Telecoms, Media & Technology is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa

08:55 09:00 (5 mins)

Main agenda

Chair's Opening Remarks

  • Iain Gillott - President, iGR

09:00 09:30 (30 mins)

Main agenda

How Will Edge Computing Transform Tomorrows Networks?

  • Understanding current work on edge computing development: trials, PoCs
  • What applications will benefit from edge computing?
  • Edge computing for MNO’s, enterprise and industry
  • What’s slowing the deployment of edge computing?
  • Ankur Jain - Principal Engineer (Director), Google

09:30 09:55 (25 mins)

Main agenda

MEC@CloudEdge: Building the Edge Network Everywhere

  • Understanding the driving forces for MEC
  • Newest updates from the MEC@CloudEdge project
  • Business cases based MEC@CloudEdge
  • MEC joint innovation and market update
  • Speaker Jason Dai - Vice President of Huawei Cloud Core Network Product Line, Huawei

09:55 10:30 (35 mins)

Main agenda

Panel Discussion: Comparing Different Edge Computing Development Strategies from ETSI MEC, OpenFog, MESH, CORD, M-CORD

  • Analysing the differences between the technologies and associations working in edge computing
  • The importance of standards of edge computing
  • Which standard will emerge as the dominant standard for edge computing?
  • Where does MEC end and Fog begin? Analysing key differences and similarities
  • Partnerships: working together towards a shared goal
  • Which association’s work relates most closely to my business?
  • Panellist Renaud Di Francesco - Director Europe Technology Standards Office, Sony
  • Panellist Steve Vandris - Board Director OpenFog Consortium and Director of IOT and 5G Solutions in the Datacenter Network Solutions Group of Intel, OpenFog Consortium
  • Panellist Aseem Parikh - VP, Open Networking Solutions and Partnerships
  • Panellist Philip DesAutels - Senior Director of IoT, Linux Foundation

10:30 11:30 (60 mins)

Main agenda

Morning Break and Networking

11:30 11:50 (20 mins)

Main agenda

ETSI Update: Mobile Edge to Multi-Access Edge – Driving the MEC Standard Forwards!

  • Understanding key developments in from the last 12 months of ETSI MEC ISG
  • Role of open and available code and what ETSI MEC ISG is doing about it
  • Important partnerships that accelerate Edge computing development
  • Future timelines – what’s coming next? 
  • Alex Reznik - ETSI MEC Chair, ETSI

11:50 12:10 (20 mins)

Main agenda

Edge Computing: Pushing the frontier of computing applications

  • New functionalities: What will the edge enable?
  • How will the edge drive new revenues for telcos and enterprises?
  • What new services will be the first the benefit from MEC?
  • Who are the biggest players driving the edge computing revolution?
  • Caroline Chan - Director, Wireless access strategy and technology, Network Platform Group, Intel

12:10 12:30 (20 mins)

Main agenda

Edge Computing Automotive Use Cases and Requirements

  • Future vision: automated driving with cloud-assistance and more
  • Issues projected: difficult to introduce emerging services
  • Solution assumed: geo-distribution of data centre for localized connectivity
  • Validation approach: operational test and standardization
  • Ryokichi Onishi - Group Leader - Network Group, Technical Research Division 1, Toyota InfoTechnology Center

12:30 13:00 (30 mins)

Main agenda

Panel Discussion: Multi-Access Edge: Deploying MEC for WiFi, Fixed line, Satellite, Multefire and more

  • What are the multi-access options for edge computing?
  • Where do the biggest commercial opportunities lie?
  • How are the different industries engaging with edge computing?
  • Deploying edge servers on customer’s premises


  • Moderator Monica Paolini - President, Senza Fili Consulting

13:00 14:00 (60 mins)

Main agenda

Lunch

13:55 14:55 (60 mins)

Main agenda

Chair's Opening Remarks

  • Iain Gillott - President, iGR

14:00 14:20 (20 mins)

Main agenda

Where is the Edge of the Network?

