Telecoms, Media & Technology is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa
Key Sessions

Juan Manuel Caro

SERVICE PROVIDER KEYNOTE: TELEFONICA

Telefónica

Nov 08
Show Filter
08:00 - 09:00 60 mins
REGISTRATION & BREAKFAST
09:00 - 09:05 5 mins
WELCOME BACK
  • Ray Le Maistre - Editor in Chief, Light Reading
09:05 - 09:25 20 mins
SERVICE PROVIDER KEYNOTE: TELEFONICA
  • Juan Manuel Caro - Operations and Customer Experience Global Director, Telefónica
09:25 - 09:45 20 mins
SUPER PLATINUM SPONSOR KEYNOTE
09:45 - 10:30 45 mins
Info
PANEL: AI/ML FOR NETWORK AUTOMATION
  • Moderator Ray Le Maistre - Editor in Chief, Light Reading
  • Panelist Hank Han - President, SoftCOM Solutions Dept, Huawei
  • Panelist Maziar Nekovee - Professor of 5G Mobile Communications and Head of Department of Engineering and Product Design, University of Sussex
  • Panelist Atul Purohit - Principal Cloud & Automation Strategy Architect, Vodafone Group
  • Panelist Mirko Voltolini - Head of Network on Demand, Colt

Zero-touch network management, which all but does away with human intervention, is the ultimate goal for network operators but making significant progress towards that goal will require the deployment of artificial intelligence capabilities, in particular machine learning. This panel will look at the current focus of R&D in this area and highlight emerging use cases and best practices, including how AI capabilities are expected to impact functionality such as route optimization, capacity planning, fault management and root cause analysis, dynamic optimization and more.

10:30 - 10:50 20 mins
COFFEE BREAK & TABLETOP DISPLAYS
10:50 - 11:15 25 mins
SERVICE PROVIDER FIRESIDE CHAT: COLT
  • Mirko Voltolini - Head of Network on Demand, Colt
11:15 - 12:00 45 mins
Info
PANEL: ZERO TOUCH ANALYTICS – DELIVERING INSIGHTS IN REAL TIME
  • Moderator James Crawshaw - Senior Analyst, CSP IT & Automation, Heavy Reading
  • Panelist Ari Banerjee - Vice President of Strategy, Netcracker
  • Panelist Juan Manuel Caro - Operations and Customer Experience Global Director, Telefónica
  • Panelist Roy Silon - VP R&D, Atrinet

Network operators can easily fill huge data lakes with streaming telemetry about network paths, traffic flows and performance. There are several open source tools that can be used, including Kafka, Elastic Stack, Grafana and Pnda. The hard part is unlocking the value of all this data to deliver value such as faster root cause analysis, reduced mean time to repair or detection of security threats. To achieve this might require advanced machine learning algorithms that can do predictive or prescriptive analytics. Alternatively, it might suffice to use traditional statistical analysis and correlations. This panel examines the varying approaches to data processing as there is no "one-size fits all" approach to analytics.

12:00 - 12:15 15 mins
PLATINUM SPONSOR KEYNOTE: CISCO
12:15 - 13:30 75 mins
LUNCH, NETWORKING & TABLETOP DISPLAYS
13:30 - 13:45 15 mins
SERVICE PROVIDER FIRESIDE CHAT: ORANGE
  • Moderator James Crawshaw - Senior Analyst, CSP IT & Automation, Heavy Reading
  • Panelist Imen Grida Ben Yahia - Orange Expert, Future Network; Senior R&D Engineer in Network Intelligence, Orange Labs
13:45 - 14:00 15 mins
PLATINUM SPONSOR KEYNOTE
14:00 - 14:45 45 mins
Info
PANEL: MOBILE NETWORK AUTOMATION & SELF ORGANIZING NETWORK
  • Moderator Gabriel Brown - Principal Analyst, Heavy Reading
  • Panelist Andrea Calvi - Head of Mobile and Fixed Innovation, TIM

The Self Organizing Network concept was first implemented in 2009 and seen more widespread adoption since the rollout of 4G. This panel will discuss the degree to which SON has enabled automation in mobile networks and how it can deliver measurable and repeatable efficiency benefits. This panel will also examine the evolution of SON and its critical role in combined 4G/to 5G networks.

14:45 - 15:30 45 mins
Info
PANEL: BLOCKCHAIN – WHAT OPPORTUNITIES ARE THERE FOR BLOCKCHAIN IN TELECOMS & HOW CAN THESE AID AUTOMATION?
  • Moderator Ray Le Maistre - Editor in Chief, Light Reading
  • Panelist David Hughes - Vice President, IP Engineering, PCCW Global
  • Panelist Jorge Ordovás - Member of Blockchain Competence Center, Telefónica
  • Panelist Fahim Sabir - Director Architecture and Development, Colt on Demand, Colt

Blockchain is one of the most game-changing or over-hyped technologies ever, depending on who you talk to. Across industries, including telecom, organizations are exploring blockchain's potential impact. The biggest questions for service providers, however, are "Where is the biggest bang for the buck?" and "Where and how do we get started?“