Telecoms, Media & Technology is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa
Showing of Streams
Showing of Streams
12:45pm - 1:45pm

Lunch and Networking

More
Showing of Streams
Showing of Streams
5:30pm - 6:30pm

Cocktail Drinks Reception

More
6:30pm - 9:30pm

BIG 5G Event Kick-off Party @ Wynkoop Brewery

More
7:30am - 8:30am 60 mins
Info
The BIG 5G Plenary Keynotes
Breakfast Briefing: Cut Through the Hype - Get Real-Strategies for Deploying 5G
  • Moderator Jim Hodges - Principal Analyst, Cloud & Security, Heavy Reading
  • Panelist Vernon Wells - Solution Architect, Sales, F5 Networks
  • Panelist Anand Shah - Director, Technology Strategy and Architecture, Verizon
  • Panelist Milind Gunjan - Technology Development Strategist, CTO’s Office, Sprint

Much of the conversation about 5G infrastructures still focuses on the hype, talking about big numbers and big dollars. 5G provides exciting opportunities, but in practice, realizing those opportunities presents difficult challenges.  During this interactive breakfast session, we will discuss some of these challenges, and possible approaches to solving them. Topics will include:

  • Virtualization at SP Scale: providing network slicing and MEC services will require some degree of NFV, and many providers are already adopting pervasive virtualization to accelerate service velocity, but achieving the high network throughput required in an SP environment requires some additional practical considerations, and in some cases, practical tradeoffs;
  • Security for Monetization and More: 5G provides unique opportunities for monetizing security – as well as additional risks that may need mitigation – especially for IoT and MEC, but building systems that will attract customers will require Service Providers to rethink how they expose services in general.
8:35am - 8:45am 10 mins
The BIG 5G Plenary Keynotes
Welcome to the BIG 5G Event
  • Ray Le Maistre - Editor in Chief, Light Reading
8:45am - 8:55am 10 mins
The BIG 5G Plenary Keynotes
5G Americas – State of the Market Address
  • Chris Pearson - President, 5G Americas
8:55am - 9:15am 20 mins
Info
The BIG 5G Plenary Keynotes
Keynote: Preparing for a Commercial Launch of Mobile 5G
  • Nicki Palmer - SVP Technology and Product Development, Verizon
  • Device considerations ahead of mobile 5G service launches 

  • Deployment timelines and strategies

  • Trial results demonstrating 5G user experiences 

9:15am - 9:55am 40 mins
Info
The BIG 5G Plenary Keynotes
Keynote Panel Discussion: Maximizing 5G ROI - The Business Case for 5G
  • Moderator Mike Dano - Editorial Director, 5G & Mobile Strategies, Light Reading
  • Panelist Nicki Palmer - SVP Technology and Product Development, Verizon
  • Panelist Igor Glubochansky - AVP, Mobility Product Management, AT&T
  • Panelist Craig Sparks - Chief Innovation Officer, C Spire
  • Panelist Tom Simpson - Chief Operating Officer, Cincinnati Bell
  • Panelist Tom Sawanobori - SVP and CTO, CTIA
  • Can 5G enhanced mobile broadband services command a price premium?
  • Will 5G really deliver much 'lower cost per bit' and, if so, is that enough to justify a 5G build? 
  • Can IoT opportunities bolster an operator's 5G business case?
  • Can operators afford to significantly delay 5G investments or is that business suicide?  
9:55am - 10:15am 20 mins
Info
The BIG 5G Plenary Keynotes
Monetizing the Instant Network – The Role of Automation, Cloud, Segment Routing, Core, Policy, and SON 2.0 in 5G Success
  • Ian Campbell - CTO, Service Provider Mobility & Automation, Cisco

Whereas 4G mobility focused on addressing connectivity and bandwidth to drive largely consumer mobile services, 5G will advance Enterprise and Digital Transformation more than ever before. A whole new class of services and addressable markets are possible as 5G provides the ability to connect business resources seamlessly between the enterprise domain and mobile domain – on demand, securely and in control of the subscriber. Imagine a network where new topology, new policy, cloud connectivity, and new service activation happens as fast as hitting the ‘go’ button. This level of agility transforms the service provider into a valued extension of the Enterprise IT department and an important business GTM partner.

This session will demonstrate instant end-to-end service creation with embedded visibility and control for both the business and service provider. We will show the instant creation of network slices delivering a variety of services (even low latency/high reliability) over a distributed multivendor network. This includes automation, cloud, core, policy, segment routing, and the next generation of SON working together to enable an effective SP-Enterprise partnership.


