Telecoms, Media & Technology is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa
Key Sessions

Tony Dolton

PANEL: A whirlwind tour of new opportunities in Africa’s vibrant and rapidly converging telecoms, media and technology industries

Unitel

Emma Vandore

Demo showcase: Driving change through innovation in Sub Saharan Africa: How La French Tech start-ups are up to overcome modern Africa’s challenges

Kagisha

Vusi Thembekwayo

Barbarians at the gate

MOTIV8 Advisory / Watermark Afrika Fund

Bunmi Banjo

Panel discussion: The role of large businesses and technology leaders and what they can do for the eco-system

Google

Shinya Kukita

Bringing Digital Transformation to Africa: Opportunities and Challenges

NEC Corporation

Rudy Abrahams

Stakeholders Roundtable: Roadmap to Smart Cape Town How to realise the model that will see civic assets, buildings, environment and citizens exchange data for the benefit of all

City of Cape Town

Deshun Deysel

Technology entrepreneurship in Africa: tackling the innovation summit

Deshun Deysel & Associates

09:00 15:05 (365 mins)

LTE Africa

Please visit the LTE Africa website https://tmt.knect365.com/lte-africa/agenda/2

Please visit the LTE Africa website https://tmt.knect365.com/lte-africa/agenda/2

09:10 09:50 (40 mins)

Visions for Africa

PANEL: A whirlwind tour of new opportunities in Africa’s vibrant and rapidly converging telecoms, media and technology industries

  • Developing and implementing Big Data strategies
  • How important is the African M2M/IoT market? What vertical markets offer the best opportunities?
  • Telcos as serious players in the digital advertising space
  • Deploying mobile banking services
  • mHealth: how can operators bring technology-enabled innovation to the African healthcare industry?
  • New opportunities created by Africa’s emerging sharing economy
  • Perspectives on the next big disruptive tech ideas in Africa
  • Tony Dolton - CEO, Unitel
  • Miguel Geraldes - CEO, MTC Namibia
  • Brian Armstrong - Group Chief Commercial Officer, Telkom
  • Vuyani Jarana - Chief Officer: Enterprise Business Unit & Executive Director, Vodacom South Africa
  • Moderator Arun Babu - Africa Telecommunications Leader and Business Model Transformation Leader, Deloitte
  • Robert Mutai - Head of Technology Strategy, Assurance & Governance, Safaricom

10:00 10:40 (40 mins)

Visions for Africa

PANEL: Silicon Savannah and beyond: stimulating entrepreneurship and empowering Africa’s start-up ecosystem

  • Cultivating a pan-African culture of innovation and entrepreneurship
  • How can governments foster entrepreneurial spirit to accelerate economic growth and increase youth employment?
  • Exploring new opportunities for start-ups in Africa’s informal economy
  • When should we expect Africa’s first big IPOs, acquisitions and unicorns?
  • Paul Kukubo - Member, Board of Directors, Communications Authority of Kenya
  • Mich Atagana - Head of Communications & Public Affairs, Google South Africa
  • Emeka Afigbo - Strategic Products Partnerships Manager, Facebook
  • Arnauld Blondet - Technocentre, Innovation director for AMEA, Orange
  • Moderator Ian Merrington - CEO, Cape Town Innovation and Technology Initiative

10:40 10:40 (0 mins)

Visions for Africa

Close of Visions for Africa Morning Keynotes Day Two

11:00 11:00 (0 mins)

AHUB

AHUB Opens

11:00 11:20 (20 mins)

AHUB

Keynote presentation: Characterising the FinTech start-up journey – successful exits and key lessons from failures

  • With OTT and web based businesses revolutionising financial services and payments channels how can new agile businesses ensure they get elevation and recognition when playing alongside big institutions?
  • How can start-ups find the right balance between protecting their product while trying to form strategic partnerships and leverage larger organisations
  • What are some key points to consider when planning a successful exit
  • Bevan Ducasse - CEO, wiGroup

11:20 11:50 (30 mins)

AHUB

Panel discussion: Bank to the Future – who are the new banks and what are the alternative paths to banking Africa?

