Telecoms, Media & Technology is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa

08:50 09:00 (10 mins)

Main agenda

Welcome & Introduction

09:00 09:20 (20 mins)

Main agenda

The Great Cloud Migration: The Journey to Digital Transformation & the Next Era in Higher Education

  • How moving mission-critical solutions to the cloud proves an important catalyst for the success of any digital transformation initiative
  • Ovum’s CloudFit Framework providing a practical rubric for understanding institutional readiness for cloud
  • Which solutions are likely to provide the most value
  • Nicole Engelbert - Director Research & Analysis, Technology, Ovum

09:20 09:40 (20 mins)

Main agenda

Educational Leader Keynote

  • Professor Diana Laurillard - Professor of Learning with Digital Technologies, UCL Knowledge Lab, Institute of Education, University College London

09:40 10:00 (20 mins)

Main agenda

Helping institutions manage increasing needs in the digital environment and reimagine and transform all aspects of engagement

  • Identifying the need for agility and balance across various functional areas at universities
  • Investment and focus in four strategic priorities to create this agility and balance
  • The foundation of successful digitalization and staying ahead of the innovation curve
  • The significance of embracing new technologies as part of a university’s success
  • Speaker Malcolm Woodfield - Global Vice President, Industry Head - Higher Education and Research, SAP SE

10:00 10:30 (30 mins)

Main agenda

Keynote Panel Discussion: VC and CxO Panel - Improving Student Outcome through Digital Transformation

  • Digital Transformation drivers in higher education 
  • Adding long-term value to institutions 
  • Investing in the right technology – the strategic decision-making process 
  • Improving reputation, increasing competition
  • Panellist David Maguire - Vice-Chancellor, University of Greenwich
  • Panellist Wendy Purcell - Professor, Harvard University and Former President and Vice Chancellor, Plymouth University
  • Panellist Mike Russell - CIO, Imperial College London
  • Panellist Chris Cobb - Pro-Vice Chancellor and COO, University of London
  • Panellist Iain Liddell - Head of Strategy and Governance, Brunel University
  • Moderator Nicole Engelbert - Director Research & Analysis, Technology, Ovum

10:30 11:30 (60 mins)

Main agenda

Morning Networking Break with Speed Networking - Visit the Expo Floor!

11:30 11:50 (20 mins)

Main agenda

Make it faster, quicker, slicker - more, more, more! …but don’t break anything

  • Driving change through the digitisation of new systems
  • Identifying key areas of improvement to student management systems
  • The impact of new systems on university processes and student experience
  • Speaker James Smith - Director of Process Improvement and Corporate Information Systems, Birkbeck, University of London

11:50 12:10 (20 mins)

Main agenda

Cloud first? What is HE doing in cloud?

  • Modern, flexible systems that support efficient processes
  • Increasing a competitive edge with cloud solutions
  • Future outlook for cloud implementation in higher education
  • Speaker Heidi Fraser-Krauss - Director of Information Services and University Librarian, University of York

12:10 12:30 (20 mins)

Main agenda

Meet their expectations through digital and cloud

  • Digital key trends 
  • Rise of the intelligent bots
  • Enhancing user experience in cloud applications (Student, Customer Experience, Financials, Human Resources, Planning & Budgeting, and more)
  • Gemma Yussuf - UK Business Development Lead for Mobile, Chatbots and IoT, Oracle

12:30 13:10 (40 mins)

Main agenda

Panel Discussion: Recruitment, retention and transition: Innovative student engagement systems

  • Identifying the right technology for each institution
  • The cost of digital transformation
  • Security of new systems
  • Panellist James Smith - Director of Process Improvement and Corporate Information Systems, Birkbeck, University of London
  • Panellist Richard Forrest - Vice President, Product Strategy, Ellucian
  • Panellist Jack Kramer, Independent Higher Education Consultant
  • Moderator Nicole Engelbert - Director Research & Analysis, Technology, Ovum
  • Panellist Paul Travill - Academic Registrar, Heriot-Watt University

13:10 14:10 (60 mins)

Main agenda

Networking Lunch break with hosted discussion tables

Hosted discussion tables: continue the discussion and connect with fellow thought leaders 


  • Digital transformation at research universities -   Joel Mills, Acting Head of Technology Enhanced Learning, Hull University 
  • Integration of digital technologies and digital initiatives – Fionnuala Duggan, Managing Director, KNect365 Learning
  • How to engage faculty in new technology and digital initiatives - Nigel Banister, Strategic International Projects Director, Manchester Metropolitan University 
  • How is your institution using technology to deliver a first-class student and staff experience? - David Ebert, Director - Education & Research Industry Solutions, Oracle
  • Fionnuala Duggan - Managing Director, KNect365 Learning
  • Joel Mills - Acting Head of Technology Enhanced Learning, Hull University
  • Nigel Banister - Strategic International Projects Director, Manchester Metropolitan University
  • David Ebert - Director - Education & Research Industry Solutions, Oracle

13:10 14:10 (60 mins)

Main agenda

Flexible enrollment models and analytics strategies designed for Higher Education *Attendance by Invitation Only*

*Attendance by Invitation Only*

Lunch workshop hosted by Ellucian

As the UK faces skills shortages and the rise of vocational and apprenticeship degrees driving more flexible modes of study, this session will discuss the core challenges institutions face in the delivery of flexible enrolment models as we move away from the traditional student and the teaching methods and curriculum design to satisfy them. We will ask how technology and analytics can play a role in helping institutions overcome the barriers to interacting with new parties such as Sponsors and enabling new methods of curriculum delivery.

