Telecoms, Media & Technology is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa
Key Sessions

Jim Ford

Keynote: Beyond the Fog & Over the Edge: The Container Continuum

Pareidolia

Rob Cameron

Keynote: How Roblox Runs a Platform for 70 Million Gamers

Roblox

Apr 18
Show Filter
8:00am - 9:30am 90 mins
Registration
9:30am - 9:40am 10 mins
Info
Keynote Programming
Welcome Remarks

Location: Mission City Ballroom

Open to all attendees and exhibitors.


9:40am - 10:00am 20 mins
Info
Keynote Programming
Keynote: Beyond the Fog & Over the Edge: The Container Continuum
  • Speaker Jim Ford - Strategic Technology Advisor, Pareidolia

Technology keeps moving faster, making technology choices vs hype-cycles harder to distinguish. Join Jim Ford, Chief Technologist at Pareidolia, LLC and former Chief Architect at ADP, as he discusses the coming convergence across the cloud computing landscape. Server or serverless, function or managed service, isolation or containment, encapsulate or refactor. The exponential rate of change will create
surprising outcomes and possibly some “magical thinking” before the robots take our jobs and AI writes our code. What will the future ubiquity of orchestration bring, how will less than zero-trust evolve, and what can we learn from the past to help us prepare?

Open to all attendees and exhibitors.

10:00am - 10:20am 20 mins
Info
Keynote Programming
Keynote: How Roblox Runs a Platform for 70 Million Gamers
  • Rob Cameron - Technical Director, Cloud Services, Roblox

Join Roblox's Technical Director of Cloud Services Rob Cameron for a discussion of the challenges and successes of running a platform for 70 Million Gamers. 

Open to all attendees and exhibitors.

10:20am - 10:30am 10 mins
Info
Keynote Programming
Startup Lightning Talks



Open to all attendees and exhibitors.

10:30am - 11:10am 40 mins
Info
Keynote Programming
Keynote Panel: Future View -- Containers at the Edge
  • Mark Thiele - Advisory Board | Chief Strategy Officer, Apcera

Location: Mission City Ballroom

The growing number of smart edge devices are pushing computing increasingly toward the edge. This panel will explore the intersection of containers/cloud-native development and the emerging technologies of IoT and Edge. 

Open to all attendees and exhibitors.

11:10am - 11:30am 20 mins
Keynote Programming
Diamond Sponsor Keynote
11:30am - 1:00pm 90 mins
Networking Break & Lunch on Expo Floor
1:00pm - 1:20pm 20 mins
Info
Runtimes & Orchestration
Track Sponsor Keynote: VMware

All Access, Conference, Startup Conference or Enterprise Conference pass required to attend this session.

1:00pm - 1:20pm 20 mins
Info
DevOps & SRE
Track Sponsor Keynote: Scaling ElasticSearch on Kubernetes
  • Lee Liu - CTO & Co-Founder, LogDNA

We’ve been where you are. We’re LogDNA. We manage both, a large multi-tenant, multi-cloud ElasticSearch-based logging platform, as well as individual, single-tenant, on-premise deployments of LogDNA. Two vastly different workloads, both running on Kubernetes.

We’ll be discussing everything from managing small clusters efficiently without breaking the bank, as well as how to scale ElasticSearch beyond petabytes and still sleep soundly at night.

1:00pm - 1:20pm 20 mins
Service Mesh / Observability
Track Sponsor Keynote
1:00pm - 3:30pm 150 mins
Expo Hall
Expo Hall Open: 11:30 AM - 7:30 PM
1:20pm - 2:00pm 40 mins
Info
Runtimes & Orchestration
Scared of the Huge Kubernetes ecosystem? Adopt It Incrementally.
  • Mazedur Rahman - Senior Software Engineer, Sony Playstation

Kubernetes brings almost all the coveted features such as service discovery, horizontal scaling, rolling updates, binpacking, etc. that are extremely essential to build fault-tolerant cloud-native applications. At the same time, Kubernetes ecosystem is huge and very fast-moving. Stiff learning curve around massive ecosystem and many moving parts often become a major barrier to adopt Kubernetes and to take advantages of all its benefits. For example, we started using Docker in 2013 and deployed services in production with Docker v0.8. Although we embarked on containerization very early, it wasn't until 2017 when we deployed self-hosted Kubernetes on AWS. In this talk, we will discuss the driving forces to adopt Kubernetes and how we are adopting Kubernetes incrementally. We will also share how we overcame our FUD and improved developer productivity through self-service workflows.