  • Considering the rate of financial disruption and how many agile start-ups are shaping the banks of the future
  • What are current trends in FinTech indicating how society will conduct banking in the future?
  • Crypto currency and block chain perspectives and their successful application across Africa
  • Creating more financial access through innovation
  • Use cases constraints, applications regulations and Africa opportunities
  • Moderator Ian Merrington - CEO, Cape Innovation and Technology Initiative
  • Jacques Coetzee - Trend Analyst, Lacuna Innovation
  • Lorien Gamaroff - CEO, Bankymoon
  • John Staley - Chief Officer Finance Innovation & Technology, Equity Bank
  • Wim van der Beek - Founding Partner, Goodwell Investments

11:50 12:10 (20 mins)

AHUB

Case study presentation: FinTech start-up goals – the advantages of developing with integration and compatibility from the start

  • Tania Mukwamu - Co-Founder, Pluritone (MaxiCash)

12:10 12:30 (20 mins)

AHUB

Presentation: Understanding and navigating the funding paradox in Sub Saharan Africa

  • Mr Keith Jones - Founder, SW7 Accelerator

12:30 13:20 (50 mins)

AHUB

Demo showcase: Driving change through innovation in Sub Saharan Africa: How La French Tech start-ups are up to overcome modern Africa’s challenges

  • Three emerging French Tech businesses leaders give their take on perceived opportunities and perceived capabilities of succeeding as tech start-up in Sub Saharan Africa
  • What are the important considerations when taking your solutions from localized market problems to a pan-African or rest of world market?
  • What are the unique opportunities for developers and small business owners to focus business in Sub Saharan Africa?

Three start-ups from LA French Tech present their solutions for Africa market challenges:

  • Jennifer Moukouma, Director of Partnerships, Tiller
  • Samir Abdelkrim, Founder, Startup BRICS
  • Zakaria Dabone, Co-Founder, Bifasor
  • Moderator Emma Vandore - Former journalist at AP and Bloomberg, Director, Kagisha

13:20 14:20 (60 mins)

AHUB

Networking Lunch Break

14:20 14:40 (20 mins)

AHUB

Barbarians at the gate

  • Vusi Thembekwayo - Chief Executive / Chairman, MOTIV8 Advisory / Watermark Afrika Fund

14:40 15:30 (50 mins)

AHUB

Panel discussion: The role of large businesses and technology leaders and what they can do for the eco-system

  • Why technology providers and online giants should be the strongest contributors to initiating new start-up businesses in tech and online?
  • How are digital skills developments in Sub Saharan Africa changing entrepreneurship on the continent?
  • Where are the real shortfalls in digital skills development and how are industry leaders changing future outlook?
  • What emerging technologies and software are changing the capabilities of small businesses and under-served communities?
  • What is the role of large corporates in digital skills development in Africa over the next 10 years
  • Bunmi Banjo - Head of SMB Marketing & Digital Education, Sub-Saharan Africa, Google
  • Bisila Bokoko - Leading figure of UN programme EMPRETEC – fostering entrepreneurship skills for women in Africa – and Founder, Bisila Bokoko African Literacy Project, BBALP
  • Moderator Terryanne Chebet - Founder of Scarlet Digital, Senior Business Anchor & Associate Editor, Citizen TV Kenya
  • Anathi Mkhize - Board Member & Head of Business Development, The Coretex Hub
  • Nwabisa Mayema - Executive Director, nnfinity

15:30 15:50 (20 mins)

AHUB

Case Study: Utilising User Experience Design to creating an award winning mobile app for Africa

  • Vodacom case study looking at the importance of customer centricity and User Experience Design thinking in the digital age
  • Jaco van den Heever - User Experience Manager , Vodacom

15:50 16:10 (20 mins)

AHUB

The power of collaboration between mobile operators and start-ups in Africa

  • Looking at APIs as a bridge between mobile operators and start-ups in emerging markets
  • What are the vital skills and support operators can provide start-ups in growing their business?
  • Maxime Bayen - Senior Insights Manager, GSMA Ecosystem Accelerator
  • Manny Teixeira - Group Head Digital Media and Services, MTN

16:10 17:10 (60 mins)

AHUB

Nest demo sessions from Mobile Tech bootcamp

The AHUB is helping facilitate Nest’s MobileTech Bootcamp by providing a platform for local and regional start-ups to pitch to senior leaders in the industry for POC opportunities, mentorship and even investment, a critical stepping stone towards their next stage of scaling up their tech business.

