Telecoms, Media & Technology is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa
Oct 29
Show Filter
7:30am - 8:30am 60 mins
Info
Main agenda
Please join us in our Annual Analyst Breakfast Briefings, with round table discussions over breakfast
  • Roundtable Leader James Brehm - Founder and Chief Technology Evangelist, James Brehm & Associates
  • Roundtable Leader Gerry Purdy - Principal Analyst, Mobilocity LLC
  • Roundtable Leader Mari Silbey - Director of Communications, US Ignite

Gerry Purdy: Topic - Preparing for the migration to 5G 

James Brehm: Topic - Are You IoT Ready? Seven Common Mistakes, Easily Avoided in an IoT Deployment (If You Only Knew about Them First)

Mari Silbey: Topic - Smart Cities, Big Data – Now that cities are collecting more data, what should they do with it? 


Location: Foyer 1

8:30am - 8:40am 10 mins
Info
Day 1 Keynotes
Chairman's Opening
  • Chairman Nils Frenkel - Director, Navigant Research

Location: Regency Ballroom

8:40am - 9:00am 20 mins
Info
Day 1 Keynotes
Building the future of energy through Smart Cities
  • Speaker Chris Womack - Executive Vice President and President, External Affairs, Southern Company
  • How energy will transform cities
  • Using the power of IoT technology to create an intelligent city for citizens


Location: Regency Ballroom

9:00am - 9:20am 20 mins
Info
Day 1 Keynotes
Smart Communities: More than Connected Infrastructure
  • Speaker Sean Harrington - VP of City Solutions, Verizon Smart Communities, Verizon

Location: Regency Ballroom

9:20am - 9:40am 20 mins
Info
Day 1 Keynotes
We are Smart, Columbus
  • Speaker Mark Patton - Vice President of Smart Cities, Smart Columbus

As the winner of the U.S. Department of Transportation's (USDOT) first-ever Smart City Challenge, Columbus was awarded $50 million in grant funding and the designation as America's Smart City. We're "becoming smart" by embracing the reinvention of transportation to accelerate human progress. And with it, taking on the coveted job of teaching cities as they evolve similarly around the world. Mark Patton, VP of Smart Cities for the Columbus Partnership, will share how we plan to transport Columbus to the future and reinvent mobility through public/private partnerships.


Location: Regency Ballroom

9:40am - 10:00am 20 mins
Info
Day 1 Keynotes
A Smart City Ecosystem in Action: Atlanta, Georgia
  • Speaker Michael Zeto - Vice President, Internet of Things, AT&T
  • Speaker Debra Lam - Managing Director, Smart Cities and Inclusive Innovation, Georgia Institute of Technology

Creating a strong ecosystem of partners – universities, vendors, service providers and more – is vital for fully realizing the power and capabilities of smart cities. Together, we’re using IoT technology to create tangible benefits for residents, businesses, and the environment. Atlanta has fully embraced this smart cities model and is a trendsetter in using technology to better the community for its constituents. Their best practices can be applied to municipalities around the country.


Location: Regency Ballroom

10:00am - 10:40am 40 mins
Info
Day 1 Keynotes
Panel: Bridging Smart Cities Together - Collaboration as the Foundation of Seamless Cities
  • Panelist Sean Harrington - VP of City Solutions, Verizon Smart Communities, Verizon
  • Moderator Jordan Stein - Director of Smart Cities Program, Internet of Things Consortium
  • Panelist Kyle Chisek - Director of Bureau Relations, City of Portland
  • Panelist Sidney Hinton - President and CEO, PowerSecure
  • Panelist Mark Patton - Vice President of Smart Cities, Smart Columbus
  • Using technology innovation with procurement
  • Conversations between small and large cities and finding incentives to work together
  • Seeing advantages and building a partnership with cross beneficial outcomes


Location: Regency Ballroom

10:40am - 11:30am 50 mins
Main agenda
Networking & Coffee Break
11:30am - 11:40am 10 mins
Info
Track 2: Data & Connectivity
Chairman's Opening
  • Chairman Phil Beecher - President, Wi-SUN Alliance

Location: Regency Ballroom VII

11:40am - 12:00pm 20 mins
Info
Track 2: Data & Connectivity
Creating a Connected and Sustainable City for San Diego
  • Speaker Cody Hooven - Chief Sustainability Officer, City of San Diego
  • Why data and sustainability fit well together?
  • Why Smart Cities is largely a sustainability movement
  • Some examples of how it’s working together as one ecosystem – technology advances in areas like energy efficiency, renewable energy, mobility
  • Facing challenges and areas where there is still struggle, such as monitoring mobility and data prices