  • Where in the network should MEC servers sit? At the extreme edge? In the devices or closer to the core?
  • Balancing quality of service delivered with cost efficiencies
  • How close to the user can we place edge servers?
  • Application architecture: applications that run across both the edge server and the core network


  • Philip Lamoureux - Architect Specialist, Mobility, Juniper

14:20 14:40 (20 mins)

Main agenda

Creating Low Latency Applications via Edge Compute

  • What are the key telco applications enabled by MEC?
  • EE’s PoC and trials examined!
  • Creating a network for drones – using edge compute
  • MEC as a stepping stone to 5G
  • Ayan Ghosh - Special Projects Consultant, EE

14:40 15:10 (30 mins)

Main agenda

Panel Discussion: What Role will MEC play in 5G?

  • Integrating edge computing into 5G network architecture
  • Network slicing, carrier aggregation and other advanced 5G technologies – how will they interact with MEC
  • Is MEC necessary for 5G?
  • What other technologies provide the same benefits as MEC?

Moderator: Monica Paolini, Principal, Senza Fili Consulting

Dario Sabella, ISG secretary and Lead of industry Group Relationship, ETSI MEC Kashif Mahmood, Research Scientist, Telenor Norge AS

Rui Luís Aguiar, Head of Networks and Multimedia, Instituto de Telecomunicações IEEE

  • Moderator Monica Paolini - President, Senza Fili Consulting
  • Panellist Dario Sabella - ISG secretary and Lead of industry Group Relationship, ETSI MEC
  • Panellist Rui Luís Aguiar - Head of Networks and Multimedia, Instituto de Telecomunicações IEEE
  • Panellist Kashif Mahmood, - Research Scientis, Telenor Norge AS
  • Panellist Moshe Shimon - VP Product Management, ECI Telecom

15:10 16:00 (50 mins)

Main agenda

Afternoon Refreshment Break

16:00 16:20 (20 mins)

Main agenda

The Technical Challenges Associated with Integrating MEC into the 5G Network

  • 5G = One seamless network: Ensuring interoperability across networks – not just cellular!
  • Traffic optimisation and signalling in the edge server
  • Monitoring network quality via the edge
  • How edge servers will take significant capacity out of the network


16:20 16:50 (30 mins)

Main agenda

Panel Discussion: Understanding the Relationship Between MEC, NFV and SDN?

  • How does edge computing integrate with NFV and SDN?
  • What will be the benefits of running MEC alongside a virtualised network?
  • The development of end- to-end platforms and solutions?
  • How ETSI MEC integrates with ETSI NFV ISG? How are the two standards evolving together?
  • Moderator Alberto Diez - Principal Consultant, Mobile Plots
  • Panellist Simone Mangiante - Research and Standards, Specialist,, Research and Standards, Specialist, Vodafone
  • Panellist Chris Bachalo - Director Service Provider Cloud Solutions, Juniper Networks

16:50 17:10 (20 mins)

Main agenda

Atlice Labs Present: MEC developments towards a full MEC environment

  • Developing a fulling functioning edge computing solution
  • Implementation of the ME platform and the ME management and orchestration layer
  • Results of MEC Proof of Concepts (in partnership of third parties)


  • Carlos Parada - Senior Researcher and Consultant, Altice Labs

17:10 17:30 (20 mins)

Main agenda

Why Has Edge Computing Not (as yet) Lived Up to its Hype?

  • How has the operator business model changed?
  • Analysing the use cases that have been successful
  • Finding collaborative opportunities – VR&AR provider, Video content providers
  • If not edge compute, what will we use?
  • Farid Singh - Innovation Expert, Telefonica Innovation and Development Facebook Telecom Infra Project, Telefonica

14:00 14:20 (20 mins)

Main agenda

OpenFog Update: Fog computing to solve advanced IoT deployment challenges

  • Understanding the need for Fog computing: Limitations of the cloud only model
  • How Fog computing enables improved latency, bandwidth, reliability and security
  • Fog computing and MIST computing
  • The aims of our Fog computing framework
  • Speaker Angelo Corsaro - CTO of ADLINK/PrismTech and member of OpenFog Consortium, OpenFog Consortium

14:20 14:40 (20 mins)

Main agenda

Case Study: How feasible is MEC for industrial applications?