The full-immersion programme for developing these start-ups and showing the outcomes of the bootcamp will be concluded with demos at the AHUB.


  • Aaron Fu - Managing Partner, Africa, Nest

17:00 17:00 (0 mins)

AHUB

AHUB content ends

11:00 11:30 (30 mins)

Spotlight Theatre

The 3rd Dimension of Mobile Data Optimization

  • Ofer Gottfied - CTO, Flash Networks

11:30 12:00 (30 mins)

Spotlight Theatre

Smart Digital Services: The context, risks and value chain review

  • Sherry Zameer - Senior Vice President Africa Telecommunication & Banking Solutions, Gemalto

12:00 12:30 (30 mins)

Spotlight Theatre

Monetizing Mobile Broadband

  • Kamlesh Patel - Chief Executive Officer, CellOS Software

12:30 13:00 (30 mins)

Spotlight Theatre

Across the South Atlantic, Bridging Continents

  • SAIL submarine cable system
  • The benefits & key advantages
  • SAIL infrastructure extension
  • Benjamin Gerard - CMO, CamTel

14:00 14:30 (30 mins)

Spotlight Theatre

Sustainable Internet Infrastructure for Africa - Driving Growth with Green Mobile Networks and Prefabricated Data Centres

  • David King - CEO, Flexenclosure

15:00 15:30 (30 mins)

Spotlight Theatre

Improving customer experience and streamline operations

  • Operator case study on key learnings from realizing and monetizing profit potential
  • Simplifying operations and streamlining costs and structure from the billing stack
  • Preparing for the growth and monetization of digital services
  • George Fraser - VP EMEA, CSG International

16:00 16:00 (0 mins)

Spotlight Theatre

End of Masterclass Day Two

11:25 11:30 (5 mins)

Big Data

Big Data conference chairman

  • Suren Govender - Managing Director, Accenture Analytics at Accenture Digital

11:30 12:10 (40 mins)

Big Data

Keynote Panel: Overcoming the four “V” challenges and maximising the potential of Big Data in Africa

  • Changing the way operators compete and operate with Big Data
  • Volume - managing the scale of data in Africa
  • Variety - merging the different forms of data
  • Velocity -  coping with the continuous generation of data
  • Veracity - overcoming the uncertainty of data available
  • Amit Sanyal - Assistant Vice President & Joint Head for the Consumer Value Solutions business , Comviva
  • Maiendra Moodley - Head of Special Projects, State Information Technology Agency
  • Paul Swanepoel - Lead Data Analyst, Barclays Africa Group Limited
  • Raven Naidoo - Executive Chairman, Radian
  • Suren Govender - Managing Director, Accenture Analytics at Accenture Digital

12:10 12:30 (20 mins)

Big Data

Using data science to improve network planning and help connect the unconnected

  • David Clausen - Manager, Data Science, Infrastructure, Facebook

12:30 12:50 (20 mins)

Big Data

Keeping African data in Africa to continue building Africa’s digital future

  • Building Africa’s biggest data centre
  • Installation of prefab centres
  • The impact of regulation at country and regional level  for the telco
  • Pakamile Pongwana - CEO, Independent Communications Authority of South Africa

12:50 13:10 (20 mins)

Big Data

Presentation: Data Analytics and actionable insights

  • Pieter Vorster - Chief Analytics Officer I Corporate and Investment Banking Africa, ABSA Capital

13:10 13:30 (20 mins)

Big Data

Virtual Gets Real: Unlocking the Business Value of Network Virtualization with Telecom Data Analytics

  • A virtualized mobile network capable of supporting a mix of modern workloads needs analytics that can work on a variety of data sources efficiently and intelligently
  • A modern telecom data analytics platform must deliver insights at the right time, break down data silos to optimize on cost and efficiency, and unlock data so that the organization that creates the data can access it
  • Virtual Network Functions need modern probing capabilities that scale linearly with VNFs so that the right amount of data is delivered with minimal performance impacts.
  • Learn how Dell EMC and Affirmed Networks have partnered together to deliver an innovative new solution that meets all the above criteria to give communications service providers a competitive edge
  • Anton Prenneis - Director of Technical Marketing, Telecom Data Analytics, Dell EMC

13:30 15:00 (90 mins)

Big Data

Lunch and Industry Mindshare Hosted Tables

Lunch tables are situated outside the lecture theatre of Big Data. Expert speakers  lead informal discussions  and delegates are encouraged to join one table of their choice to support networking in the break

14:50 15:20 (30 mins)

Big Data

Artificial Intelligence and Alternative Data sources – the perfect ingredients to enable financial inclusion in Africa.

