Telecoms, Media & Technology is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa
Key Sessions

KNect365 TMT welcome and introduction

08:40 08:50 (10 mins)

Keynote

KNect365 TMT welcome and introduction

08:50 09:10 (20 mins)

Keynote

Open ROADS to a better connected Africa in the digital era

09:10 09:45 (35 mins)

Keynote

Connecting the unconnected: developing actionable solutions to internet connectivity barriers in Africa

  • Powering the digital economy: electrification to datafication
  • Encouraging investment in core infrastructure to create an enabling environment for wider connectivity
  • Assessing the impact LTE is having on Africa’s digital landscape
  • Striking the right balance between increased capacity and wider coverage
  • Beyond the most commercially attractive markets – expansion into new rural territories to connect underserved communities
  • Utilising TV White Spaces to help bridge the digital divide
  • What can governments and regulators do to enable better and broader connectivity


  • Jannie van Zyl - Executive Head: Innovation, Vodacom
  • Elizabeth Migwalla - Senior Director and Head of Government Affairs - Africa, Qualcomm
  • Eric Lecocq - General Manager, North, West and Central Africa, SES
  • Mr Vanu Bose - President and CEO, VANU
  • Frank McCosker - General Manager, Affordable Access & Smart Financing 4Afrika, Microsoft

09:45 10:05 (20 mins)

Keynote

Novel approaches to improving digital infrastructure and connectivity in the most remote areas of Sub-Saharan Africa

10:05 10:10 (5 mins)

Keynote

Identifying and overcoming barriers to improved connectivity and digital inclusion in Africa

  • Christian de Faria - Executive Chairman, Airtel Africa

10:10 10:45 (35 mins)

Keynote

Prioritising digital inclusion to create equal access to information for everybody in Africa

  • Why bringing digital services to a wider range of people will create significant opportunities for economic development
  • Overcoming the affordability challenge
  • Reducing the gender gap in mobile usage
  • Connectivity to empower individuals living with disabilities
  • Boosting digital literacy: equipping individuals and SMEs with ICT skills required to participate in Africa’s digital economy
  • Christian de Faria - Executive Chairman, Airtel Africa
  • Dr Abdoulkarim Soumaïla - Secretary General, African Telecommunications Union
  • Karen Smit - Principal Specialist: Specific Needs, Vodacom
  • Charles Murito - Country Manager – Kenya, Google
  • Dr. Miriam Altman - Commissioner, National Planning Commission, SA Presidency & Former Chief of Strategy and Regulatory Affairs, Telkom, National Planning Commission, SA Presidency

10:45 11:05 (20 mins)

Keynote

From social venture to for-profit – what rewards await future rural connectivity champions?

Developingthe right business model to make providing rural connectivity commerciallyviable

  • Jean-Claud Geha - President and Head of Region Sub-Saharan Africa , Ericsson

11:05 12:05 (60 mins)

Keynote

Refreshments Break & Exhibition Visit

11:50 12:00 (10 mins)

Connecting Africa

Chair's Opening Remarks

  • Adrian Scrase - CTO, ETSI

12:00 12:20 (20 mins)

Connecting Africa

Transforming Lives Through Connectivity

Sharing a successful LTE deployment case study

Best Practise & Implementation Strategies

Business models- ROI  

  • Razvan Ungureanu - CTO, Airtel

12:20 12:40 (20 mins)

Connecting Africa

The next generation 4G operator

  • Lars Stork - CEO, Vodafone Zambia & COO, Afrimax Group

12:40 13:00 (20 mins)

Connecting Africa

Digitalization & Broadband, New Power for New Africa

  • Mohamed Madkour - VP of Wireless Marketing Dept, Huawei

13:00 13:30 (30 mins)

Connecting Africa

Panel Discussion: Migration from 3G to 4G and 5G

Readiness of the networks in the region- are we ready?

Key strategies in place for migration

Requirement of new technology & infrastructure?

  • Georg Mayer - Chairman, 3GPP Core Network & Terminals TSG
  • Moderator: Julian Bright - Senior analyst, Ovum
  • Peter Goodwin - Technical Director, Infoblox MEA
  • Miguel Arranz - Group CTO, ZTE
  • David Venn - CEO, Spectranet

13:40 14:40 (60 mins)

Keynote

Lunch and Networking

Hosted Lunch Tables

14:45 14:50 (5 mins)

Road to 5G

Chair

  • Alexander Dadson - Founder & MD, BMG

14:50 15:10 (20 mins)

Road to 5G

Antenna Evolution - 4G towards 5G

Driving challenges

Where are we today with 4G?

How to migrate to 5G?

Demands on future antennas

  • Miguel Arranz - Group CTO, ZTE

15:10 15:30 (20 mins)

Road to 5G

A Vision for SDN in 5G Backhaul Networks

  • Motivations for SDN in the 5G backhaul network
  • Proposed reference architecture for SDN backhaul
  • Migration strategies to SDN from today’s IP/MPLS networks
  • Top use cases for SDN-based automation of backhaul applications
  • Ola Gustafsson - Senior Vice President & Chief Product Officer, Aviat Networks

15:30 16:00 (30 mins)

Road to 5G

Panel Discussion: 5G Services, IOT & M2M Connectivity

  • How do you roll-out 21st century services cost effectively
  • How to quickly ensure a broad subscriber base has access
  • VoLTE, VoWiFi, ViLTE, RCS and/or OTT
  • How will the ecosystem evolve to enable M2M & IoT
  • Bhavin Shah - Regional Director, EMEA, Telekom Malaysia
  • Jannie van Zyl - Executive Head: Innovation, Vodacom
  • John English - Senior Marketing Manager, NetScout
  • Rami Alnatsheh - Technical Sales Manager, InfoVista
  • Mohamed Madkour - VP of Wireless Marketing Dept, Huawei
  • Moderator: Alexander Dadson - Founder & MD, BMG

16:00 16:01 (1 mins)

Keynote

End of Session Coffee Break & Speed Networking

16:45 16:46 (1 mins)

Keynote

AfricaCom Headline Keynotes

Followed by: A FEST Music Festival