Telecoms, Media & Technology is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa
08:45 - 09:00 15 mins
Keynotes
Chairperson’s Opening Remarks + Introduction to SmarterCitiesNOW
  • Jeanette Carlsson - Founder, Tech Nordic Advocates, Nordics/Baltics
more
09:00 - 09:25 25 mins
Keynotes
Demonstrating How Collaboration with Industry and Academia is Unlocking Funding Models that an be Deployed to Advance Citizen-Centric Initiatives
  • Julie Snell - Managing Director, Bristol is Open
more

Awaiting abstract

09:25 - 09:50 25 mins
Keynotes
Let’s get together: Crossover, Building a Smart Society, Step-by-Step
  • Theo Veltman - CTO, Amstelveen & Innovation Rainmaker, City of Amsterdam
more
  • Creating smart innovations, sharing and learning
  • Creating the environment for crossover-cooperation, adding value
  • Examining the challenges and risks, getting ahead
  • Cases of crossover-cooperation and learning, a reference
09:50 - 10:15 25 mins
Investment Options & Funding Models
Examining the Range of Funding and Partnership Options Available to for Smart City Initiatives
more
  • Discussing the funding gaps faced by cities and the need for innovative new options
  • Outlining the range of funding / partnership models available to smart cities
  • Explaining how they work, in theory and practice
  • Demonstrating challenges, opportunities and limitations of each model
10:15 - 10:40 25 mins
Investment Options & Funding Models
Case study: Demonstrating How Novel Funding Models Can Be Deployed to Advance Citizen-Centric Initiatives
  • Glenn Woodcock - CEO & Founder, Exeter City Futures
more
  • Examining the intricacies of the model
  • Discussing the practical implications, including: intellectual property, responsibilities and ownership,
  • What models didn’t make the final cut and why?
  • Sharing experiences, lessons and essential advice for potential adopters of similar models
10:40 - 11:20 40 mins
Main agenda
Networking Refreshment Break & Speed Networking
11:20 - 11:50 30 mins
Investment Options & Funding Models
Panel Discussion: New Opportunities in Funding and Partnerships
  • Moderator Jeanette Carlsson - Founder, Tech Nordic Advocates, Nordics/Baltics
  • Liz O’Driscoll - Head of Innovation, Exeter City Futures
  • Steve Hunt - Senior Advisor, DG CITIES - Digital Greenwich
  • Mike Pitts - Head of Urban Systems, Innovate UK
  • Silje Bareksten - Head of Smart City, Oslo Business Region
  • Daniel Clarke - Smart Cambridge Programme Manager, Cambridgeshire County Council
more

An interactive panel designed to discuss the opportunities, challenges and practicalities surrounding a variety of funding and partnership models available to smart city leaders and their collaborators. The panel will address, but is not limited to: public private partnerships, whole city finance, concessions, technology funds, peer sharing / funding, university-led and co-creation models.