  • Richard van der Wath - Chief Data Officer, My Bucks

15:20 15:40 (20 mins)

Big Data

Uber - the big data company

  • Using data and analytics as a tool to improve customer experience
  • Creating targeted customer communications using big data
  • Uber’s contribution to social upliftment in South Africa
  • Timothy Willis - Operations and Logistics Manager, Uber

15:40 16:00 (20 mins)

Big Data

The use of Data to Drive Customer Centricity and Behaviour

  • Exploiting data to generate new revenue streams
  • Winning the battle for new customers and reducing churn
  • Understanding better customers preferences, usage and satisfaction levels
  • Creating new revenue streams through knowledge and understanding
  • Morne van der Westhuizen - Head of Data, Internal Engineering and Business Process Automation, Zoona

16:00 16:00 (0 mins)

Big Data

End of Big Data track

11:25 11:25 (0 mins)

IoT & Smart Cities

Chairman's Welcome

  • Angela Wamola - Strategic Engagement Director, Africa, GSMA

11:30 11:50 (20 mins)

IoT & Smart Cities

Bringing Digital Transformation to Africa: Opportunities and Challenges

  • IoT is an essential component in Digital Transformation
  • Digital Transformation is not only for vertical industries but also public services
  • Africa faces unique opportunities and challenges in its implementation
  • Shinya Kukita - Chief Engineer, Global Business Unit, NEC Corporation

12:00 12:20 (20 mins)

IoT & Smart Cities

Keynote Address: Understanding telcos role as ecosystem enabler for IoT business transformation

  • The evolution of cloud adoption for an effective IoT business
  • Operating successfully within a transitioning environment
  • Evolving products in keeping with the big data insights
  • Vuyani Jarana - Chief Officer: Enterprise Business Unit & Executive Director, Vodacom South Africa

12:20 12:40 (20 mins)

IoT & Smart Cities

Practical implementation of IoT and M2M applications to stimulate markets

  • Achieving Best Practice in M2M Payment Connectivity Solutions in Retail
  • Innovating Payment Connectivity solutions for cross border payments in Africa and beyond
  • Implementation of IoT in Retail beyond Payment Connectivity
  • Leveraging IoT data and analytics to provide valuable insight for Financial Services and Retail clients
  • Working with Business and Government to realise value from IoT innovations
  • Considerations in deriving real value from innovations for stakeholders in the IoT ecosystem
  • Anton Leal - Entrepreneur, Gamechanger & CEO, XLink

12:40 13:20 (40 mins)

IoT & Smart Cities

Keynote Panel: Overcoming stakeholder challenges for scaling IoT enabled smart cities in Africa?

  • Understanding where the business and societal value of IoT can be applied to Africa
  • Is infrastructure sharing the essential enabler to a successful IoT ecosystem?
  • Exploring a common set of standards and principles for Sub Saharan Africa
  • How can governments and connectivity service providers aggregate the multitude of network technologies in order to derive value from IoT and create smarter cities?
  • Bora Varliyagci - Head of Africa – Digital Infrastructure, Mott MacDonald
  • Fisseha Mekuria - Chief Researcher: Networks and Media, CSIR Meraka Institute
  • Reshaad Sha - Chief Strategy Officer, Dark Fibre Africa
  • Elias Sobotamoh - CEO & Researcher in Digital Investment Strategy and Planning, AdMeUp Digital Academy
  • Moderator Angela Wamola - Strategic Engagement Director, Africa, GSMA

13:00 14:40 (100 mins)

IoT & Smart Cities

Networking Lunch Break

14:40 15:40 (60 mins)

IoT & Smart Cities

Stakeholders Roundtable: Roadmap to Smart Cape Town How to realise the model that will see civic assets, buildings, environment and citizens exchange data for the benefit of all

Hosted by Accelerate Cape Town, the roundtable session brings together city governments, telecommunications innovators, associations and technology architects of the future to establish how the City of Cape Town will operate, manage civic assets and sustain resources to work and live more efficiently.