Three key messages you are hoping people take away from your session?

  • The 5G connected experience can be had at the “speed of click”.
  • Machine learning automation coupled with cloud-enabled functionality delivers what you need, where and when you need it.
  • This is not science fiction – this is what is possible now.
10:15am - 11:10am 55 mins
The BIG 5G Plenary Keynotes
Coffee Break & Networking
11:00am - 11:05am 5 mins
Expo Theatre: IWCE Public Safety Summit
Welcome: IWCE Welcoming Remarks
  • Stephanie McCall - Show Director, IWCE's Public Safety Summit
11:05am - 11:15am 10 mins
Expo Theatre: IWCE Public Safety Summit
Chairperson’s Opening Remarks
  • Donny Jackson - Editor, IWCE's Urgent Communications
11:10am - 11:30am 20 mins
Info
The BIG 5G Plenary Keynotes
Fireside Chat: 5G Deployments and Integration Into 4G – Low, Mid, High Bands – What Makes T-Mobile's Approach Different?
  • Moderator Emil Olbrich - President, PrimeLime
  • Ulf Ewaldsson - Senior Vice President Technology Transformation, T-Mobile
  • T-Mobile is deploying 5G in the 600 MHz and mmWave bands – what are the reasons behind this?

  • Will the 5G user experience be “better” than existing 4G

  • What is the impact to 4G users who don’t have 5G 

11:15am - 11:35am 20 mins
Expo Theatre: IWCE Public Safety Summit
Public Safety Needs 5G Connectivity
11:30am - 12:10pm 40 mins
Info
The BIG 5G Plenary Keynotes
Keynote Panel Discussion: Critical Next Steps for 5G Deployments
  • Moderator Michael Roberts - Director of Research, Ovum
  • Panelist Patrick Riordan - Chairman, President and Chief Strategy Officer, NSIGHT
  • Panelist John Baker - SVP Business Development, Mavenir
  • Panelist Oded Sagee - Senior Director of Embedded & Integrated Solutions, Western Digital
  • Panelist Mishka Dehghan - Vice President, 5G Development, Sprint
  • Panelist Ian Campbell - CTO, Service Provider Mobility & Automation, Cisco
  • Prepare to re-define your network – do you have/need all the pieces of the 5G puzzle?
  • Key takeaways from early 5G service launches
11:35am - 11:55am 20 mins
Expo Theatre: IWCE Public Safety Summit
Sponsored Keynote Presentation
11:55am - 12:45pm 50 mins
Info
Expo Theatre: IWCE Public Safety Summit
Keynote Panel Discussion: How Does 5G Change the Communications Equation for Public Safety?
  • Moderator Donny Jackson - Editor, IWCE's Urgent Communications
  • Panelist John Foley - General Manager, Safer Buildings Coalition
  • Panelist Kurt Jacobs - Director, JMA Wireless
  • Panelist Eric Toenjes - National Market Manager, Mobility, Graybar

First responders are looking to benefit from 5G’s ultra-low latency, almost-unlimited bandwidth, IoT and the data that comes from it—all of which promise to help first responders have access to the real-time, situational-awareness information they’ve wanted for decades. One carrier already is asserting unprecedented reliability for 5G. Learn about the various flavors of 5G—standalone vs. non-standalone, as well as low-band, mid-band and millimeter-wave offerings—and how their differing characteristics can impact first responders’ ability to achieve the public-safety mission

12:10pm - 12:30pm 20 mins
Info
The BIG 5G Plenary Keynotes
Transforming the Wireless Edge to Realize the Full Potential of 5G
  • John E. Smee - Vice President of Engineering, Qualcomm
  • As we start to connect trillions of things, intelligence must be scaled by distributing to the devices that form the wireless edge

  • 5G is the unified connectivity fabric in this new distributed computing paradigm at the wireless edge, offering low latency, virtually unlimited capacity, and high quality of service

  • This talk will examine where we are today with the wireless edge transformation, and what impact it will have on our society

