Cable Congress is part of the Informa Tech Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa
Nov 14
Show Filter
Showing of Streams
Showing of Streams
08:15 - 09:00 45 mins
General Assembly
General Assembly – Cable Europe members only
09:05 - 09:10 5 mins
Plenary
Master of Ceremonies
  • Dan Simmons - Presenter and Senior Reporter, Click, BBC World News
09:10 - 09:30 20 mins
Info
Plenary
Connected Cable: Measuring the Impact of Convergence in Europe
  • Ted Hall - Research Director, Television, IHS Markit

Putting the spotlight on key market data that reflects the evolution of the cable business, IHS Markit will examine the major trends shaping the industry.

  • With recent M&A activity making fixed-mobile convergence a reality, what are the future opportunities for providers of telecoms and media services?
  • How will competitive dynamics shift, and what are the latest consumer trends shaping operators’ strategies?
09:25 - 09:30 5 mins
Cable Next-Gen Europe
Master of Ceremonies
  • Alan Breznick - Cable/Video Practice Leader, Light Reading
09:30 - 09:55 25 mins
Info
Plenary
FIRESIDE CHAT: A Voyage of Discovery
  • Interviewer Dave Keating, Journalist, Moderator, Presenter
  • Kasia Kieli - President & Managing Director Discovery EMEA, Discovery Inc.

As a long-standing member of Discovery’s senior management team, Kasia has lived through the evolution, and re-invention of the broadcasting sector. At a time when streaming services are proliferating, and new partnerships and collaborations are emerging, Kasia will give us her perspectives on the sector, Discovery’s aspirations and what the future holds for content and delivery.

09:30 - 09:40 10 mins
Info
Cable Next-Gen Europe
Introduction: How Will 10G Play with 5G?
  • Alan Breznick - Cable/Video Practice Leader, Light Reading

With DOCSIS 3.1 rollouts unfolding and Full Duplex on the way, European cablecos are now prepping their networks for multi-gigabit broadband, IP video and next-gen wireless services like 5G. Operators are seeking to match aggressive, fiber-rich rivals like BT, Orange and Deutsche Telekom. But, with their HFC networks under mounting bandwidth pressure and telcos now launching 5G service, cable companies face stiff new competitive and technological challenges. In this overview, we will set the competitive and possibly complementary context for 10G and other cable tech initiatives.

09:40 - 10:00 20 mins
Cable Next-Gen Europe
Gearing Up for Gigabit
  • Gerhard Mack - CTO, Vodafone Germany
09:55 - 10:45 50 mins
Info
Plenary
KEYNOTE PANEL: Solid Foundations: Investing in Uncertain Times
  • Moderator Manuel Kohnstamm - Senior Vice President and Chief Corporate Affairs Officer, Liberty Global
  • Stephen Howard - Global Head of Telecoms, Media & Technology Research, HSBC Bank
  • Philip Lowe - Partner, Oxera

This panel will reflect on the latest developments and examine whether the approach to investment needs to change and discuss the prospects for fair competition with the digital platforms.

  • As times change and uncertainty takes hold, is our sector still an attractive place to invest?
  • Have we seen the last of the big deals and is there further consolidation to come?
  • Do the new niche players investing in high speed networks signal a renewed enthusiasm for infrastructure?
  • How will the increased regulatory scrutiny of big tech companies and their online platforms impact our sector?
10:00 - 10:45 45 mins
Info
Cable Next-Gen Europe
PANEL: DOCSIS: From Here to Eternity?
  • Moderator: Jeff Baumgartner - Senior Editor, Light Reading
  • Bart Acke - Director Access & Capacity, Telenet
  • Leo-Geert van den Berg - Director Fixed Technology, VodafoneZiggo

Now that DOCSIS 3.1 is here, European cablecos are staking their gigabit claim with the ability to offer up to 10 Gbps downstream and at least 1 Gbps upstream. At the same time, cable technologists are preparing to test the new Full Duplex spec to support symmetrical speeds as high as 10 Gbps, whilst exploring a potential DOCSIS 4.0 spec that would support speeds of 25 Gbps or more. Yet both initiatives require deep fiber builds and more RF spectrum while raising key technical, operational and financial issues. How long can cable keep riding the DOCSIS train? Won’t PON sooner or later take its place? Our experts will tackle these and other critical issues.