Setting a roadmap for the ecosystems, social interaction and energy needs of smart cities in Sub-Saharan Africa

  • Rudy Abrahams - Manager: SAP ERP Support Centre Information Systems & Technology, City of Cape Town
  • Wolf Stinnes - Chief Solutions Architect, Middle East & Africa, Dimension Data
  • Moderator Ryan Ravens - CEO, Accelerate Cape Town
  • Simon Carpenter - Chief Technology Advisor

16:40 17:00 (20 mins)

IoT & Smart Cities

Summary from moderator and conclusion of Stakeholders session

17:00 17:05 (5 mins)

IoT & Smart Cities

Close of IoT & Smart Cities Africa Day Two

11:45 12:15 (30 mins)

SDN & NFV Proof of Concept

Presentation: Choosing the appropriate use case for your organisational structure

12:15 13:00 (45 mins)

SDN & NFV Proof of Concept

Presentation: Deploying Virtualized Services over Legacy Networks

  • Strategies for Software Defined Infrastructure
  • Vishwanath Edavayyanamath - Practice Head: SDN/NFV Technologies, Wipro

13:00 13:45 (45 mins)

SDN & NFV Proof of Concept

Demo: “Transforming Legacy Networks with SDN/NFV” in the PoCs demo area

  • Vishwanath Edavayyanamath - Practice Head: SDN/NFV Technologies, Wipro

13:40 14:55 (75 mins)

SDN & NFV Proof of Concept

Networking Lunch Break

14:15 15:00 (45 mins)

SDN & NFV Proof of Concept

Demo: How can CSPs leverage the synergies of SND with NFV?

  • Examining the programmability benefits from SDN controls
  • Jose Costa-Requena

15:00 15:45 (45 mins)

SDN & NFV Proof of Concept

Case Study Presentation: SDN - Evolving Business Networking

  • From Fixed to On-Demand
  • From Reactive to Proactive
  • From "fatty" pipes to Intelligent networking as a servic
  • Ishkhan Martirosyan - Chief Technical officer, Datanet Uganda

15:45 15:45 (0 mins)

SDN & NFV Proof of Concept

End of PoCs track Day Two

11:55 12:00 (5 mins)

Mobile Finance & Commerce

Welcome from chair of morning sessions

  • Thecla Mbongue - Senior Analyst, Middle East & Africa, Ovum

12:00 12:20 (20 mins)

Mobile Finance & Commerce

Keynote Case Study: Driving access to mobile health services

  • Hanlie Smuts - General Manger, MTN
  • Michael Mol - Director, Hello Doctor

12:20 12:50 (30 mins)

Mobile Finance & Commerce

Panel: Developing profitable, scalable and needs based Mobile Financial Services

  • Building loyalty and reducing churn
  • Integrating additional services
  • Supplying affordable services to low income individuals
  • James Wainaina - Head of Customer Experience, Letshego Holdings
  • Edmund Higenbottam - Managing Director, Verdant Capital
  • Konde Bugingo - Deputy CEO, Banque Populaire du Rwanda, Atlas Mara
  • John Staley - Chief Officer Finance Innovation & Technology, Equity Bank

12:50 14:20 (90 mins)

Mobile Finance & Commerce

Lunch and Industry Mindshare Hosted Tables

Lunch tables are situated outside the lecture theatre of Mobile Finance and Commerce. Expert speakers  lead informal discussions  and delegates are encouraged to join one table of their choice to support networking in the break

14:40 15:10 (30 mins)

Mobile Finance & Commerce

Panel: Dispelling the myths and looking at opportunities for Cryptocurrencies in Africa

  • Disrupting the traditional payments market and adopting digital currencies
  • Enabling cheap swift transactions across boarders
  • Security and trust issues
  • Can the digital economy built on blockchain and bitcoin provide transparency and control?
  • John Karanja - Founder and Consultant, bitHub
  • Elizabeth Rossiello - CEO and Co founder, bitPesa
  • Marcus Swanepeol - CEO and Co founder, BitX
  • Ian Merrington - CEO, Cape Town Innovation and Technology Initiative

15:10 15:50 (40 mins)

Mobile Finance & Commerce

Can the digital economy built on blockchain and bitcoin provide transparency and control?