12:30pm - 12:45pm 15 mins
The BIG 5G Plenary Keynotes
Keynote: Driving Innovation Using 5G Millimeter Wave Technology
  • Craig Sparks - Chief Innovation Officer, C Spire
12:45pm - 1:45pm 60 mins
Lunch and Networking
1:45pm - 2:00pm 15 mins
Virtualization & the 5G Cloud
Analyst Introduction & Presentation
  • Roz Roseboro - Principal Analyst, Cloud Infrastructure & Management, Heavy Reading
1:45pm - 2:00pm 15 mins
5G Automation & Intelligence
Analyst Introduction & Presentation
  • James Crawshaw - Senior Analyst, Heavy Reading
1:45pm - 2:00pm 15 mins
5G Transport & the Edge
Analyst Introduction & Presentation
  • Sterling Perrin - Principal Analyst, Optical Networking & Transport, Heavy Reading
  • Alan Breznick - Cable/Video Practice Leader, Light Reading
1:45pm - 2:00pm 15 mins
RAN Evolution
Analyst Introduction & Presentation
  • Gabriel Brown - Principal Analyst, Heavy Reading
1:45pm - 2:00pm 15 mins
5G Use Cases & Services
Analyst Introduction & Presentation
1:45pm - 2:35pm 50 mins
Info
Expo Theatre: IWCE Public Safety Summit
Panel Discussion: 5G Devices: What Can I Buy and When?
  • Moderator Meredith Singer - Associate, Wiley Rein LLP
  • Panelist Patrick McNerney - COO, 3D Design & Engineering
  • Panelist Ernest Worthman - Executive Editor, Applied Wireless Technology

Although 5G networks are being deployed today by carriers, the development of end-user devices that take full advantage of these systems are still in their infancy. Learn about fixed-wireless solutions, mobile-hotspot devices and a new generation of smart handheld devices with massive storage memory—when they will be available and information about characteristics important to public safety, such a battery life and hardening options.

2:00pm - 2:15pm 15 mins
Virtualization & the 5G Cloud
Keynote Presentation: Exploring China’s Path to 5G Connectivity
  • Chih-Lin I - Chief Scientist of Wireless Technologies, China Mobile Research Institute
2:00pm - 2:15pm 15 mins
Info
5G Automation & Intelligence
Service Provider Keynote: 5G Network Automation Strategies
  • Srinivasa Kalapala - Vice President - Global Technology and Supplier Strategy, Verizon
  • From virtualization to distributed cloud and 5G network slicing
  • Closed loop automation
  • Identifying the right automation opportunities
  • The importance of clean, accurate data
2:00pm - 2:15pm 15 mins
Info
5G Transport & the Edge
Service Provider Keynote: Facilitating 5G With Next-Gen Backhaul
  • Brian Daniels - Senior Vice President, Strategic Networks, Z5G, Zayo
  • The importance of microwave backhaul as cell density increases
  • Multiband boosters to utilise unused spectrum
  • Addressing 5G’s complex backhaul requirements including ultralow latency
2:00pm - 2:15pm 15 mins
Info
RAN Evolution
Service Provider Keynote: Achieving Gbps Speeds in a 4G/5G World
  • Tim Burke - Vice President - Strategic Technology, Liberty Global
  • Evolving a 4G LTE network architecture to 5G while improving mobile broadband speeds and service reliability in hybrid RAN networks
2:00pm - 2:15pm 15 mins
Info
5G Use Cases & Services
Service Provider Keynote: Connecting North America with 5G, CBRS, Wi-Fi 6, LoRa and mmWave Spectrum
  • Derek Peterson - CTO, Boingo Wireless
  • Applying the right spectrum to the right 5G use case
  • 5G as a substitute to fiber?
  • Supporting high bandwidth services such as 4K video
  • Where machine learning and artificial intelligence fit in
2:15pm - 2:30pm 15 mins
Info
Virtualization & the 5G Cloud
Keynote: 5G Needs Edge Cloud and NFV for Success
  • James Buchanan - Senior Vice President & General Manager Edge Cloud, ADVA
  • Low latency for proper functioning of applications like AR and VR, requiring local compute and sometimes hardware assist

  • Local processing to reduce the amount of data that must be backhauled to the central cloud, which may need encrypted backhaul and/or extended temperature

  • Location-based services require local processing to maximize the precision and value of services, requiring precision timing in some cases

  • Efficient IoT implementations require local gateways for buffering chatty protocols and mediating intermittent connections

