Telco AI Summit Europe is part of the Informa Tech Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa
Nov 05
Show Filter
Showing of Streams
11:00 - 11:50

Coffee & VIP Speed Networking

More
Showing of Streams
13:20 - 14:10
Info

Networking Lunch, Hosted Lunch Tables & Product Demonstrations

Round Table 1: Detecting and Preventing Fraudulent Activity

Round Table 2: The Network of the Future, How AI Technology will Transform Network Operations

Round Table 3: Network Security

More
Showing of Streams
15:40 - 16:20

Coffee, Networking & Exhibition Visit

More
Showing of Streams
17:30 - 18:30

Telco AI Summit Europe Awards & Cocktail Reception

More
09:00 - 09:10 10 mins
PLENARY KEYNOTES
Chairperson’s Opening Remarks
  • Chairperson Mark Beccue - Principal Analyst, Tractica
  • Chairperson Aditya Kaul - Research Director, Tractica
09:10 - 09:30 20 mins
Info
PLENARY KEYNOTES
Keynote: When 5G and AI Combine
  • How 5G accelerates AI’s expansion
  • AI’s role in enabling the expansion of transformative IoT applications
  • How AI and ML will be central to precision network planning
09:30 - 09:50 20 mins
Info
PLENARY KEYNOTES
Keynote: Enhancing Customer Experience Management Capabilities
  • Ensuring fast response times
  • Enabling self-service options
  • Accelerate information retrieval and smart record and compliance keeping
09:50 - 10:20 30 mins
Info
PLENARY KEYNOTES
Executive Panel: Assessing AI’s Application in the Telecommunications Industry: Hype vs. Reality
  • What has been achieved thus far?
  • Where challenges still lie and what needs to be addressed to maximise AI’s potential?
  • Are AI vs. automation debates still relevant?
10:20 - 10:40 20 mins
Info
PLENARY KEYNOTES
Keynote: Developing an AI Centre of Competence
  • Lucy Lombardi - Senior Vice President, Digital & Ecosystem Innovation, Telecom Italia
  • Engaging internal customers and subject matter experts in design thinking processes to identify a process, select and shape the data, define the ML algorithm and test its validity
  • External customer engagement digitization through cognitive AI
10:40 - 11:00 20 mins
Info
PLENARY KEYNOTES
Keynote: Realising Business Outcomes with AI
  • Automating business performance using ML, deep learning and natural language processing
  • Smart client monitoring
  • Predict connectivity needs of subscribers
  • Prioritising customer profiles and high data consuming geographies
11:00 - 11:50 50 mins
Coffee & VIP Speed Networking
11:50 - 12:20 30 mins
Info
ADVANCES IN NETWORK ANALYTICS & OPTIMISATION
Panel Discussion: Introducing New Methodologies in Network Performance Monitoring
  • Moderator Adaora Okeleke - Senior Analyst, Ovum
  • Identifying issues before they negatively impact network performance