  • Nicole Engelbert - Director Research & Analysis, Technology, Ovum
  • Richard Forrest - Vice President, Product Strategy, Ellucian

14:10 15:35 (85 mins)

Institutional Leaders Forum

Institutional Leaders Forum

Discussed under Chatham House Rule

The Institutional Leaders Forum is built in a way that promotes open discussion and the opportunity to brainstorm and be inspired. No presentations take place during the Forum, just facilitated insightful discussion and brainstorming sessions.

  • Host Spencer Izard - Chief Analyst, Ovum

14:10 14:30 (20 mins)

Transforming processes, teaching and outcomes with data

The path from data to knowledge

  • The of the American University in Cairo and its data to knowledge project
  • The technological and governance infrastructure need to support success in establishing an information structure
  • Examples of application of BI and analytics that address chronic HE problems such as student retention, student success and enrolment modelling
  • Iman Megahed - Executive Director, Data Analytics and Institutional Research (DAIR), The American University in Cairo

14:30 14:50 (20 mins)

Transforming processes, teaching and outcomes with data

Managing data security

  • The impact of the GDPR on data management at universities
  • Establishing best practices to protect students
  • How and why the personal information of students is shared now and in the future
  • Speaker David Deighton - Chief Enterprise Architect , University of Birmingham

14:50 15:10 (20 mins)

Transforming processes, teaching and outcomes with data

Using AI in data management and analytics

  • Opportunities that AI brings to data analytics and improving student outcomes
  • The need to fund and utilise AI to improve higher education
  • Speaker Syed Munib Hadi - Head of Academic Innovation Hub, University of Derby

15:10 15:45 (35 mins)

Transforming processes, teaching and outcomes with data

Panel Discussion: We've got the data, what do we do with it now?

  • Working with Generation Y & Z students – do digital natives worry about how their data is used?
  • Fostering the publication of research data in open sources
  • Future opportunities to integrate, share and grow data through cloud and on-premise solutions 
  • Panellist Steph Bradley - Head of Analytics, Squiz
  • Panellist Paul Clark - Chief Executive, Higher Education Statistics Agency
  • Panellist Iman Megahed - Executive Director, Data Analytics and Institutional Research (DAIR), The American University in Cairo
  • Panellist David Deighton - Chief Enterprise Architect , University of Birmingham
  • Moderator Chris Pennell - Practice Leader, Public Sector, Ovum

14:10 14:30 (20 mins)

The Teaching Excellence Framework

Transforming student outcomes with technology under TEF

  • Professor Robert Allison - Vice-Chancellor & President, Loughborough University

14:30 14:50 (20 mins)

The Teaching Excellence Framework

How will the TEF impact technology in education, and vice versa?

Technology solutions that improve key TEF criteria:

  • Teaching quality
  • Learning environment
  • Student outcomes & learning gain  
  • Andrew Ashwin - Head of Higher & Vocational Education Publishing, International EMEA, Cengage

14:50 15:10 (20 mins)

The Teaching Excellence Framework

An institutional perspective on the TEF

  • Teaching excellence and the TEF 
  • The quality paradox: creativity v compliance 
  • Talking about impact 
  • How can digital technologies in delivering impact?
  • Speaker Graham Holden - Director of Learning and Teaching, Learning Enhancement and Academic Development Directorate, Sheffield Hallam University

15:10 15:45 (35 mins)

The Teaching Excellence Framework

Panel discussion: Digital Transformation driven by TEF

  • Panellist Graham Holden - Director of Learning and Teaching, Learning Enhancement and Academic Development Directorate, Sheffield Hallam University
  • Panellist Nick Petford - Vice-Chancellor and CEO, University of Northampton
  • Moderator Nicole Engelbert - Director Research & Analysis, Technology, Ovum

15:45 16:15 (30 mins)

Main agenda

Afternoon Networking Break

16:15 16:30 (15 mins)

Main agenda

The Post-VLE Landscape: From digitisation to technology-enhanced teaching

  • The user experience limitations of the traditional VLE/LMS from a student, instructor and robot perspective
  • The post-VLE landscape and what we learned from 200 pilot classes
  • Why now? The potential of "conversational interfaces” in enabling the transition from digitisation to technology-enhanced teaching
  • Speaker Anders Krohn - Co-founder & CEO, Aula

16:30 16:45 (15 mins)

Main agenda

Are we ready to lay down the pen and paper?

  • Digital assessment refers to the application of digital technologies to create, administer, report and manage tests and examinations.
  • The transition to fully digitise assessment is starting to pick up speed in higher education, but how and with which pro’s and con’s?
  • Speaker Niels Berg Conradsen - Business Developer, UNIwise

16:45 17:00 (15 mins)

Main agenda

Education in the digital world

  • The impact of the students' experience on the reputation of the universities of the future
  • The modernization of universities in management, teaching and learning as a key element for sustainability
  • The concept of innovation applied to digital and the new channels of communication between institution, students and teachers
  • Speaker Ramon Grau-Sala - CEO, SIGMA AIE

17:00 17:15 (15 mins)

Main agenda

Honours, obituaries and guinea fowl: The stories that recruit students

  • Why storytelling is essential in the competition of student applications
  • What research shows applicants are looking for when they visit your website
  • How to tell an engaging story clearly and persistently to boost recruitment
  • Speaker Gabriel Smy - Content Strategist, Zengenti

17:15 17:30 (15 mins)

Main agenda

Improving the communication between universities and students

  • One mobile application for all key day-to-day information 
  • Field research: Looking at how students and universities currently communicate 
  • Improving student satisfaction whilst saving universities money
  • Speaker Brad Vanstone - Head of Growth, UK, Stucomm

17:30 17:45 (15 mins)

Main agenda

Chair's closing remarks