Telecoms, Media & Technology is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa
Key Sessions

Nuno Sanches

Cable Operator Keynote: Vodafone

Vodafone

Jeff Finkelstein

Cable Operator Keynote: Cox Communications

Cox Communications

Ade Brittain

Cable Operator Keynote: Liberty Global

Liberty Global

Nov 06
Show Filter
07:30 - 08:45 75 mins
Registration & Breakfast
08:45 - 09:00 15 mins
Info
Introduction & Welcome: Preparing for the 5G Firestorm
  • Alan Breznick - Cable/Video Practice Leader, Light Reading

With DOCSIS 3.1 rollouts unfolding, fiber buildouts accelerating and Remote PHY deployments beginning, European cable operators are upgrading their networks for multi-gigabit broadband speeds, cloud-based IP video services and next-gen wireless services like 5G They are making these moves to keep up with aggressive, fiber-rich rivals like BT, Orange and Deutsche Telekom. But, with their HFC networks under mounting bandwidth pressure and 5G wireless technology coming right around the corner, cablecos face stiff new competitive and technological challenges. In this overview, we will set the competitive context for cable's latest tech gambits.

09:00 - 09:20 20 mins
Cable Operator Keynote: Vodafone
  • Nuno Sanches - Group Head of Fixed Development, Vodafone
09:20 - 10:10 50 mins
Info
Panel: Managing 1 Gig Services & WiFi-- Lessons Learned
  • Moderator Alan Breznick - Cable/Video Practice Leader, Light Reading
  • Panelist Uffe Callesen - Lead Architect, Stofa
  • Panelist Ian Challinor - EVP & General Manager of EMEA & APAC, AirTies
  • Panelist Frode Elverum - Head of Broadband, Get

Whether they’re installing new FTTH networks or upgrading existing HFC networks for DOCSIS 3.1, European fixed broadband providers are now scrambling to deliver gigabit speeds to their customers. But as they do, they are running into a fresh set of challenges, particularly in the home WiFi environment. How are providers and their vendor partners managing their new gigabit services and making sure that customers get what they’re promised? How can they improve the home WiFi experience? In this opening panel, our team of experts will discuss the early deployment lessons from the field.

10:10 - 10:30 20 mins
Coffee Break
10:30 - 10:45 15 mins
Info
Market Research Presentation: Cable Broadband's Stand
  • Jeff Heynen - Research Director, Technology, S&P Global Market Intelligence

A leading analyst presents the latest data on the swiftly changing broadband market and cable’s tole in it.

10:45 - 11:35 50 mins
Info
Panel: FDX -- Cable's Holy Grail or Mission Impossible?
  • Moderator Jeff Baumgartner - Senior Editor, Light Reading
  • Panelist Jim Crammond - Senior Director of Operator Business Development, Intel
  • Panelist Daniel Etman - Cable Consultant, Quickline AG
  • Panelist Hanno Narjus - Senior Vice President, Network Products, Teleste

For the first time in the industry’s history, Full Duplex DOCSIS 3.1 offers cable operators the opportunity to deliver symmetrical multi-gigabit speeds of up to 10 Gbps to broadband customers, making it a very potent competitive tool. But the next-gen spec requires cablecos to upgrade to a node-plus-zero architecture, removing all network amplifiers and pulling fiber all the way down to the last active node in the network. So the big question is whether this difficult, costly upgrade to a Fiber Deep architecture is worth the trouble, particularly in Europe where most of the cable plant is buried underground. Our panelists will debate the pros and cons of adopting FDX versus implementing RF spectrum mid-splits or high-splits.

11:35 - 11:55 20 mins
Info
Super Platinum Sponsor Keynote: Huawei
11:55 - 12:15 20 mins
Info
Fireside Chat: Expanding Cable's Fiber Diet: A CityFibre View
  • Moderator Ray Le Maistre - Editor in Chief, Light Reading
  • Panelist Greg Mesch - CEO, CityFibre

As cable operators migrate towards fiber access architectures, could independent wholesale fiber network operators such as CityFibre in the UK, Germany's Deutsche Glasfaser and Italy's Open Fiber help flesh out expansion plans?