  • Impact on data processing and analysis
  • Automating problem solving to prevent damaging network issues
  • Customising response capabilities
  • Geospatial analysis of signal strength
11:50 - 12:05 15 mins
Info
CUSTOMER RETENTION & RELATIONSHIP MANAGEMENT
Fireside Chat: Behavioural Analytics to Increase Customer Loyalty and Reverse Revenue Decline
  • Moderator Eden Zoller - Principal Analyst, Ovum
  • Vishal Patel - Head of EMEA Customer Experience, CenturyLink
  • Pattern matching and ML algorithms to uncover and optimise user experiences
  • Best practice data unification strategies
  • Tracking customers most likely to churn
  • Establishing customer churn prevention strategies to foster loyalty
12:05 - 12:25 20 mins
Info
CUSTOMER RETENTION & RELATIONSHIP MANAGEMENT
Revamping Client Interaction: The Evolution of Customer Relationship Management Software Using AI
  • CRM systems past and present examined
  • Providing a holistic view of client experience
  • How CRM systems can ultimately improve pricing decisions
12:20 - 12:40 20 mins
Info
ADVANCES IN NETWORK ANALYTICS & OPTIMISATION
Keynote: Transforming the Network Using Analytics and Data
  • Karl Liriano - Head of Network Evolution and Radio, O2 (Telefónica UK)
  • Implementing new planning, design, build and operation of networks
  • Lessons learnt and Telefonica’s future outlook
12:25 - 12:55 30 mins
Info
CUSTOMER RETENTION & RELATIONSHIP MANAGEMENT
Panel Discussion: Digitizing Customer Care: Can Improved Customer Satisfaction and Better Efficiency Both Be Accomplished?
  • Moderator Eden Zoller - Principal Analyst, Ovum
  • Ola Billinger - VP Products and Solutions, Subtonomy
  • The role of Smartbots/Chatbots
  • Zero-touch customer care
  • Self-care approaches
  • Increasing the intelligence of Chatbots with Machine Learning
  • Freeing up human agents to deal with complex customer enquiries
12:40 - 13:00 20 mins
Info
ADVANCES IN NETWORK ANALYTICS & OPTIMISATION
Introducing a Cloud-Based AI & ML for the Network
  • The benefits of Big Data storage
  • A DevOps approach to analytics
  • Enabling a cognitive approach to analytics
12:55 - 13:15 20 mins
CUSTOMER RETENTION & RELATIONSHIP MANAGEMENT
Keynote: Causality vs Correlation – What Is the Actual Effect of Products and Services on Customer Loyalty
  • Liv Elise Saue Tøftum - Director Analytics & CLM, Telenor Norway
13:00 - 13:20 20 mins
Info
ADVANCES IN NETWORK ANALYTICS & OPTIMISATION
Predictive Analytics & Preventive Maintenance to Advance Network Automation
  • Predicting future occurrences using historic data
  • Monitoring the condition of equipment
  • Analysing pattern sets
  • Proactively fixing faults to ensure high-levels of QoE
13:20 - 14:10 50 mins
Info
Networking Lunch, Hosted Lunch Tables & Product Demonstrations