10:45 - 11:05 20 mins
Plenary
PRESENTATION
10:45 - 11:05 20 mins
Info
Cable Next-Gen Europe
Market Research Presentation: The Cable Next-Gen Outlook

What are the latest trends in the next-gen broadband equipment market? What does the future hold? You’ve got questions, we’ve got answers from a senior market analyst.

11:05 - 11:45 40 mins
Plenary
Refreshments and Exhibition Visit
11:05 - 11:45 40 mins
Cable Next-Gen Europe
Refreshments and Exhibition Break
11:45 - 12:05 20 mins
Info
Plenary
The Past, Present, and Future of Streaming Media
  • Clint Stinchcomb - President and CEO, CuriosityStream

Discussing winners, losers, and the enduring allure of factual programming

11:45 - 12:05 20 mins
Info
Cable Next-Gen Europe
The Dos and Don’ts of DAA
  • Kjeld Balmer - Head of Network Technology, Stofa

How should European cable operators deploy DAA? What makes sense where and when? This keynote will describe one European cable operator’s innovative DAA approach and detail the lessons they’ve learned.

12:05 - 12:55 50 mins
Info
Plenary
PANEL: Clean, Green and Lean: Smart Technologies for a Sustainable Future
  • Moderator Matthias Kurth - Executive Chairman, Cable Europe
  • Gerhard Mack - CTO, Vodafone Germany
  • Andreas Kuhlmann - CEO, Deutsche Energie-Agentur GmbH (DENA)
  • Bernhard Rohleder - CEO, Bitkom
  • Mijo Maric - Head, National Office Smart Living

Concerns about climate change and the sustainability of the planet have never been greater. At the same time, a growing population and societal evolution are putting pressure on resources and infrastructures. Technology is seen as playing a pivotal role in managing the challenges and ensuring a sustainable future. Our panel of experts will discuss how smart technology can be used in Germany to both protect the environment and deliver benefits to society and will explore how seamless, high speed connectivity can be used to form the backbone of a sustainable future.

12:05 - 12:55 50 mins
Info
Cable Next-Gen Europe
PANEL: Digging Deeply into DAA
  • Moderator Alan Breznick - Cable/Video Practice Leader, Light Reading
  • Anders Bloom - Senior Systems Architect, Broadband HFC Development, Tele2 AB
  • Kjeld Balmer - Head of Network Technology, Stofa
  • Tino Muders - Architect, Fixed Access Network Engineering, Vodafone Germany

After years of technology trials and pilots, European MSOs are now deploying distributed access architecture (DAA) options for shifting legacy headend functions to the access network; expanding the network's capacity to deliver new, more advanced services; and plotting the path towards network virtualisation. At the same time, under an SCTE programme called Generic Access Platform (GAP), cable engineers are looking to upgrade and standardise fibre-optic nodes so that modular components can be easily swapped out, upgraded and snapped into place. In this session, technologists will discuss:

  • Latest DAA deployments
  • CableLabs Flexible MAC Architecture (FMA) framework
  • GAP's status
  • Progress of Fibre Deep
  • Impact of all on cable's last mile of tomorrow
12:55 - 13:55 60 mins
Plenary
Lunch and Exhibition Visit
12:55 - 13:55 60 mins
Cable Next-Gen Europe
Lunch and Exhibition Visit
13:55 - 14:35 40 mins
Info
Plenary
Cable Congress Roundtables
  • Matthias Kurth - Executive Chairman, Cable Europe
  • Bart Acke - Director Access & Capacity, Telenet
  • Maria Rua Aguete - Executive Director – Media, Service Providers & Platforms, IHS Markit
  • Guy Bisson - Research Director, Ampere Analysis
  • Char Beales - CTAM Europe Board Member, CTAM U.S. CEO (Retired)
  • Louise Cottrell - Co-Chair, CTAM Europe

Back by popular demand and following their great success in 2018, don’t miss the roundtables this year! Open to participants, each roundtable is led by a topic expert and will focus on the hottest cable news and trends. Don’t miss your chance to voice your opinion on the given topic and debate with fellow industry peers. Roundtables are organised in collaboration with Cable Europe, CTAM Europe, IHS Markit, Telenet and Ampere Analysis.


