Telecoms, Media & Technology is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa
Oct 09
Show Filter
8:30am - 9:00am 30 mins
Registration & Welcome Coffee
9:00am - 9:15am 15 mins
Info
Introduction & Welcome: A 5G State-of-the-Market Report
  • Speaker Gabriel Brown - Principal Analyst, Mobile Networks and 5G, Heavy Reading

The analyst presentation will assess that status of 5G in North America, covering standards development, operator launch strategies, chipset and device viability, and the services and business opportunities that make 5G vital to modern growth economies. It will set the scene for the day by highlighting the key issues in 5G transport and backhaul.

9:15am - 9:35am 20 mins
Service Provider Keynote: Verizon
  • Glenn Wellbrock - Director, Optical Transport Network - Architecture, Design & Planning, Verizon
9:35am - 10:30am 55 mins
Info
PANEL: NAVIGATING NEW REQUIREMENTS FOR 5G CELL SITE ACCESS & BACKHAUL
  • Moderator Gabriel Brown - Principal Analyst, Mobile Networks and 5G, Heavy Reading
  • Panelist Brian Daniels - Senior Vice President, Strategic Networks, Z5G, Zayo
  • Panelist Ray LaChance - Co-Founder and CEO, ZenFi Networks
  • Panelist Dan Parsons - Sr. Product Marketing Manager, Infinera
  • Panelist Anders Svensson - Principal Solution Manager, 5G, Ericsson North America

Deployment of 5G New Radio basestations is imminent and will have a deep impact on mobile transport. This panel session will identify and discuss the major new requirements 5G introduces to cell site access and access network. This includes higher data rates, latency and sync requirements; the implications of RAN densification; and the design of the 5G RAN deployment architecture. The panel will address a breadth of transition technologies from dark fiber, WDM and PON, to carrier Ethernet, IP backhaul and microwave radio.

10:30am - 10:45am 15 mins
Coffee Break
10:45am - 11:05am 20 mins
Info
Diamond Sponsor Keynote: Ericsson
  • Hemant Malik - Global Head of Product Line 5G Transport, Ericsson
11:05am - 11:25am 20 mins
Service Provider Keynote: AT&T
  • Gordon Mansfield - Vice President, RAN & Device Design, AT&T
11:25am - 12:20pm 55 mins
Info
PANEL: XHAUL OPTIONS FOR THE 5G TRANSPORT NETWORK
  • Moderator Sterling Perrin - Principal Analyst, Optical Networking & Transport, Heavy Reading
  • Panelist Mark Allen - Director of Systems Engineering and Account CTO, Ciena
  • Panelist Jon Baldry - Director, Metro Marketing, Infinera
  • Panelist Shane McCelland - Vice President, Strategy and Business Development, Head of Transport, Ericsson
  • Panelist Joe Mocerino - Principal Solutions Architect, Packet Optical Networking, Fujitsu Network Communications, Inc.
  • Panelist Glenn Wellbrock - Director, Optical Transport Network - Architecture, Design & Planning, Verizon

Scale and performance requirements dictated by the 5G radio network and applications are forcing a radical re-think of the transport network that connects the macro and small cell sites to the core – including the fronthaul, midhaul, and backhaul portions. Significantly, before 5G can be rolled out at scale, operators will have to make a number of key decisions about "xhaul" protocols, technologies and architectures. There is currently much debate: should operators maintain classic distributed RAN architectures or move to a centralized/cloud RAN? Is dark fiber the best connectivity choice; or should operators adopt active DWDM systems or move to next-gen PON technologies? And how does migration to eCPRI impact all of the above? This panel session will explore the range of 5G transport options from fronthaul to backhaul and from optics to packets with the goal of mapping each to the specific requirements of the 5G radio access network and anticipated applications.

12:20pm - 1:45pm 85 mins
Lunch, Networking & Tabletop Displays
1:45pm - 2:00pm 15 mins
Heavy Reading Presentation
  • Sterling Perrin - Principal Analyst, Optical Networking & Transport, Heavy Reading
2:00pm - 2:55pm 55 mins
Info
PANEL: THE CONVERGENCE OF METRO NETWORKING, EDGE DATA CENTERS & SDN
  • Moderator Gabriel Brown - Principal Analyst, Mobile Networks and 5G, Heavy Reading
  • Panelist Denis Fluet - Senior Director, Portfolio Strategy, Ciena
  • Panelist Alan Gibbemeyer - Senior Director of Global Business Development, Acacia
  • Panelist Dan Kilper - COSMOS Co-PI and Optical Network Architect, Platforms for Advanced Wireless Research (PAWR) program
  • Panelist Aron Smith - VP Interconnection Product Management, EdgeConneX

5G introduces a new, highly distributed system architecture that will enable operators to serve ultra-low-latency, highly reliable and high-bandwidth services. The architecture is part of a broader multiservice fixed/mobile transport network that is software-controlled, dynamically configurable and massively scalable. This session will examine the role of distributed service provider clouds in 5G transport, including how to connect edge data center locations and cloud-native applications using underlay and overlay networking, and how to automate transport capacity management using policy and SDN. It will consider how the "edge" is influenced by the operator's approach to RAN deployment and the how C-RAN and D-RAN determine transport requirements and topology.

2:55pm - 3:10pm 15 mins
Fireside Chat: ZenFi
  • Gabriel Brown - Principal Analyst, Mobile Networks and 5G, Heavy Reading
  • Ray LaChance - Co-Founder and CEO, ZenFi Networks
3:10pm - 3:25pm 15 mins
Coffee Break & Tabletop Displays
3:25pm - 3:40pm 15 mins
Fireside Chat: Zayo
  • Sterling Perrin - Principal Analyst, Optical Networking & Transport, Heavy Reading
  • Brian Daniels - Senior Vice President, Strategic Networks, Z5G, Zayo
3:40pm - 4:35pm 55 mins
Info
PANEL: CABLE MSOs & ALTERNATIVE ACCESS PROVIDERS: STRATEGIES & ARCHITECTURES FOR 5G
  • Moderator Sterling Perrin - Principal Analyst, Optical Networking & Transport, Heavy Reading
  • Panelist Jack Burton - Principal, Broadband Success Partners
  • Panelist Kevin Morgan - Chief Marketing Officer, Clearfield

As mobile operators build out their 5G radio infrastructure, cable operators have an opportunity to gain a significant share of the wholesale business. Cable operators are already key players in supplying 4G backhaul capacity to mobile operators, but 5G adds many new locations (via small cells) as well as massive capacity and stringent performance requirements (such as ultra-low latency). Is the cable infrastructure suitable for emerging 5G fronthaul, midhaul and backhaul requirements? Can MSOs use distributed access architecture (DAA) initiatives for 5G fronthaul/backhaul? In addition to addressing cable, this panel will explore opportunities and challenges faced by other types of alternative access providers seeking to benefit from the coming 5G fronthaul/backhaul wholesale boom.

4:35pm - 5:35pm 60 mins
Networking Reception & Tabletop Displays