12:15 - 13:30 75 mins
Lunch, Networking & Tabletop Displays
13:30 - 13:50 20 mins
Cable Operator Keynote: Cox Communications
  • Jeff Finkelstein - Executive Director of Advanced Technologies, Cox Communications
13:50 - 14:05 15 mins
Fireside Chat with RDK Management
  • Moderator Jeff Baumgartner - Senior Editor, Light Reading
  • Panelist Steve Heeb - President and General Manager, RDK Management
14:05 - 14:25 20 mins
Cable Operator Keynote: Liberty Global
  • Ade Brittain - Senior Manager, Access Network Innovation, Liberty Global
  • Mark Burns - HFC Architect, Liberty Global
14:25 - 15:20 55 mins
Info
Panel: Cable's Last Mile -- The DAA Roadmap
  • Moderator Alan Breznick - Cable/Video Practice Leader, Light Reading
  • Panelist Kjeld Balmer - Head of Network Technology, Stofa
  • Panelist Anders Bloom - Senior Systems Manager Broadband, HFC Development, Com Hem
  • Panelist Pasi Järvenpää - Senior Vice President, R&D, Teleste
  • Panelist Frank Miller - CTO, EMEA, Ciena

Even as they deploy integrated CCAP chassis, European MSOs are pursuing distributed access architecture (DAA) options for shifting headend functions to the access network and expanding their capacity for delivering new, more advanced services. In this session, cable technologists will discuss the pros and cons of Remote PHY, Remote MAC/PHY, Remote CCAP and Remote OLT options, as well as how DOCSIS 3.1, Fiber Deep, 5G and other new technologies will impact the last mile of tomorrow.

15:20 - 15:35 15 mins
Coffee Break & Tabletop Displays
15:35 - 16:15 40 mins
Info
Panel: Cable Reaches for the Cloud
  • Moderator Alan Breznick - Cable/Video Practice Leader, Light Reading
  • Chris Aspell - Director of Strategy Roadmap & Innovation, Liberty Global
  • Jeff Finkelstein - Executive Director of Advanced Technologies, Cox Communications
  • Panelist Krithika Moorti - GM Cable and Fixed Broadband Access, Intel

Despite getting off to a relatively late start, the cable industry is now moving ahead briskly with virtualizing the HFC access network and various network functions and devices, including firewalls, routers, CMTS chasses and set-top boxes. As they bake more software capabilities into their architectures, cable operators are also leveraging these capabilities to shift  more video services into the cloud and integrate cloud DVR, OTT video, TV apps and other new offerings into their growing video portfolios. But much work remains to be done on both fronts. In this panel, we will look at where cable stands in its cloud journey, what challenges must still be overcome and what will come next.

16:15 - 16:35 20 mins
Info
Market Research Presentation: Taming the OTT Monster
  • Tony Gunnarsson - Principal Analyst, Ovum

A leading research analyst will make the case for a new pay-TV business model that incorporates OTT video and other new video services into the traditional pay-TV platform.

16:35 - 17:30 55 mins
Info
Presentation & Panel: 5G Friend or Foe?
  • Moderator Paulo Valente - Director of Technology Policy, Cable Europe
  • Panelist Jean-Luc Moisson - Head of Convergence, Orange
  • Panelist Paolo Pescatore - SVP of Consumer Services, MiDIA Research
  • Panelist Paulo Ribeiro - Head of Network Engineering, NOS

Unlike their U.S. counterparts, European cable operators have embraced mobile (voice, data and other products) as a key element of their product bundle for years. In fact, at least 16 European MSOs have adopted  convergent network strategies so far, becoming either MNOs or MVNOs. But now, with the emergence of 5G technology, the big question is whether cablecos will be able to harness 5G to their advantage or find themselves fighting a rearguard action against it. In this panel, we will focus on the opportunities and challenges that 5G presents for cable in a converged world where fixed and wireless networks are increasingly tied together.

17:30 - 18:30 60 mins
Networking Reception & Tabletop Displays