Location: Regency Ballroom VII

12:00pm - 12:40pm 40 mins
Info
Track 2: Data & Connectivity
Panel: The Power of Data Sharing: Aggregate, Analyze and Optimize Data
  • Panelist Ulysses Vinson - Chief Smart Communities Officer, County of San Mateo
  • Panelist Savio Dias - IT Manager, City of Montgomery, Alabama
  • Panelist Jean Pilon-Bignell - Associate VP, Government and Smart City, Geotab, Inc.
  • Panelist Rachel Han - Director, Business Development, OpenDataSoft
  • Moderator Brian Buntz - Content Director, IoT World Today
  • Managing and sharing data between municipalities and teams/ departments within the municipality
  • Create the right Data governance strategy for cities
  • Leverage different technologies to increase the efficiency for data


Location: Regency Ballroom VII

12:40pm - 1:40pm 60 mins
Info
Main agenda
Networking Lunch

Location: Expo Hall

1:40pm - 2:00pm 20 mins
Info
Track 2: Data & Connectivity
The Case for CASE: Connectivity. Autonomous Driving. Shared Mobility. Electrification.
  • Speaker Anupam Malholtra - Director, Connected Vehicles & Data, Audi of America
  • Understanding an industry in flux
  • Key megatrends shaping the future
  • Business transformation and evolution


Location: Regency Ballroom VII

2:00pm - 2:20pm 20 mins
Info
Track 2: Data & Connectivity
Can a 5G Roll-out Unlock your Smart City?
  • Speaker Kurt Simmons - Vice President of Communications, Cyient
  • Creating systems and tests to see which connectivity option is the best
  • How 5G eservices will match device and application requirements efficiently
  • Upgrading to greater speed and data capacity


Location: Regency Ballroom VII

2:20pm - 2:40pm 20 mins
Info
Track 2: Data & Connectivity
Smart Region: Digital Equity in Silicon Valley
  • Speaker Ulysses Vinson - Chief Smart Communities Officer, County of San Mateo

Location: Regency Ballroom VII

2:40pm - 3:00pm 20 mins
Info
Track 2: Data & Connectivity
Turning Vehicles into Smart City Sensor Networks
  • Speaker Jean Pilon-Bignell - Associate VP, Government and Smart City, Geotab, Inc.

Modern vehicles have more than 100 embedded sensors, generating up to 4TB of data per day. By securely connecting these vehicles and applying cloud-based analytics, this data can be transformed into actionable smart city insights and urban analytics, which can in turn be used to predict traffic patterns, identify high-risk traffic areas, reduce greenhouse-gas emissions, and justify investments in digital infrastructure.Turning Vehicles into Smart City Sensor Networks


Location: Regency Ballroom VII

3:00pm - 4:00pm 60 mins
Main agenda
Networking & Coffee Break
4:00pm - 4:20pm 20 mins
Info
Track 2: Data & Connectivity
IoT Readiness – Preparing City IT for IoT
  • Speaker Andrew Turner - Technical Project Manager (Infrastructure), City of Ottawa
  • The development of Framework, architecture, and deployment types
  • Having the goal of ensuring that operational staff are ready to support the growth of IoT
  • Training, principles and conceptual models (proof of concepts)
  • Intake and boarding of solutions, support and growth


Location: Regency Ballroom VII

11:30am - 11:40am 10 mins
Info
Track 1: Building your Smart Cities Framework
Chairman's Opening
  • Chairman James Brehm - Founder and Chief Technology Evangelist, James Brehm & Associates

Location: Regency Ballroom VI

11:40am - 12:00pm 20 mins
Info
Track 1: Building your Smart Cities Framework
Things Are Happening in the City of Aurora! Building on the momentum of a Smart City
  • Speaker Michael Pegues - Chief Information Officer, City of Aurora
  • Driving economic development, enabling local businesses and enriching citizen’s experience
  • Building guidelines to measure your smart cities project and identify what is needed to produce a desired outcome
  • Developing operational assets like business analysts and cybersecurity strategies


Location: Regency Ballroom VI

12:00pm - 12:40pm 40 mins
Info
Track 1: Building your Smart Cities Framework
Building Intelligent and Progressive Cities with Public Private Partnerships
  • Panelist Bob Bennett - Chief Innovation Officer, City of Kansas City, Missouri
  • Panelist Matthew Raifman - Senior Manager – East Coast, City Solutions, Ford Smart Mobility, Ford Motor Company
  • Panelist Jason JonMichael - Assistant Director, Smart Mobility, City of Austin
  • Moderator Mari Silbey - Director of Communications, US Ignite
  • Panelist Maurice Henderson II - Chief Operating Officer, TriMet
  • Tackling challenges of managing changes to product to service offering and how it does not fit with the traditional public procurement process
  • How partnering with companies and leadership to help technology projects run smoothly