11:49 - 11:50 1 mins
Open and Shared Data Platforms
Session Chairperson
  • Seppo Haataja - Director, Open & Agile Smart Cities (OASC)
more
11:50 - 12:15 25 mins
Open and Shared Data Platforms
Experiences from Developing a Data Driven Greater Copenhagen
more
  • Evaluating our Open Data platforms: Lessons from OpenDataDK and Copenhagen City Data Exchange
  • Building a common data hub in Loop City
  • Demonstrating the handling of data in the SmartCity CyberSecurity Lab
12:15 - 12:40 25 mins
Open and Shared Data Platforms
A New Deal on Data: Ensuring Effective Data Use to Generate Growth and Welfare
  • Andrew Collinge - Assistant Director, Intelligence & Analysis, Greater London Authority
more
  • Your Data, Your Services, Your City: Key aspects of a New Deal on Data and why data ethics matter
  • AI and the sweep of new urban services
  • Creating a broader framework for value capture and delivering innovation at scale
  • A plan for data-driven innovation in London
12:40 - 13:40 60 mins
Main agenda
Luncheon Break & Networking
13:40 - 13:45 5 mins
Energy and Environment
Chairperson’s Opening Remarks
13:45 - 14:10 25 mins
Energy and Environment
Examining How the Mayor of London’s Programme for Smart Energy Systems and Flexibility is Being Delivered to:
  • Daniel Barrett - Lead - Smart Energy & Innovation, Greater London Authority
more
  • Cut Londoners’ energy bills, reduce demand, and tackle emissions
  • Support clean energy innovations offering flexibility, future proofing, optimisation and decarbonising of energy systems
  • Actively working with a wide range of stakeholders in the smart use, distribution and supply of heat and power
14:10 - 14:35 25 mins
Energy and Environment
Employee Solar Charging Stations
more
  • A comprehensive energy transition 
  • Energy self-sufficiency, air quality, climate change 
  • Citizenship awareness        
14:35 - 15:00 25 mins
Energy and Environment
Planning and Implementing a Neutral Energy Strategy, Positive Energy Districts and Micro Grids
  • Floor de Jong - Manager of International and European Affairs, City of Groningen
more
  • Evaluating plans to become energy neutral by 2035
  • Discussing tools required for ‘energy zoning planning’ where inhabitants and stakeholders develop together
  • Illustrating variants of a micro grid facility, including peer to peer
  • Considerations for project replication, scale-up and timeline / cost reduction
15:00 - 15:25 25 mins
Energy and Environment
Circular Economy
more

Awaiting abstract

13:40 - 13:45 5 mins
Mobility and Transport
Chairperson’s Opening Remarks
13:45 - 14:10 25 mins
Mobility and Transport
Case study: Autonomous and Data-Enabled Mobility Strategies
  • Geoff Snelson - Director of Strategy and Futures, Milton Keynes Council
more
  • Examining mobility strategy as an enabler of economic and housing growth
  • Real time artificial intelligence traffic management systems
  • Catalysing new autonomous and low carbon mobility services
14:10 - 14:35 25 mins
Mobility and Transport
Case study: Pushing Forward Electric Vehicle Initiatives
  • Jaime Ruiz Huéscar - E-mobility Manager and Smart City Project Coordinator at ALEM - Local Energy & Climate Change Agency, City of Murcia
more
  • Implementing innovative, friendly-to-use and tailor made initiatives in order to ensure their success
  • Implications on infrastructure and the built environment
  • Steps to ensuring citizen engagement and adoption: The E-MUmoto project experience
  • How the project E-fast park Murcia is moving from pilot to scale-up and its long term sustainability approach
14:35 - 15:00 25 mins
Mobility and Transport
Case study: Lessons from an Autonomous Vehicle Testbed
more
  • How to implement and make autonomous vehicle transportation possible
  • Analysing the necessary infrastructure to support autonomous vehicles
  • Demonstrating how autonomous vehicle transport models operate in a real-world environment
  • Discussing whether cities are ready for the adoption of autonomous vehicle transport options
15:00 - 15:25 25 mins
Mobility and Transport
Session Open for New Speaker
15:25 - 16:00 35 mins
Main agenda
Afternoon Networking Refreshment Break & Leading Smart City Networking Points
more

Smart City Networking Points

Find representatives from five of Europe’s leading Smart Cities at their City Networking point. Approach a representative to ask questions, gain information, make a proposal, or just find out a little more about their smart city plans.