2:15pm - 2:30pm 15 mins
Info
5G Automation & Intelligence
Sponsored Keynote: Preparing for Tomorrow’s Zero-Touch Network
  • Sree Koratala - Vice President, Cloud and Network Virtualization Function Infrastructure, Ericsson North America
  • Coordinating humans with machines
  • How 5G will form the foundation of a zero-touch network
  • The challenge of network slicing management
2:15pm - 2:30pm 15 mins
Info
5G Transport & the Edge
Keynote: How Preparing for 5G Transport Requirements Can Bolster 4G
  • Harpinder Matharu - Senior Director, Communications Strategy and Marketing Group, Xilinx
  • The case for future-proofing existing networks
  • Pre-building capacity in the network well in advance of 5G
  • Have 4G backhaul requirements been fully addressed?
  • How 5G backhaul requirements compare and differ with that of 4G
2:15pm - 2:30pm 15 mins
Info
RAN Evolution
Sponsored Keynote: The RAN Implications of Non-Standalone Architecture
  • Cristina Rodriguez - Vice President Data Center Group, General Manager Wireless Access Network Division, Intel
  • Justifying NSA 5G RAN deployments
  • Leveraging the 4G core for 5G NSA
  • The transition from NSA to SA
2:15pm - 2:30pm 15 mins
Info
5G Use Cases & Services
Keynote: 5G Edge Cloud Visibility and Assurance
  • Vikram Saksena - Chief Solutions Architect, Office of the CTO, NETSCOUT Systems
  • Gaining visibility to 5G Edge

  • Assuring services in a 5G network

  • Microservice performance 

2:30pm - 3:15pm 45 mins
Info
Virtualization & the 5G Cloud
Panel Discussion: The Journey to Cloud-Native
  • Moderator Roz Roseboro - Principal Analyst, Cloud Infrastructure & Management, Heavy Reading
  • Panelist Ron Parker - VP Technology and Chief Architect, Affirmed Networks
  • Panelist Chris Aniszczyk - VP of Developer Programs, Linux Foundation
  • Panelist Richard Piasentin - Chief Marketing & Chief Strategy Officer, Accedian
  • Panelist Ahmed El Sawaf - Network Transformation and Telco Cloud Senior Advisor, Saudi Telecom Company
  • Panelist Shubh Agarwal - SVP, 5G Core, Metaswitch

CSP cloud transformation begins with virtualization and, in theory, will evolve to cloud-native in a 5G environment... but is that the only journey? Should cloud-native be the goal for 5G operators? This session will discuss the technologies, processes and models that need to change on the journey to cloud-native, the challenges CSPs can expect along the way, and the benefits they can achieve at each step

2:30pm - 3:15pm 45 mins
Info
5G Automation & Intelligence
Panel Discussion: Does AI and Analytics Improve Customer Experience in a 5G World?
  • Moderator James Crawshaw - Senior Analyst, Heavy Reading
  • Panelist Sinan Akkaya - Director of RAN Engineering, AT&T
  • Panelist Scott Chrismer - VP, Strategic Communications, ClickSoftware
  • Panelist Nicolas St-Pierre - VP, Office of the CTO, Sandvine
  • Panelist Tom Anderson - Principal Technologist, ATIS
  • Panelist David Yates - VP Product Management, Guavus

The move to 5G will require the monitoring of new systems and domains, leading to the collection of large volumes of data that will in part be aggregated in central 'data lakes' while some data will be analyzed in-memory at the network edge. It will also require a shift away from batch processing and post-event policy engine updates and the adoption of 'real-time' analytics, which will require closed-loop automation and self-learning tools. That is only possible with Artificial Intelligence. This panel will explore use cases for AI-enhanced analytics that can support 5G service assurance and customer experience management strategies

2:30pm - 3:15pm 45 mins
Info
5G Transport & the Edge
Panel Discussion: Supporting 5G with ‘Anyhaul’ Transport
  • Moderator Alan Breznick - Cable/Video Practice Leader, Light Reading
  • Moderator Sterling Perrin - Principal Analyst, Optical Networking & Transport, Heavy Reading
  • Panelist Jack Burton - Principal, Broadband Success Partners
  • Panelist Yuri Gittik - Head of Strategic Developments and Innovation, RAD
  • Panelist Shahed Mazumder - Principal Strategist, CableLabs
  • Panelist Kevin Morgan - Chief Marketing Officer, Clearfield
  • Panelist Michael Ritter - Senior Director Technical Marketing and Analyst Relations, ADVA

As the mobile access architecture becomes disaggregated and virtualized, and ever lower latencies are required to connect remote radios with centralized baseband units, 'anyhaul (fonthaul, backhaul and midhaul) will become critical links in the 5G transport story. This panel will look at the multiple technology options that need to be considered (including CPRI, eCPRI, xPON, DOCSIS 3.1, OTN etc and look at the multiple players, including cable operators, that can deliver this vital connectivity

