it for your B2B?
16:40 - 17:10 30 mins
Info
Track 2: Network Evolution & Migration Path
Achieving a flexible 5G enabled backhaul infrastructure
  • Reviewing the higher capacity density challenges of 5G
  • Ensuring your backhaul infrastructure accommodates for the service and network virtualisation that comes with 5G
  • Updating your infrastructure to serve as a true, low-latency and secure mission-critical wireless backhaul
16:50 - 17:10 20 mins
Info
Track 1: 5G Business Models & Monetisation
Accelerating a digital future with 5G
  • Ahmed Aly Shaban - Senior Consultant - Government Services Sector, Prime Minister's Office - UAE
  • 5G is happening – are we ready? 
  • A digital future lies in the hands of end-users 
  • Ultra-broadband and vertical services in 5G - 5G use cases: changing the speed of technology
17:10 - 17:15 5 mins
Track 1: 5G Business Models & Monetisation
Close of 5G MENA Conference Sessions Day 1
17:10 - 17:15 5 mins
Track 2: Network Evolution & Migration Path
Close of 5G MENA Conference Sessions Day 1
17:15 - 18:15 60 mins
Track 1: 5G Business Models & Monetisation
4th Annual 5G MENA Awards Ceremony and Evening Reception
17:15 - 18:15 60 mins
Track 2: Network Evolution & Migration Path
4th Annual 5G MENA Awards Ceremony and Evening Reception
Showing of Streams
Showing of Streams