  • Blockchain technology as a means to improve existing services, systems and products.
  • Offering security and full life cycle transaction history
  • A trustless, cost efficient way of operating
  • Sonya Kuhnel - Managing Director, Blockchain Academy
  • Lorien Gamaroff - CEO, Bankymoon
  • Simon Dingle - Broadcaster, Designer and Technologist
  • Moderator Arthur Goldstuck - MD, World Wide Worx, Editor-in-chief, Gadget Magazine

15:50 16:30 (40 mins)

Mobile Finance & Commerce

Panel: How is FinTech changing the landscape of mobile finance?

  • How can African banks reposition in light of more agile fintech innovators
  • We don’t need banks we need banking
  • Leapfrogging the traditional financial infrastructure
  • Mike Quinn - CEO, ZOONA
  • Annabel Dallamore - CEO and Founder, Stock Shop
  • Tobie van Zyl - Founder and CEO, Better Bank
  • Katlego Maphai - Co Founder and CEO, Yoco

16:45 16:50 (5 mins)

Mobile Finance & Commerce

Close of Mobile Finance and Commerce Day Two

12:00 12:05 (5 mins)

TV Connect Africa

Chairmans opening remarks

12:05 12:40 (35 mins)

TV Connect Africa

Investment Debate

The opportunity for Africa to show its’ capability in terms of new digital services and high-quality content is huge. However, the capital required to get these projects off the ground is not a simple process. This session is designed to understand what It takes to secure investment, and develop a strategy to display a return to potential investors. 

12:40 13:00 (20 mins)

TV Connect Africa

Beyond Piracy - Why Content Protection is Not Enough

Most pay-TV operators know very well that pirates now increasingly look for and exploit vulnerabilities outside the traditional conditional access security domain. But they do not always realize that pirates often have other goals for hacking than getting hold of content, and that these other attacks can be just as devastating to pay-TV operations as content piracy, if not more so. This presentation explores:

  • The damage that can be done to pay-TV operations by hacking hybrid STBs

  • What operators can do to prevent such attacks

13:00 13:20 (20 mins)

TV Connect Africa

Tackling audience measurement to deliver the content your customers want to see

  • Where does the impetus need to come from?

  • Best first steps in audience measurement

  • Displaying value in audience measurement practices

13:20 14:20 (60 mins)

TV Connect Africa

Networking Lunch & Exhibition Visit

13:20 14:40 (80 mins)

TV Connect Africa

Lunchtime Masterclass - IPTV for Everyone: Next-Gen Services for Networks with Limited Bandwidth

This session is designed to show operators in Africa how to get started with interactive services over IP, even when bandwidths are limited. During this lunchtime IPTV masterclass, you’ll be given the tools and knowledge to help you:

  • Deliver efficient and secure content streaming across your networks

  • Stream content efficiently with the latest streaming formats, adaptive bitrate technologies and STB solutions

  • Create efficient content security practices

  • Develop a flexible STB-Platform (Lifecycle Management, SDK etc.) for rolling out 3rd generation IPTV /OTT solutions

14:20 14:50 (30 mins)

TV Connect Africa

Effectively implementing ‘Triple- Play’ in Africa

  • What technology is needed in order to become‘triple-play’enabled?

  • Creating attractive bundles that matter to the diverse African consumer

  • Identifying optimal price points to effectively monetise the triple play offering

  • Where is the greatest opportunity for operators embarking on ‘triple play’?

14:50 15:10 (20 mins)

TV Connect Africa

Effectively driving and monetizing video usage

  • Delivering a coherent and seamless video experience across in-net and off-net

  • Leveraging higher usage of video platforms for service providers

15:10 15:50 (40 mins)

TV Connect Africa

Effectively managing unique and quality content

  • Ensuring content availability based on language, culture and interests

  • Building relationships with local studios to develop content most suited to your viewers

  • Merchandising content effectively to maximise ROI

  • Local versus international content

  • Dealing with devaluation when paying for content in non-local currencies

15:50 16:50 (60 mins)

TV Connect Africa

Pan African Interactive Buzz Groups

As infrastructures develop and networks improve, Africa is seeing new ways in which video content is being consumed. With changing platforms demanding an online presence, how are traditional broadcasters exploring new opportunities to remain relevant to their consumers? 