  • Manchester
  • Amsterdam
  • Bristol (tbc)
  • London (tbc)
  • Copenhagen (tbc)
16:05 - 16:30 25 mins
Privacy and Security
A Collaborative Approach to Public Safety
  • Jean Philippe Deby - Business Development Director, Genetec
more
  • Gaining a deeper understanding of the City by unifying security and public safety operations
  • How to improve public-private dialogue to increase trust and transparency
  • Creating safe, welcoming spaces and attract new business
  • Consolidating and sharing digital evidence before and after incident to solve cases faster
  • Example of a successful community safety project: The City of Detroit
16:30 - 16:55 25 mins
Privacy and Security
Session Open for New Speaker
16:50 - 17:15 25 mins
Privacy and Security
Session Open for New Speaker
17:20 - 17:45 25 mins
Privacy and Security
Session Open for New Speaker
16:05 - 16:30 25 mins
Citizen Health and Wellbeing
Chairperson’s Opening Remarks
  • Barney Smith - Founder & Executive Chair, Perform Green & Former CEO, Bristol is Open
more
  • Convergence of Health and Social Care around common data requirement
  • Assessing the potential of consumer tech and IoT in the Social and Healthcare context
  • Case study insight on telecare and smart care: Assistive digital technologies operational in Bristol
  • What are the building blocks for success, essential pitfalls to avoid?
16:30 - 16:55 25 mins
Citizen Health and Wellbeing
Case Study: Creating a City for the Future with the Oxford Zero Emissions Zone
  • Laura Peacock - Innovation & Research Manager, Oxford County Council
more
  • Discussing input and feedback from consultation
  • Identifying costs, challenges and necessary policy tools for implementation
  • Enabling technologies for the Zero Emission Zone
  • Encouraging innovation via the Oxford Living Laboratory and discussing the importance for initiative success
16:55 - 17:20 25 mins
Citizen Health and Wellbeing
Examining a Co-Creative City Strategy Process Dedicated to Citizen Wellbeing and Active Inhabitants
  • Piia Rantala-Korhonen - Director, Advisor to the Mayor, City of Oulu
more
  • Examining how demographic changes force us to focus on preventing health problems
  • Illustrating how eHealth solutions are offering citizens new possibilities for taking better care choices in Oulu
  • Engaging children and young people as a special target group in a co-creative city strategy
  • Evaluating the effectiveness of cultural tools in addressing city challenges
17:20 - 17:45 25 mins
Citizen Health and Wellbeing
Case Study: How the City of Bradford Metropolitan District Council are Addressing Elderly Isolation and Assisting Living with IoT
more
  • Issues and challenges faced and how these were overcome
  • Identifying necessary internal processes to make this possible for Small and Medium Sized Enterprises
  • Key take-aways from initiative planning, implementation, roll-out and evaluation
  • Essential learnings for the long-term sustainability and business case of the initiative
17:45 - 18:45 60 mins
Main agenda
Smart Cities Experience Exchange
  • Raj Mack - Head of Digital Birmingham, Digital Birmingham, Birmingham City Council
  • Alexander Holt - Head of CivTech, Scottish Government
more

Smart Cities Experience Exchange

An extended session solely designed to enable city leaders and their stakeholders to trade experiences, ideas and approaches to a range of challenges encountered during Smart City initiative planning, implementation and scale-up. Grab a drink and snack at the drinks reception and move between discussion tables as participants trade case studies, solutions and failures.

Take this opportunity to attend an interactive forum spanning multiple city challenges, technologies, vendor solutions, and city sizes. Attendees are encouraged to bring case examples and current challenges to discuss with peers and experts.

Join and move between discussion areas:

  • Smarter Procurement for Smart Cities

Table chair: Alexander Holt, Head of CivTech®, Scottish Government, UK

 

  • Open and Shared Data Platforms

Chairperson required


  • From Smart Cities to Smart Regions

Table chair: Raj Mack, Head of Digital Birmingham -  Information, Technology & Digital Services, Birmingham City Council, UK


  •  Distributive Ledger Technologies in Smart City Applications

Chairperson required


  • Investment Options and Funding Models

Chairperson required


  • Brexit and the Smart City Future

Chairperson required


  • Sponsor Hosted Table (topic to be identified)

Chairperson required

18:45 - 19:00 15 mins
Main agenda
Smart Cities Peoples Champion Award