1:20pm - 2:00pm 40 mins
Info
DevOps & SRE
The Future of Cloud Native CI/CD
  • Dan Lorenc - Staff Software Engineer, Google

CI/CD pipelines are the cornerstone of modern software delivery, whether you push to prod on every merged pull request or carefully stage rollouts over several days. These systems may range from manually-run Bash scripts to complex, telemetry-aware controllers that can detect issues with a release while the rollout is in progress, but they all have a few elements in common. This talk will focus on how cloud native infrastructure changes the CI/CD game. Through examples and demos, we will show the design and usage of Knative Pipelines: a Kubernetes-style pipeline/workflow resource. This set of Custom Resource Definitions (CRDs) can be used to replace your Bash scripts with GitOps style workflows or can be customized to provide deep integration with systems like Jenkins X. The goal of this talk is for participants to understand how Kubernetes and containers simplify and change the CI/CD process, why the pipeline CRD was designed the way it is and how to use it to build a modern CI/CD platform.

1:20pm - 2:00pm 40 mins
Info
Service Mesh / Observability
Containers are Breaking Up the Network
  • Lori MacVittie - Advisory Board | Principal Technical Evangelist, F5 Networks
  • Migration to Micro-application-services
  • Data path decomposition
  • Containerizing Infrastructure
  • Challenges at Network Scale


2:05pm - 2:45pm 40 mins
Info
Runtimes & Orchestration
Panel: Cloud Native/Cloud Immigrant: Modernizing the Enterprise
  • Moderator Jo Peterson - VP, Cloud Services, Clarify360
  • Panelist Mike Fratto - Senior Analyst, 451 Research

This panel will bring together leaders from “born in the cloud” companies, along with enterprises modernizing their legacy application and infrastructures to discuss what it means to be “cloud native”, the different challenges they have faced, best practices and a forward view on what’s coming on the Cloud Native horizon.

2:05pm - 2:45pm 40 mins
Info
DevOps & SRE
CI/CD at Verizon Media using Screwdriver
  • Jithin Emmanuel - Senior Manager, Software Development Engineering, Verizon Media

Overview of Screwdriver, an open source CI/CD product built using modern technologies. Will share how it’s used at scale for CI/CD at Verizon Media and answer any questions attendees might have.

2:05pm - 2:45pm 40 mins
Info
Service Mesh / Observability
Service Meshes, But at What Cost?
  • Lee Calcote - Advisory Board | Head of Technology Strategy, SolarWinds

As you learn of the architecture and value provided by service meshes, you’re intrigued and initially impressed. Upon reflection, you, like many others think: “I see the value, but what overhead does being on the mesh incur?”

Complicating the answer is the fact that there are over 10 service meshes projects to choose from. We’ll take an in-depth look at the landscape of service meshes, characterize and contrast their functionality as well as their data plane and control plane architectures.

We will examine research results (from university collaboration) of performance testing through an open source service mesh benchmark tool and provide an apples-to-apples comparison of the performance of different service meshes, their control planes, and data planes.

Prerequisite knowledge: Conceptual familiarity with the general purpose(s) of service meshes.

For: Architects, Platform Engineers, Operators, Developers

Key Takeaways: With different service meshes, come different features, deployment styles and, unfortunately, overhead. Attendees will learn of the functional differences between service meshes and of Meshery, a utility for multi-mesh performance comparison.

2:50pm - 3:30pm 40 mins
Info
Runtimes & Orchestration
Kubernetes Operators, State-Seeking Infrastructure
  • Carson Anderson - Cloud Ops Engineer, Domo

Everyone wants their infrastructure to be clearly defined and re-creatable. There are so many great tools which allow us to define our infrastructure in configuration repos and then apply it -with- code. But most of these tools lack the ability to orchestrate complex operations since they can only apply new configuration. They also rarely, if ever work to help your infrastructure seek a desired state automatically. Kubernetes operators allow us to do exactly that, define our infrastructure and seek the state automatically. This takes the idea of infrastructure as code to its logical conclusion and allows engineers to truly commit operational knowledge into code. And, thanks to the Operator SDK project, creating and maintaining a Kubernetes operator is easier than ever!