Get involved in this interactive session to fully understand the industry outlook and develop your future strategy

16:50 16:55 (5 mins)

TV Connect Africa

Chairman's Closing Remarks & End of Day Two

12:00 12:10 (10 mins)

Connecting Africa

Connecting Africa Opens

  • Susan Bull - Senior Consultant , COMSYS

12:10 12:30 (20 mins)

Connecting Africa

How is satellite connectivity evolution enabling rural communities to participate in Africa’s digital economy?

  • Antonio Bove - Senior Product Manager, Data Portfolio, SES

12:30 12:50 (20 mins)

Connecting Africa

The role of satellite in connecting Africa in a constantly changing telecom landscape

  • Andrey Kirillovich - Director of Integration and Projects, RSCC

12:50 13:30 (40 mins)

Connecting Africa

Panel: Beyond a social venture – making connecting remote areas of Sub-Saharan Africa more technically feasible and commercially viable

  • How can innovative renewable power solutions make rural connectivity more commercially viable?
  • How can policymakers and regulators remove barriers to more extensive rural connectivity?
  • What operating models are most suited to serving remote connectivity requirements?
  • How can operators collaborate with OTT providers to connect the unconnected?
  • What can we learn from recent success stories? How can existing projects be replicated at scale?
  • Suraya Hamdulay - Executive Head: Group Sustainability, Vodacom
  • Timothy Paul Genders - Development Executive, Project Isizwe
  • Robert Aouad - CEO, Isocel Telecom
  • Charles Murito - Country Manager – Kenya, Google
  • Dr. Edmund Katiti - Coordinator, Commonwealth Radiocommunications Conference (WRC), Commonwealth Telecommunications Organisation
  • Moderator Dion Jerling - Founder, Connect Africa
  • Dr. Apurva Mody - Chairman and President, WhiteSpace Alliance (WSA)

13:30 15:00 (90 mins)

Connecting Africa

Lunch

15:00 15:20 (20 mins)

Connecting Africa

Bill shock free roaming solutions for Africa

  • Introducing low cost / large volume data bundles
  • Using an innovative IoT platform to manage devices real time
  • Showcasing MNO and MVNO launches
  • Gerrit Jan Konijnenberg - CEO, UROS Group

15:20 15:50 (30 mins)

Connecting Africa

Connecting the unconnected: what governments can do to support and accelerate digital transformation in developing countries

  • J. S. Deepak - Secretary, Department of Telecommunications, Government of India

15:50 16:10 (20 mins)

Connecting Africa

ACE cable - new perspectives

  • Yves Ruggeri - Chairman, ACE & Vice President, Submarine Systems Strategy & Business Development, Orange

16:10 16:10 (0 mins)

Connecting Africa

Close of Connecting Africa

  • Susan Bull - Senior Consultant , COMSYS

12:00 12:10 (10 mins)

Enterprises ICT Africa

Welcome & introduction

  • Uchechi Edosomwan - Head, IT Service Management, ICT department, Nigerian Airspace Management Agency

12:10 13:00 (50 mins)

Enterprises ICT Africa

CIO / CTO roundtable: digital transformation to lead the business

  • How should the modern CIO overhaul business processes to be truly competitive in a digital age?
  • How is the relationship between CIO and CTO developing and how do you build for digital leadership internally?
  • What are the strongest innovation capabilities in Cloud, Social, Mobility, Big Data and the Internet of Things?
  • How is IT Governance evolving to mitigate risks in the business
  • Ogochukwu Ifeanyi - Chief Technology Officer, Debbie Mishael Group Company
  • Moderator Uchechi Edosomwan - Head, IT Service Management, ICT department, Nigerian Airspace Management Agency
  • Peter Du Plooy - Chief Information Officer , Engen (member of Petronas Group)
  • Guy Zibi - Founder and Managing Director, Xalam Analytics
  • Ashveer Rajcoomar - Chief Information Officer, Regenesys Business School

13:00 13:20 (20 mins)