2:30pm - 3:15pm 45 mins
Info
RAN Evolution
Panel Discussion: Open RAN to 4G/5G Networks
  • Moderator Gabriel Brown - Principal Analyst, Heavy Reading
  • Panelist Eran Bello - Corporate CMO & GM, ASOCS
  • Panelist Haseeb Akhtar - Principal Solutions Consultant, Ericsson
  • Panelist Dr. Prabhakar Chitrapu - Lead Member of Technical Staff, AT&T, & Chair - TECH & 5G Working Group, SCF
  • Panelist Kirk Webb - Research Associate, Flux Research Group, University of Utah
  • Panelist Dr. Wing Lo - RAN Products, NETSCOUT Systems

Software is re-inventing networking from cloud, SDN, NFV and white box switching and routing.  The RAN has been relatively slow to adopt these new models but that is now starting to change at pace as operators and key technology suppliers adopt virtualization and white box radio to accelerate Open RAN. This panel examines the potential for Open RAN deployments by any and all types of network operator

2:30pm - 3:15pm 45 mins
Info
5G Use Cases & Services
Panel Discussion: The Services Potential of Network Slicing
  • Moderator Susan Welsh de Grimaldo - Director, Strategy Analytics
  • Panelist Alessandro Barbieri - Vice President, Product Management, Pluribus Networks
  • Panelist Jeff Brown - Director, Global Field Marketing, Calix
  • Panelist Joe Mocerino - Principal Solutions Architect, Packet Optical Networking, Fujitsu Network Communications

Network slicing' is one of the hottest terms in the industry, but how are these slices implemented and managed, and what benefits can they deliver to service providers and users? This panel looks at how slicing can be enabled in LTE and 5G networks, what needs to be done to economically enable these logical networks -- including from a transport network perspective, as slicing options exist at the IP, Ethernet, optical, and photonic layer and include existing technologies, such as IP VPNSs, as well as new technology options including segment routing and FlexEthernet -- and how slices can enable Ultra Reliable Low Latency Communications (URLLC) and other service types

2:35pm - 3:10pm 35 mins
Info
Expo Theatre: IWCE Public Safety Summit
Panel Discussion: How Do I Get Ready for 5G?
  • Moderator Cuong Luu - Program Manager, Science & Technology Directorate, US Department of Homeland Security
  • Panelist Nada Golmie - Chief, Wireless Networks Division, Communications Technology Laboratory, NIST
  • Panelist John Contestabile - Program Manager, Emergency Preparedness & Response Systems, Johns Hopkins, Applied Physics Lab
  • Panelist Ed Chow - Manager, Civil Program Office, NASA Jet Propulsion Lab

5G’s characteristics sound promising for first responders, but what is the best path for public safety to take as it tries to get there? Learn how the evolution from 4G to 5G will differ significantly from previous generational transitions in the wireless industry, and what that will mean to public-safety agencies, in terms of short-term buying decisions and long-term strategies. Does subscribing to a carrier 5G service make the most sense, or are their circumstances in which a private system over CBRS or other spectrum would be a better choice? What steps can local governments take to ensure that their communities have the communications foundation needed to support 5G deployment?

3:10pm - 3:50pm 40 mins
Expo Theatre: IWCE Public Safety Summit
Coffee Break
3:15pm - 3:30pm 15 mins
Info
Virtualization & the 5G Cloud
5G and Cloud, Accelerating New Growth Opportunities for Operators
  • Shirin Esfandiari - Product Marketing Director, Oracle Communications
  • Capturing the trillions of dollars in digital service opportunities unleashed by the merging of 5G, Cloud and IT networking technologies

  • How operators can deliver dynamic and intelligent vertical industry applications and play a bigger role in the 5G smart ecosystem