Location: Regency Ballroom VI

12:40pm - 1:40pm 60 mins
Info
Main agenda
Networking Lunch

Location: Expo Hall

1:40pm - 2:00pm 20 mins
Info
Track 1: Building your Smart Cities Framework
A First-person Account: City of Raleigh Smart City Strategy Development
  • Speaker Darnell Smith - Chief Information Officer, City of Raleigh
  • Setting the stage: assessing the current landscape
  • Where are we, and where do we want to be?
  • Doing the research – the role of consultants, city employees and external partners
  • Communicating the vision and getting buy-in


Location: Regency Ballroom VI

2:00pm - 2:20pm 20 mins
Info
Track 1: Building your Smart Cities Framework
Building on the momentum of your Intelligent City: Moving beyond Strategy, and Building a Framework
  • Speaker Ben Easterling - Strategic Alliance Lead - Internet of Things Solutions - Smart Cities, AT&T

The digital revolution has transformed the way we do just about everything. We’re seeing smart cities form across the country by embracing IoT technology to create more sustainable, efficient, and safer communities. From smart traffic solutions to LED lighting to structure monitoring, these solutions will continue to help improve quality of life in cities across the globe. 

  • Engaging with the right stakeholders across the ecosystem
  • Building guidelines to measure your smart cities project and identify what is needed to produce a desired outcome
  • Addressing the digital divide

  

Location: Regency Ballroom VI

2:20pm - 2:40pm 20 mins
Info
Track 1: Building your Smart Cities Framework
Communities and their Role in smart cities
  • Speaker Shonte Eldridge - Deputy Chief of Operations, The City of Baltimore

When implementing a smart cities initiatives the importance of the community’s input cannot be overlooked and multiple types of engagement must be utilized. Recently the City of Baltimore has begun to use various types of digital and in person means to obtain community feedback, concerns and understanding about smart cities technology, and to ensure proposed smart cities technology will not only improve the quality of life but will also be utilized by residents.  This session will discuss the ways in which the city has successfully engaged its residents on smart cities technology prior to implementation.   


Location: Regency Ballroom VI

2:40pm - 3:00pm 20 mins
Info
Track 1: Building your Smart Cities Framework
City and utility collaboration: Importance of an infrastructure partnership
  • Speaker Leslie Sanders - Vice President, Southern Division, Alabama Power Company
  • Speaker Colonel Doug DeMaio - Vice Commander of the Curtis E. LeMay Center for Doctrine Development, Lessons Learned, and Education, Maxwell Air Force Base
  • Speaker Lora McClendon - Vice President, Strategic Initiatives & Federal Affairs, Montgomery Area Chamber of Commerce
  • Having cities and utility companies can fund developments, sharing revenue 
  • Building a resilient economy and the right partnerships


Location: Regency Ballroom VI

3:00pm - 4:00pm 60 mins
Main agenda
Networking & Coffee Break
4:00pm - 4:20pm 20 mins
Info
Track 1: Building your Smart Cities Framework
CityDash: Real-world use cases for People Location Intelligence
  • Speaker Apu Kumar - CEO, LotaData

People counting people using tally counters is a thing of the past. Cities like San Leandro in California are getting smarter with sophisticated approaches for determining people counts. This session highlights powerful use cases enabled by CityDash for the City or San Leandro. CityDash harnesses the power of mobile location intelligence to infer people presence, activity, origin-destination analysis for blocks, neighborhoods, commercial zones, downtown districts, transit stations, sporting events, farmers markets, and festivals. This session is designed for a broad audience : City Planners, IT Directors, Economists, GIS Specialists, Parks & Recreation, 311 Systems Manager, Police Data Analysts.  


Location: Regency Ballroom VI

4:20pm - 5:00pm 40 mins
Info
Track 1: Building your Smart Cities Framework
Panel: Building Connected and Sustainable Cities of the Future
  • Panelist Greg Chavarria - Chief Information Officer/Assistant City Manager, City of Hallandale Beach, Florida
  • Panelist Chris Davis - Vice President, Smart Cities, CIMCON Lighting
  • Panelist Maria Lonnberg - Science and Innovation Officer, Embassy of Sweden, Washington DC
  • Moderator Nils Frenkel - Director, Navigant Research
  • Expanding renewable energy to redefine the environment and infrastructure
  • Looking at the role of utilities, and management of smart urban infrastructure
  • Developing smart city awareness and commitment from critical stakeholders
  • Driving smart city success through key partnerships


Location: Regency Ballroom VI

5:30pm - 6:30pm 60 mins
Main agenda
Networking Drinks Reception: Sponsored by Metro Atlanta Chamber