Telecoms, Media & Technology is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa

07:30 08:50 (80 mins)

Main agenda

Registration and Coffee

08:50 09:00 (10 mins)

Main agenda

Chair's Welcome

  • Vincenzo Basile - Principal, Arthur D Little

09:00 09:20 (20 mins)

Main agenda

Journey towards 5G deployment in 2020 and beyond

  • Introducing 5G to the UAE and globally
  • Drivers and opportunities for growth and expansion
  • Opening doors to the digital economy – 5G use cases
  • Ayman ElNashar - VP – Core and Cloud Planning, du

09:20 09:40 (20 mins)

Main agenda

5G extend new business frontier for MBB market

  • MBB market trend and 5G industry insight
  • New business opportunities in 5G Era
  • Huawei 5G update
  • Daisy Chu - VP of Wireless Marketing Operation, Huawei

09:40 10:20 (40 mins)

Main agenda

PANEL: New business models for operators in a world of 5G

  • Balancing increasing data demands with price reduction pressure
  • Identifying the true difference between 4.5 and 5G – assessing impacts for businesses and customers
  • How are OTT players, IoT and other technologies changing the competitive landscape?
  • e2e solutions
  • Sinan Akkaya - Director of RAN Engineering, AT&T
  • Zarrar Khan - Chief Technology Officer, Kuwait Telecom Company VIVA
  • Mustafa Ergen - Chief Technology Advisor, Board in Networld2020/5GPPP, Turk Telecom
  • Benoit Duchene - VP & Head of Global Alliance and Partnership, Tata Communications Transformation Services
  • Moderator: Vincenzo Basile - Principal, Arthur D Little

10:20 10:40 (20 mins)

Main agenda

Dubai Smart City Initiative – vision and roadmap

  • Technology as the enabler for Dubai’s happiness agenda
  • Smart Dubai initiatives and roadmap to 2017
  • The importance of leading telecommunications infrastructure
  • Social, sustainability, and economic benefits

10:40 11:50 (70 mins)

Main agenda

Morning Coffee and Speed Networking

11:50 12:10 (20 mins)

Main agenda

RAN Evolution: Small Cell, C-RAN, Soft-RAN

  • 5G technology requirements and impact on RAN Architecture
  • Potential 5G use cases driving growth and shaping future of RAN
  • Evolution of RAN: Small Cell, C-RAN, Soft-RAN
  • Future implications and opportunities
  • Sinan Akkaya - Director of RAN Engineering, AT&T

12:10 12:30 (20 mins)

Main agenda

Accelerating 5G deployment

  • 5G specifications are still forming
  • Use cases are being understood and cost estimates are starting to mount
  • 5G is both highly anticipated and uncertain
  • Realizing the new business opportunities for the service providers that 5G brings
  • Intel’s full E2E 5G portfolio
  • Daniel Lynch - Senior Manager for 5G Silicon Roadmap, Intel

12:30 13:00 (30 mins)

Main agenda

PANEL: Use cases driving next generation network development

  • Emerging use cases that will drive investment in 5G – xMBB, mMTC, uMTC
  • Key user, network and service requirements to enable use case scenarios
  • Technology enablers
  • Connectivity challenges for each sector
  • The role of telcos in enterprise digital transformation


  • Ayman ElNashar - VP – Core and Cloud Planning, du
  • Wafeeq Ajoor, SM'IEEE - Executive IT Advisor/Consultant (CTO), National Health Regulatory Authority - Bahrain
  • Abdus Saboor - Technology Strategy Manager, Telefónica O2 UK
  • Moderator: Vincenzo Basile - Principal, Arthur D Little

13:00 13:20 (20 mins)

Main agenda

CASE STUDY: Experience of NFV and SDN deployment in the MENA region

  • Overview of roadmap
  • Technical and non-technical challenges with deployment and operation
  • Benefits of an all-IP network
  • Identifying the true value for operators
  • Moving beyond PoC to commercial deployment
  • Ramy Boctor - Chief Technology Officer, Vodafone Qatar

13:20 14:20 (60 mins)

Main agenda

Lunch featuring Hosted Lunch Roundtables

  1. Beyond Voice & Data: What’s Next?
    Hosted by: Alaa Zaher, Head of Strategy & Innovation, VODAFONE EGYPT

  2. 5G, Accelerated standardization and the impact on Wireless Investment
    Hosted by: Sinan Akkaya, Director of RAN Engineering, AT&T

  3. 5G & IoT
    Hosted by: Elrashid Ibrahim, Director Digital Enablement & IoT Planning, Operations, DU

  4. Moving Towards 5G: Impact on Customer Experience
    Hosted by: Firas A. Malki, Executive Manager Marketing Data Service, MOBILY