  • MEC in industrial use cases incl. autonomous transportation systems and augmented reality
  • Main requirements of industrial applications on MEC
  • Industry relevant aspects of MEC and identified challenges
  • Experimental evaluation results
  • Speaker Dr Ing. Oleksandr Artemenko - Research Engineer, Corporate Sector Research and Advance Engineering, Robert Bosch GmbH

14:40 15:10 (30 mins)

Main agenda

Panel Discussion: How Can We Encourage More Enterprises to Engage in the Edge Computing Ecosystem?

  • Are we promoting the value of edge computing well enough?
  • How can we reach more potential enterprise partners?
  • Which industries are demonstrating the most interest in the edge?
  • What is the untapped market potential of edge computing?


  • Panellist Marco Silva - Research and Standards, Specialist, Vodafone
  • Panellist Joe Cahill - Platform Solutions Architect, Intel Corporation
  • p Jason Dai - Vice President of Huawei Cloud Core Network Product Line, Huawei

15:10 15:30 (20 mins)

Main agenda

The Edge to Enabling Machine Learning and Deep Learning at the Edge

  • Speaker Nir Peled - VP of Product and Strategy, Parallel Machines

15:30 16:00 (30 mins)

Main agenda

Afternoon Refreshment Break

16:00 16:30 (30 mins)

Main agenda

Using the Edge to Drive Progression in Connected Cars and Autonomous Vehicles

  • Connected car case studies/trials that harness the power of edge computing
  • Which connected/autonomous vehicle applications will rely on the edge?
  • Car safety features enabled by edge computing
  • Is the edge the right choice for mobility applications?
  • Masahiro Yoshida - Research Engineer, NTT Network Innovation Laboratories

16:30 16:40 (10 mins)

Main agenda

Developing an Edge Computing Network for Industrial IoT

  • Fog Computing - move the Cloud closer to the Things
  • Fog computing applications for industrial IoT
  • Monitoring and analysing network traffic in real time
  • How will fog computing save factory owners time and money


  • Martin Thunman - CEO & co-founder, Crosser Technologies

16:40 17:00 (20 mins)

Main agenda

Factory Automation via the Edge

  • Forming a closed network in factories by routing to an edge server
  • Increasing automation by capitalising on the low latency, high capacity the edge provides
  • What new applications/robotics can the edge bring to life?
  • What does this mean for security, accuracy and the company’s bottom line?
  • Torsten Musiol - Founder & CEO, MECSware

17:00 17:20 (20 mins)

Main agenda

Connected Equipment and Predictive Maintenance via the Edge

  • Intelligent fleet management: process optimisation and asset tracking
  • Predictive maintenance and the associated cost savings
  • The technology behind these innovations
  • What next? Bringing processing power closer to the user – today!


  • Kalman Tiboldi - Chief Business Innovation Officer, TVH Group

17:30 18:00 (30 mins)

Main agenda

The Edge Awards

The Edge Awards! Join us to celebrate to most impressive developments and most innovative individuals driving edge computing development forwards! Submit your entries by the 18/08/2017 online!

  • Biggest Contribution to R&D
  • Best Edge Computing Technology
  • Most Promising MEC Trial/PoC
  • Most Successful MEC Partnership
  • Biggest Individual Contribution to MEC Development (free to enter)

Judges

  • Andy Jones, Managing Director, Jonesthefone Consulting 
  • Alberto Diez, Principal Consultant, Mobile Plots
  • Monica Paolini, Principal, Senza Fili Consulting
  • Judge Andy Jones - Managing Director, Jonesthefone Consulting
  • Judge Monica Paolini - President, Senza Fili Consulting
  • Judge Alberto Diez - Principal Consultant, Mobile Plots

18:00 22:00 (240 mins)

Main agenda

MECtoberfest!

18:00 MECtoberfest Party! Even though this year’s show is in Berlin, The MEC Congress’ Oktoberfest remains! And will be back bigger and better than ever! So make sure you pack your Lederhosen!