2:50pm - 3:30pm 40 mins
Info
DevOps & SRE
Panel: Is Chaos Engineering for You?

Today’s software systems are increasingly complex, making the task of building reliable software exponentially harder. Is Chaos Engineering the answer? Join us for lively discussion on what chaos engineering is and why you would implement it, how you get started with it, and pitfalls of adoption.

2:50pm - 3:30pm 40 mins
Info
Service Mesh / Observability
The Container Monitoring Problem

Managing risk and ensuring performance in a containerized environment

Containers have skyrocketed in popularity, but with the benefits, come the risks. One being that containers come and go so frequently, and change so rapidly, that they can be much more difficult to monitor and understand than physical or virtual hosts.

  • Why you need monitoring—blind spot/gap in monitoring of containers
  • Massive Operational Complexity. Container Ops are not the same as Host Ops
  • Metrics / Data Explosion
  • Host vs. Container lifetimes. Monitoring uptimes of minutes as opposed to days
3:30pm - 4:00pm 30 mins
Coffee Break on the Expo Floor
4:00pm - 4:40pm 40 mins
Info
Runtimes & Orchestration
Kubernetes as a Service/Managed Kubernetes


All Access, Conference, Startup Conference or Enterprise Conference pass required to attend this session.

4:00pm - 4:40pm 40 mins
Info
DevOps & SRE
DevOps vs. SRE: Differences & Alignment
  • Origin & Definition of DevOps
  • Origin & Definition of SRE
  • Differences
  • Common Use Cases
  • How to know what is best for you

All Access, Conference, Startup Conference or Enterprise Conference pass required to attend this session.

4:00pm - 4:40pm 40 mins
Info
Service Mesh / Observability
Secure, Elastic, Feature-Rich and Observable Ingress for Multi-cloud Kubernetes Clusters
  • Ranga Rajagopalan - CTO and Co-Founder, Avi Networks

As Kubernetes matures and organizations are looking to use Kubernetes to build and operate everything from financial to 5G/IoT applications, challenges persist for secure, elastic, feature rich and observable ingress and traffic management. In this talk, we will cover:

  • what are the Ingress security and traffic management challenges in deploying and managing applications in a multi-cluster Kubernetes world?
  • how do some of the largest Enterprises solve these challenges?
  • What's next for Ingress/traffic management/security in a multi-cluster, multi-cloud Kubernetes world?


4:00pm - 5:30pm 90 mins
Expo Hall
Expo Hall Open: 11:30 AM - 7:30 PM
4:45pm - 5:25pm 40 mins
Info
Runtimes & Orchestration
Container Ecosytems / Runtimes

Join us for an exploration of the Container runtime ecosystem, including Containerd, CRI-O, Podman and others

All Access, Conference, Startup Conference or Enterprise Conference pass required to attend this session.

4:45pm - 5:25pm 40 mins
Info
DevOps & SRE
Automated Canary Release in K8S
  • Billy Yuen - Principal Engineer, Intuit

Canary release is a critical component in modern CI/CD to detect performance degradation and avoid expensive performance testing. At Intuit, we added automated canary to our production release pipeline by implementing an integrated solution using BO Jenkins, Argo CD, Kayenta and Wavefront. The talk will cover our learning and experience in this journey.

4:45pm - 5:25pm 40 mins
Info
Service Mesh / Observability
Network Service Mesh - A cloud native networking disruption in the making
  • Prem Sankar Gopannan - Director of Engineering, Lumina Networks

NetworkServiceMesh is a new Opensource ecosystem and it aims at simplifying the complexity of CloudNative Networking. With 5G and Edge Cloud gaining momentum, cloud native deployments are becoming more relevant for both Enterprise and Service Provider space. The current networking models for Cloud Native architecture are inherently complex. NetworkServiceMesh adopts the concept of ServiceMesh patterns and simplifies the networking. The session will provide an overview, architecture and use case modeled using networkservicemesh. More details at https://networkservicemesh.io.

5:30pm - 7:30pm 120 mins
Happy Hour on the Expo Floor
8:00am - 9:30am

Registration

More
Showing of Streams
11:30am - 1:00pm

Networking Break & Lunch on Expo Floor

More
Showing of Streams
3:30pm - 4:00pm

Coffee Break on the Expo Floor

More
Showing of Streams
5:30pm - 7:30pm

Happy Hour on the Expo Floor

More