  5. Leverage on Digital Services and Partnership with OTT Players
    Muhammad Umair Afzal, Mobile Broadband Product Senior Specialist Manager, MOBILY ETIHAD ETISALAT
  • Alaa Zaher - Head of Strategy & Innovation , Vodafone Egypt
  • Sinan Akkaya - Director of RAN Engineering, AT&T
  • Elrashid Ibrahim - Director Digital Enablement & IoT Planning, Operations, Du
  • Firas A. Malki - Executive Manager Marketing Data Service, Mobily
  • Muhammad Umair Afzal - Mobile Broadband Product Senior Specialist Manager, Mobily Etihad Etisalat

14:20 14:50 (30 mins)

Network Virtualisation

PANEL: Understanding the business case for NFV & SDN

  • CAPEX and OPEX considerations
  • NFV orchestration in future 5G requirements
  • Changing business processes to make the most of virtualized services
  • Identifying the true value for operators
  • Creating profit and revenue from virtualization
  • Network size, hybrid models, service agility
  • Julian Bright - Senior Analyst, Intelligent Networks, Ovum
  • Vivek Bhargava - Director, Product Marketing, Oracle Communications

14:20 14:30 (10 mins)

The Road to 5G

Track chair’s opening remarks

  • Mohammed Al Shawwa - General Manager, Arab Advisors Group

14:20 14:30 (10 mins)

IoT Connect MENA

Track chair’s opening remarks

  • Benoy C S - Director & Head, Digital Transformation Practice – MENASA, Frost & Sullivan

14:30 15:00 (30 mins)

The Road to 5G

PANEL: Spectrum for 5G

  • Expected spectrum requirements
  • Compatibility and suitability of potential frequency ranges
  • Cost benefit analysis: Spectrum sharing vs refarming?
  • Spectrum allocation for different services
  • Switching off legacy networks – challenges and benefits
  • Moderator: Mohammed Al Shawwa - General Manager, Arab Advisors Group
  • Hasan Sharif - Senior Manager Spectrum Strategy, TRA, UAE
  • Nicolas Gresser - Director, Regulatory Affairs , Etisalat Group
  • Mohamed Abdelghany Abdelhalim - Manager, Radio Spectrum Allocation & Planning, Egyptian National Telecommunication Regulatory Authority (NTRA)
  • Daisy Chu - VP of Wireless Marketing Operation, Huawei

14:30 15:00 (30 mins)

IoT Connect MENA

PANEL: IoT network requirements and the role of 5G

  • Connectivity requirements for different verticals
  • Demands of new technology on current and future networks
  • Comparing available networks – cellular, LPWAN, short-range
  • Challenges with interoperability and common system architectures
  • Preparing your network architecture for serving IoT technologies
  • Importance of 5G network rollout for IoT implementation
  • Toni G. Eid - CEO, Trace Media International UAE
  • Hani Yassin - Senior Director, Technology, Qualcomm
  • Nadine Akkari - Associate Professor, King Abdulaziz University
  • Paul Bradley - 5G Working Group Chair, SIMalliance
  • Peter Clemons - Founder & Managing Director, Quixoticity

14:50 15:10 (20 mins)

Network Virtualisation

Build a service oriented core towards 5G

  • Transformation into a service oriented core network is the key to ensure 5G commercial success
  • Huawei SOC2.0 solution helps operators move into 5G era smoothly
  • Jason Yin - Chief PS Core MKTG Specialist, Huawei

15:00 15:20 (20 mins)

IoT Connect MENA

Developments in NB-IoT (3GPP Rel-13)

  • IoT: What and Why?
  • 3GPP Mobile/Cellular IoT Family
  • NB-IoT
    • Technical overview, QoS, deployment and optimisation challenges, uses cases
    • Enhancement (3GPP Rel-14), results from research and trials
  • Wafeeq Ajoor, SM'IEEE - Executive IT Advisor/Consultant (CTO), National Health Regulatory Authority - Bahrain

15:00 15:20 (20 mins)

The Road to 5G

Policy and regulatory challenges in the MENA region

  • Timeline for 5G introduction in MENA
  • 5G supply and demand side requirements
  • Key 5G policy enablers
  • Status in the MENA region
  • Way forward
  • Nicolas Gresser - Director, Regulatory Affairs , Etisalat Group

15:10 15:30 (20 mins)

Network Virtualisation

vZAIN

  • Zain Group as of today
  • Industry challenges
  • New opportunities and transformation imperative
  • Blueprints construction journey
  • Conclusion and recommendations


  • Mohammed Al-Murshed - Core Networks Director, Zain Group

15:20 15:40 (20 mins)