3:15pm - 3:30pm 15 mins
Info
5G Automation & Intelligence
Fireside Chat: AI Powered Closed Loop Automation in 5G Hybrid SON
  • Moderator Stéphane Téral - Executive Director – Research and Analysis, Mobile Infrastructure & Carrier Economics, IHS Markit
  • Panelist Tom Tofigh - Member, ONF
  • How SON can enable closed loop automation
  • How SON can deal with the demands of closed loops across centralized, edge and 5G cloud platforms
3:15pm - 3:30pm 15 mins
Info
5G Transport & the Edge
Fireside Chat: Creating Flexible and Intelligent Transport Networks for 5G
  • Moderator Alan Breznick - Cable/Video Practice Leader, Light Reading
  • Speaker Glenn Wellbrock - Director, Optical Transport Network - Architecture, Design & Planning, Verizon
  • How to support centralized and distributed RAN
  • Implementation scenarios
  • Innovations in 5G transport R&D
3:15pm - 3:30pm 15 mins
Info
RAN Evolution
Fireside Chat: Transforming Connectivity With 5G Beamforming
  • Moderator Haig Sarkissian - Sr. Analyst and Principal Consultant, Wireless 20/20
  • Panelist Mark Jen - Co-Founder and CTO, Common Networks
  • Beamforming explained
  • What are the advancements made to signal processing?
  • How beamforming will lay the foundation for the functionality of future 5G enabled devices
3:15pm - 3:30pm 15 mins
5G Use Cases & Services
Keynote: Transforming the Healthcare Industry with 5G Technology
  • Igor Glubochansky - AVP, Mobility Product Management, AT&T
3:30pm - 4:15pm 45 mins
Virtualization & the 5G Cloud
Coffee Break & LeadersIn 5G Executive Summit
3:30pm - 4:15pm 45 mins
5G Automation & Intelligence
Coffee Break & LeadersIn 5G Executive Summit
3:30pm - 4:15pm 45 mins
5G Transport & the Edge
Coffee Break & LeadersIn 5G Executive Summit
3:30pm - 4:15pm 45 mins
RAN Evolution
Coffee Break & LeadersIn 5G Executive Summit
3:30pm - 4:15pm 45 mins
5G Use Cases & Services
Coffee Break & LeadersIn 5G Executive Summit
3:50pm - 4:10pm 20 mins
Info
Expo Theatre: IWCE Public Safety Summit
Beyond Police, Fire and EMS: Internet of Things, Internet of Life– Saving Things and Smart Cities
  • Speaker Tom Guthrie - Vice President of Public Safety Operations, RapidSOS

When responding to a large-scale incident, traditional first responders often need help from utilities, transportation and other government agencies to do their jobs efficiently. These “extended primary” groups also play vital roles in the development of smart-cities, smart-grid and autonomous-vehicle technologies that promise to impact public safety and the general public

4:15pm - 4:30pm 15 mins
Info
Virtualization & the 5G Cloud
Service Provider Fireside Chat: MANO In the Real World – A Front Line Update on Network Management and Orchestration Developments
  • Mirko Voltolini - VP Technology and Architecture, Colt
  • Moderator Ray Le Maistre - Editor in Chief, Light Reading
  • The evolution of MANO architectures
  • The importance of MANO to NFV/telco cloud/5G
  • The sourcing conundrum – practical insights on software requirements
4:15pm - 4:30pm 15 mins
Info
5G Automation & Intelligence
Automated Frequency Coordination: An Established Tool for Modern Spectrum Management
  • Michael Calabrese - Director, Wireless Future Program, Open Technology Institute, New America
  • Dynamic sharing enabled by AFC databases unlocks spectrum capacity for a variety of enterprise, home and rural networks

  • Spectrum database coordination is nothing new, but it has evolved from manual, to automated, to dynamic – adding automation & propagation modeling to static licensing data

  • AFC yields benefits for industry stakeholders, consumers & regulators

  • AFC is central to a pending trilogy of FCC rulemakings that propose to open shared spectrum in the upper C-band, 6 GHz, and 37 to 37.6 GHz

4:15pm - 4:30pm 15 mins
Info
5G Transport & the Edge
Service Provider Presentation: Transforming Enterprise Service Delivery with Edge Computing
  • Bill Walker - Senior Director, Strategy & Advancement, CenturyLink
  • Why edge computing is vital to 5G service delivery
  • Exploring the multi-cloud edge
4:15pm - 4:30pm 15 mins
Info
RAN Evolution
Enabling Wireless Connectivity Over CBRS
  • Preston Marshall - Vice-Chair, CBRS Alliance
  • How CBRS meets the requirements of national wireless internet service providers (WISPs)