1. Let’s Talk Security
Hosted by: Matthias Kurth, Executive Chairman, Cable Europe

2. Is Cable the Holy Grail?
Hosted by: Bart Acke, Director Access & Capacity, Telenet

3. The Growth of AVOD and How it Benefits Cable Platforms
Hosted by: Char Beales, CTAM Europe Board Member, CTAM US President (Retired)

4. Will In-Car Entertainment Become a New Battleground for Service Providers and Cable Companies?
Hosted by: Vicki Lins, President and CEO, CTAM US

5. Partnering with Streaming Players: A Must for Cable Operators and Telco’s?
Hosted by: Maria Rua Aguete, Executive Director – Media, Service Providers & Platforms, IHS Markit

6. Studio Direct-to-Consumer Platforms: Challenges and Opportunities
Hosted by: Guy Bisson, Research Director, Ampere Analysis

7. The Importance of Personal Development, Training and Development in an Ever-Changing Industry
Hosted by: Louise Cottrell, CTAM Europe Co-Chair, SVP, Affiliate Sales, AMC Networks International

13:55 - 14:15 20 mins
Info
Cable Next-Gen Europe
Putting OTT Video to Work
  • Ben King - SVP, Global Distribution and Business Development, DAZN

How can cable operators leverage new streaming video services to their advantage and not get burned? A leading European OTT player will offer some critical pointers.

14:15 - 14:35 20 mins
Info
Cable Next-Gen Europe
Smart Pipes, Smart Homes
  • Neil Illingworth - Director of Innovation, Liberty Global / Virgin Media

Why should cable operators play in the smart home market? What kinds of services make the most sense? A top expert discusses his company’s cutting-edge smart-home trials and pilots.

14:35 - 14:55 20 mins
Info
Plenary
The Cable Europe Fellow Award
  • Presented by: Matthias Kurth - Executive Chairman, Cable Europe
  • Caroline van Weede - Managing Director, Cable Europe

Join us to honour this year’s Fellow Award winner and his / her contribution to our industry. This Award celebrates a remarkable young talent who consistently delivers and embodies what’s needed to create a flourishing future for cable in Europe.

14:35 - 15:20 45 mins
Info
Cable Next-Gen Europe
PANEL: Mastering the Smart Home Market
  • Moderator Jeff Baumgartner - Senior Editor, Light Reading
  • Chris Bastian - CTO, SCTE/ISBE

With the exponential growth of connected devices; the explosive consumer demand for more bandwidth and the increased congestion of WiFi network; this panel discussion will examine how cable operators are seeking to play a bigger role in managing today's smart home.

  • How can we resolve challenging home networking issues through the deployment of WiFi 6, AI, cloud technologies?
  • What is CableLabs's new Dual Channel WiFi project and other emerging management support tools?
  • How can operators leverage WiFi and their in-home networks to create a host of promising new smart-home services and boost their ARPU?  
14:55 - 15:15 20 mins
Plenary
KEYNOTE ADDRESS
15:15 - 15:30 15 mins
Plenary
PRESENTATION
15:20 - 15:40 20 mins
Info
Cable Next-Gen Europe
Reaching for the Cloud
  • Chris Aspell - Director of Strategy, Roadmap and Innovation, Liberty Global

Where does cable stand with virtualisation? Which services and functions should go into the cloud first? A key cable thought leader explains his thinking.

15:30 - 16:20 50 mins
Info
Plenary
What if We Ran Our Business Like Uber? Powered by PechaKucha
  • Jon Watts - Managing Partner, MTM
  • Laima Živatkauskaitė - Vice President, INIT
  • Guy Bisson - Research Director, Ampere Analysis

Uber made a name for itself by challenging convention and established structures. The result is a company that owns very few assets, has few employees and offers a successful consumer-friendly transportation service. What if we ran our business like Uber? How might our industry as we know it be different?

15:40 - 16:20 40 mins
Info
Cable Next-Gen Europe
PANEL: Cable & 5G: Best Buddies or Mortal Enemies?
  • Moderator Alan Breznick - Cable/Video Practice Leader, Light Reading
  • Bart Acke - Director Access & Capacity, Telenet

For years European cable operators have embraced mobile – voice, data and more - as a key element of their product bundle. In fact, more than a dozen European MSOs have adopted convergent network strategies, becoming either MNOs or MVNOs. With the emergence of 5G wireless technology, can cable companies leverage 5G to their advantage or will they lose out to telcos harnessing 5G to deliver speedy, competitive broadband service? In this panel, leading technologists will debate the opportunities and challenges that 5G presents for the cable industry.

16:20 - 16:30 10 mins
Plenary
Official Close of Cable Congress
16:20 - 16:25 5 mins
Cable Next-Gen Europe
Closing Remarks
  • Alan Breznick - Cable/Video Practice Leader, Light Reading