The Road to 5G

Best application, accelerator of 5G

  • 5G industry progress update
  • 5G use cases and corresponding requirements on 5G
  • Collaboration across industries speed up 5G
  • Xingang Yu - Director of Global Network Planning, Huawei

15:20 15:40 (20 mins)

IoT Connect MENA

Use of IoT and smart technology by Transportation sector

  • Introduction to IoT and smart technology
  • Impact of IoT and smart technology on Transportation
    • Connected transport
    • Smart traffic management
    • Smart parking
  • Critical communications for transport networks
  • Challenges
  • Network requirements to enable IoT and smart technologies
  • Sheeba Hasnain - Head of IT Operations, Road and Transport Authority – Sharjah

15:30 15:50 (20 mins)

Network Virtualisation

The latest on NFV and SDN Solution

  • Four years have passed – how has the industry met (and not met) the original objectives of NFV and what have we learned?
  • Where are Service Providers succeeding today with NFV deployments?
  • What should we expect from NFV in the next four years?
  • Chris King - Senior Director, Product Marketing, Oracle Communications

15:40 16:15 (35 mins)

Main agenda

Afternoon coffee break

16:30 16:50 (20 mins)

The Road to 5G

mmWave spectrum for high-speed wireless communications

  • Current challenges – signal strength, range, rain fade, interference
  • Impacts on network deployment and performance
  • Use for point-to-point communications
  • Experiences from trials
  • Delivering faster, higher-quality content and services
  • Hani Yassin - Senior Director, Technology, Qualcomm

16:30 17:00 (30 mins)

IoT Connect MENA

PANEL: New business models for IoT

  • How IoT and smart technologies are transforming businesses
  • Current barriers for IoT implementation
  • Increasing revenues through 5G/IoT collaboration
  • Moving out of the bit-pipe – Monetisation opportunities for operators
  • Karim Yaici - Senior Analyst - Head of Middle-East and Africa Research, Analysys Mason
  • Fuencisla Merino - Assistant Director Mobility Services, Ooredoo Qatar
  • Kumar Prasoon - Group CIO, Al Safeer Group
  • Elrashid Ibrahim - Director Digital Enablement & IoT Planning, Operations, Du
  • David Torre - Director/Solutions Marketing – Internet of Things, Etisalat

16:50 17:10 (20 mins)

The Road to 5G

Maximising the benefits of 5G with network slicing

  • Why network slicing is key for 5G
  • Supporting different RANs/multiple services across a single RAN
  • Configuring network service chains
  • Allocating slices to meet the demands of each use case – speed, capacity, coverage etc
  • Mustafa Ergen - Chief Technology Advisor, Board in Networld2020/5GPPP, Turk Telecom

17:00 17:20 (20 mins)

IoT Connect MENA

Connected Cars

  • Experiences from projects to date
  • Benefits and challenges of these technologies
  • Impacts for drivers and the automotive industry
  • Regulatory standards for autonomous vehicles
  • Requirements for next generation 5G networks and delivering greater connectivity
  • Abdus Saboor - Technology Strategy Manager, Telefónica O2 UK

17:10 17:30 (20 mins)

The Road to 5G

Full HD & 4K content delivered on 5G

  • Saleem Bhatti - CTO, STARZ Play

17:20 17:40 (20 mins)

IoT Connect MENA

Transforming critical communications and public safety through 5G and IoT

  • Challenges with current critical communications networks
  • IoT applications and practical benefits
  • Technical requirements for next generation crit coms networks
  • Pathfinder projects and timeline expectations
  • Upgrading legacy technology
  • Tony Gray - Board Director, TETRA & Critical Communications Association (TCCA)

17:30 17:40 (10 mins)

The Road to 5G

Chair’s closing remarks and end of day 1

  • Mohammed Al Shawwa - General Manager, Arab Advisors Group

17:40 17:50 (10 mins)

IoT Connect MENA

Chair’s closing remarks and end of day 1

  • Benoy C S - Director & Head, Digital Transformation Practice – MENASA, Frost & Sullivan

17:40 18:00 (20 mins)

Main agenda

Networking Drinks Reception

18:30 21:00 (150 mins)

Main agenda

5G MENA Awards Ceremony (Co-located with Cloud MENA awards)

The 2nd annual 5G MENA Awards will recognise the latest and the greatest of innovative, top level solutions and companies which are really making a difference and representing the best of 5G and IoT in the MENA region.

Winners announced during the ceremony on 1 May 2017

Award Categories:

  • Biggest contribution to 5G R&D
  • Most Significant Development of a Commercial LTE Network (Operators Only)
  • Best NVF/SDN Solution
  • Best Test/Measurement Solution
  • Best IoT Application / Service
  • Operator CTO of the Year