  • Connecting rural and remote regions of North America

  • Supporting high bandwidth applications

4:15pm - 4:30pm 15 mins
Info
5G Use Cases & Services
Service Provider Presentation: 5G and IoT: Transforming the Future
  • Shay Phillips - AVP – Product Marketing Management, AT&T Internet of Things Solutions, AT&T
  • How 5G will become an important part of society
  • 5G as a platform for future innovation
  • 5G’s impact on industry and smart city initiatives
4:15pm - 5:05pm 50 mins
Info
Expo Theatre: IWCE Public Safety Summit
Panel Discussion: Looking at the Big Picture: Realizing Synergies from Upcoming Public and Private Broadband Initiatives
  • Moderator Donny Jackson - Editor, IWCE's Urgent Communications
  • Panelist Bobbi Harris - Founder, Smart Water, Smart City, LLC
  • Panelist Susan Metcalfe - Partner, Potomac Law Group
  • Panelist Ed Mills - Public Safety Engagement & Technology Solutions Manager/Lieutenant, Colorado Governor's Office of Information Technology/Evergreen Fire Rescue
  • Panelist Vincent Sritapan - Mobile Security R&D Program Manager / Cyber Security Division - Homeland Security Advanced Research Projects Agency, US Department of Homeland Security

With so many connected projects coming to a city, how do you look at the technology holistically to bring the various agencies together in an area or region to functionally work in cooperation. Whether its FirstNet, smart buildings, IoT, smart grid, or NG911, many of the needed technology characteristics are similar. For instance, all need fast broadband, reliable connectivity, redundant operations and—increasingly—low latency. FirstNet’s nationwide network is a start, but connecting the United States really begins at a local level. Panelists will examine how to maximize efficiencies across agencies and jurisdictions in a manner that doesn’t result in unwanted duplicative efforts, while assessing which network assets could be shared and which should not.

4:30pm - 4:45pm 15 mins
Info
Virtualization & the 5G Cloud
5G Services in a Multi-Cloud World
  • Ian Campbell - CTO, Service Provider Mobility & Automation, Cisco


  • Can you run NFV/containers when/where you need it

  • Connecting to services in the internet

  • Security considerations for 5G in the cloud

  • Where the edge services plays in this architecture

4:30pm - 4:45pm 15 mins
Info
5G Automation & Intelligence
Competing in a 5G World
  • Sean Casey - Executive Director, Product Management, CSG
  • What is changing for operators

  • Innovations and opportunities due to 5G

  • How cloud and SaaS can leapfrog the competition

4:30pm - 4:45pm 15 mins
Info
5G Transport & the Edge
The Rise of Multi-Access Edge Computing
  • Mike Capuano - CMO, Pluribus Networks
  • What are the key drivers of Multi-Access Edge Compute (MEC)?

  • What are the key challenges for operationalizing MEC?

  • How will 5G play a role in MEC?

4:30pm - 4:45pm 15 mins
Info
RAN Evolution
RAN Evolution for 5G
  • John Baker - SVP Business Development, Mavenir
  • Virtual RAN
  • Deploying a flexible cloud RAN architecture
  • Creating a decentralized architecture with less transport requirements
  • Dealing with the operational challenges of a virtualized RAN
  • How will Open RAN function?
4:30pm - 4:45pm 15 mins
Info
5G Use Cases & Services
Expanding 5G to New Industries
  • John E. Smee - Vice President of Engineering, Qualcomm
  • The first phase of 5G NR, based on 3GPP Rel-15, established the 5G foundation and primarily focused on eMBB, but the vision for 5G encompasses much more
  • 3GPP Rel-16 and beyond will focus on the expansion of 5G NR to new industries, such as industrial IoT, C-V2X, boundless XR, and more

  • This talk will discuss where we are with the 5G NR evolution, and what use cases the mobile ecosystem is focusing on bringing to life

4:45pm - 5:30pm 45 mins
Info
Virtualization & the 5G Cloud
Panel Discussion: Orchestration and the Open Source Conundrum
  • Moderator Roz Roseboro - Principal Analyst, Cloud Infrastructure & Management, Heavy Reading
  • Panelist Mark Gilmour - VP - Mobile Connectivity Solutions Business Development, Colt Technology Services
  • Panelist Dan Pitt - Senior Vice President, MEF
  • Panelist Troy Saulnier - Strategy and Architecture Network Transformation, Bell Canada
  • Panelist Paul Crann - Head of Customer Marketing, Amdocs Americas

Orchestration has long been a complex topic and the use of open source tools is promising much while at the same time creating new headaches for network operators as they plan their 5G strategies. Put the two together, add in the shift towards con containers and Kubernetes, and new levels of complexity will arise as service providers seek to create services out of physical and virtual elements, and those virtual elements will be a mix of bare metal, open source software, VMs and containers. This session will discuss the implications of open source engagement, unveil key learnings from orchestration developments and reveal how operators should approach network and service orchestration in this evolving environment