Enterprises ICT Africa

Presentation: Preparing for the impact of Digitalization on Africa’s economy

  • Are CIOs and CTOs sufficiently prepared to help their companies CEOs and Boards to take full advantage of the fundamental changes taking place in the global and African economy?
  • These profound changes are enabled by new and accelerating technologies, but also new service models that make available simple but very powerful “building blocks” which allow new services, and more fundamentally new business models to happen.
  • All this, together with the Millennials generation appearing both as customers and employees is creating an unprecedented mix that companies can turn to their advantage – before their competitors do!
  • Assessing your current business plan and ensuring its robustness.  How will your plan, your role and your ICT department hold relevance in the short-medium term?
  • Giorgio Heiman - VP, Africa, Orange Business Services

13:20 13:40 (20 mins)

Enterprises ICT Africa

Presentation: Debunking the 5 most common misconceptions around mobile security – a Samsung use case:

  • EMM/MDM can protect me
  • Secure Container can protect me
  • It’s not a top priority
  • iPhone is immune against threats
  • Mobile Anti Virus can protect me
  • Ryan McGee - Mobility Sales Leader Middle East and Africa, Check Point Software Tecnologies

13:40 14:50 (70 mins)

Enterprises ICT Africa

Networking Lunch & Exhibition Visit

14:30 14:50 (20 mins)

Enterprises ICT Africa

Presentation: Transform your digital enterprise through cloud

  • Understanding the strategies, business models and technologies to activate the cloud and drive new opportunities
  • Scott Massey - Vice President, OneCloud Program, Dimension Data

14:50 15:10 (20 mins)

Enterprises ICT Africa

Case Study presentation: Turning Paradoxes into Gold – a digital transformation journey

  • Adopting Janusian thinking for your digital transformation
  • Digitization focus – enabling an ecosystem
  • Michael Njenga - CIO, Subaru Kenya

15:10 16:00 (50 mins)

Enterprises ICT Africa

Closing Panel: Understanding and prioritising the barriers to ICT adoption

  • How does RIO uncertainty factor into the procurement process?
  • Are ICT solutions addressing more localised market challenges?
  • Are inadequate power supply and infrastructure issues factored into ICT solutions for the African market at sufficient level?
  • How can technology leaders bridge the skills gap to skill up graduates, youth and women currently impacting requirements for support channels?
  • Importantly what strategies can be applied to retain talent in a globally competitive market place?
  • Saim Afzal - Manager Network Performance and Quality Assurance & Managed Services, MTN Congo
  • Ogochukwu Ifeanyi - Chief Technology Officer, Debbie Mishael Group Company
  • Parag Patil - General Manager, SimbaNET Tanzania
  • Moderator Uchechi Edosomwan - Head, IT Service Management, ICT department, Nigerian Airspace Management Agency
  • Michael Njenga - CIO, Subaru Kenya

16:00 16:20 (20 mins)

Enterprises ICT Africa

How cloud transformation supports operator’s strategy in Digital Journey?

  • Vimal Naikeny - Senior Director, IT Business and Advisory, Huawei

16:40 16:40 (0 mins)

Enterprises ICT Africa

End of Enterprises ICT track first day

17:00 17:10 (10 mins)

LeadersIn Africa

Welcome and introduction

17:10 17:30 (20 mins)

LeadersIn Africa

Entrepreneurship in the XXI century: the role of women's leadership in Africa

  • Bisila Bokoko - Leading figure of UN programme EMPRETEC – fostering entrepreneurship skills for women in Africa – and Founder, Bisila Bokoko African Literacy Project, BBALP

17:30 17:50 (20 mins)

LeadersIn Africa

Technology entrepreneurship in Africa: tackling the innovation summit

  • Deshun Deysel - Mountaineer, Entrepreneur and Educator – the first black female to climb Mount Everest, Deshun Deysel & Associates

17:50 18:10 (20 mins)

LeadersIn Africa

Empowering the architects of Africa’s digital future: fuelling innovation, creativity and entrepreneurship

  • Bisila Bokoko - Leading figure of UN programme EMPRETEC – fostering entrepreneurship skills for women in Africa – and Founder, Bisila Bokoko African Literacy Project, BBALP
  • Deshun Deysel - Mountaineer, Entrepreneur and Educator – the first black female to climb Mount Everest, Deshun Deysel & Associates

18:10 18:10 (0 mins)

LeadersIn Africa

Close of LeadersIn Africa Headline Keynotes