4:45pm - 5:30pm 45 mins
Info
5G Automation & Intelligence
Panel Discussion: The Truth about AI and Security
  • Moderator Jim Hodges - Principal Analyst, Cloud & Security, Heavy Reading
  • Panelist Michael Dennis - Business Development Leader SP, Cloud Security Business Unit, Cisco Systems
  • Panelist Edward Fox - CTO, MetTel
  • Panelist Lakshmi Kandadai - Director, Product Marketing, Palo Alto Networks
  • Panelist Keith Rayle - Strategist, Fortinet
  • Panelist Ray Watson - Vice President, Global Technology, Masergy

There is general consensus that the future of security will be automated and AI driven. But aside from that general reference architectures and baseline requirements remain a blank canvass. However, with 5G now a commercial reality, the industry must take steps to develop a more mature view of how AI and Security can be intertwined on a level that can be holistically applied independently of vendor solutions and carrier unique network requirements. This panel will consider the steps and attributes that AI and security must embrace to be commercially viable and more importantly, capable of elegantly dealing with security threats that will emerge in the next few years

4:45pm - 5:30pm 45 mins
Info
5G Transport & the Edge
Panel Discussion: The Role of Edge Computing Architectures in 5G Deployments
  • Moderator Steve Bell - Senior Analyst, Heavy Reading
  • Panelist Scott Mills - VP Solutions Engineering, Digital Realty
  • Panelist Jeff Shafer - AVP, Edge Solutions & Portfolio Transformation, AT&T Business
  • Panelist Oguz Sunay - Chief Architect for Mobile Networking, ONF
  • Panelist James Feger - GM Service Provider, F5
  • Panelist Pedro Direne - Sales Enterprise Executive, ZephyrTel

Where is the edge and does it even exist? There are those that believe that the edge is just part of an elastic network continuum of cloud compute capability that is required to deliver the 5G promise. 

Understanding these different perspectives will be critical to a successful deployment strategy. In an ideal world there will be a common edge architecture. However, different network philosophies will lead to different architectures, as this panel will reveal

4:45pm - 5:30pm 45 mins
Info
RAN Evolution
Panel Discussion: Integrating 5G NSA with Advanced LTE Networks
  • Moderator Gabriel Brown - Principal Analyst, Heavy Reading
  • Panelist Terry Young - Director, 5G Marketing, A10 Networks
  • Panelist Manish Tripathi - VP of Engineering, Qualcomm
  • Panelist Cristina Rodriguez - Vice President Data Center Group, General Manager Wireless Access Network Division, Intel
  • Panelist Todd Landry - Corporate Vice President of Product and Market Strategy, JMA Wireless

The first wide-area mobile 5G networks will be tightly integrated with host LTE networks using Non-standalone (NSA) architecture. This session will investigate this model and emphasize the importance advanced LTE plays in the operator service offer

4:45pm - 5:30pm 45 mins
Info
5G Use Cases & Services
Panel Discussion: 5G: Friend or Foe for Cable
  • Moderator Alan Breznick - Cable/Video Practice Leader, Light Reading
  • Panelist Chris Bastian - SVP/CTO, SCTE/ISBE
  • Panelist Jim McKenna - President and CEO, Redzone Wireless
  • Panelist Sanjay Patel - Principal Strategist, CableLabs
  • Panelist Steve Linke - Vice President, Global Business Development, Inseego
  • Panelist Michael Calabrese - Director, Wireless Future Program, Open Technology Institute, New America

For cable operators, 5G wireless technology represents a real mixed bag. On the one hand, mobile operators could use 5G and fixed-wireless broadband to deliver gigabit speeds to consumers and businesses, matching what MSOs can now do with DOCSIS. On the other hand, cable operators could use their fiber-enriched wireline networks to support mobile backhaul, small cells and other vital services for 5G deployments. So 5G represents both a threat and opportunity for cablecos. Our panel will examine the ins and outs of 5G for cable

5:05pm - 5:10pm 5 mins
Expo Theatre: IWCE Public Safety Summit
Chairperson’s Closing Remarks
  • Donny Jackson - Editor, IWCE's Urgent Communications
5:10pm - 5:15pm 5 mins
Expo Theatre: IWCE Public Safety Summit
End of Conference
5:30pm - 6:30pm 60 mins
Cocktail Drinks Reception
6:30pm - 9:30pm 180 mins
BIG 5G Event Kick-off Party @ Wynkoop Brewery