Round Table 1: Detecting and Preventing Fraudulent Activity

Round Table 2: The Network of the Future, How AI Technology will Transform Network Operations

Round Table 3: Network Security

14:10 - 14:40 30 mins
Info
ADVANCES IN NETWORK ANALYTICS & OPTIMISATION
Panel Discussion: Redefining Network Operations Using AI
  • Deploying an automated, analytics-based approach to improving network operations and performance
  • New advances in AI-based:
    • Network planning
    • Network optimisation
  • Implementing automated intelligent network operations and control
  • Improving decision making by collecting and processing network data in real time to gain actionable intelligence
14:10 - 14:30 20 mins
Info
CUSTOMER RETENTION & RELATIONSHIP MANAGEMENT
Lesson Learned in the Use of AI and NLU for Contact Automation
  • Radu Ciocan - Director Customer Experience, inwi


  • AI used to implement intelligent IVR (independent of use of NLU)
  • Chatbot without NLU, but still intelligent
  • Business Cases reviewed after implementation of Chatbots

14:30 - 14:50 20 mins
Info
CUSTOMER RETENTION & RELATIONSHIP MANAGEMENT
Improving Customer Billing Using AI
  • Spotting billing anomalies
  • How virtual assistance can assist and optimise billing queries
14:40 - 15:00 20 mins
Info
ADVANCES IN NETWORK ANALYTICS & OPTIMISATION
Improved Network Operations and Business Solutions with Integrated Data Analysis Platform
  • Kazuaki Takeda - Manager and AI Lead, Service Innovation Department, NTT DOCOMO
  • Views on 5G NW deployment preparations using traffic data analysis
  • NW optimization for IoT based on traffic data analysis
  • NW/terminal failure detection
  • Business solutions with Integrated Data Analysis Platform
14:50 - 15:10 20 mins
Info
CUSTOMER RETENTION & RELATIONSHIP MANAGEMENT
Middle-East Case Study: Introducing ‘Blue’ a Multi-Channel AI-Based Virtual Assistant
  • Leveraging Whatsapp for customer care to assist nine-million customers
  • Inviting customers to train the virtual assistant to possess greater capabilities
  • Introducing a conversational experience for customers
15:00 - 15:20 20 mins
Info
ADVANCES IN NETWORK ANALYTICS & OPTIMISATION
Simplifying Network Management Through AI/ML
  • Yue Wang - Industry Standardization Group ENI (Experiential Intelligent Network) Rapporteur and Secretary, ETSI
  • Key objectives of network management for telcos
  • Telco network management framework is complex, so what are the key challenges?
  • Network management for virtualized network functions
  • Simple and effective KPI implementation for networks through end to end AI/ML
  • The importance of real-time network issue detection
  • Alerting engineers of known and unknown issues
  • Introducing root-cause insights
15:10 - 15:30 20 mins
Info
CUSTOMER RETENTION & RELATIONSHIP MANAGEMENT
Unlocking AI: The Enabler of Customer-Centric Optimisation and Data Monetisation
  • Stephen Dillon - Data Analytics and RAN Optimisation Engineer, Vodafone
  • Overview of how customer-centric data sources are created
    • Regression
    • Triangulation
    • RF fingerprinting
    • Data blending
  • Some examples of these data sources in action and optimisation use cases
    • Capacity planning
    • Power saving
    • Enhanced SON
  • Monetisation of data
    • Examples of data monetisation at Vodafone Ireland
    • Potential competitive advantages of Telcos over their ICT competitors (e.g. Facebook/Google)
15:20 - 15:40 20 mins
Info
ADVANCES IN NETWORK ANALYTICS & OPTIMISATION
Resource Allocation for Network Slicing using ML
  • Optical resource allocation for network slicing
  • How ML can be applied to the automation of network functions for network slicing
15:40 - 16:20 40 mins
Coffee, Networking & Exhibition Visit
16:20 - 16:40 20 mins
Info
INTELLIGENT NETWORK ANALYTICS, NFV & SON
Machine-Learning/AI Based Microservices Decomposition and Aggregation for 5G Network Function Virtualization
  • Maziar Nekovee - Professor of Telecoms & Mobile Technology and Head of Dept. of Engineering & Design, University of Sussex
  • The use of AI and Machine-Learning for automated network slicing and microservice composition/decomposition
  • The adoption of microservice approaches to Telecom networks
  • NFV microservice decomposition: benefits and challenges
  • Examples from 5G Vertical Use Cases
16:20 - 16:40 20 mins
Info
SECURITY, PRIVACY & FRAUD MITIGATION
Keynote: Innovative Applications of AI for Cybersecurity
  • Victor Deutsch - Head of Strategy, Transformation, SMB, Defence and Security Departments, Telefónica
  • From Labs to Commodity: evolution of AI
  • Why AI in Security?
  • AI for biometrics identification
  • AI for securing navigation in SMB
16:40 - 17:00 20 mins
Info
INTELLIGENT NETWORK ANALYTICS, NFV & SON
AI for Physical Layer Designs
  • Using AI to come up with base band processing physical designs beyond 5G
  • Virtual capacity planning
16:40 - 17:00 20 mins
Info
SECURITY, PRIVACY & FRAUD MITIGATION
How Zero-Touch Machine Learning Defences Operate
  • Providing unprecedented analytical insights
  • Applying historical data to enable the automatic detection and mitigation of threats ranging from DDoS attacks to malware infiltration
17:00 - 17:20 20 mins
Info
INTELLIGENT NETWORK ANALYTICS, NFV & SON
SON as a Required Network Infrastructure Policy
  • Providing agility to MNOs enabling them to continuously adapt by adding capacity and making network configuration changes
  • Setting the goals and limits of the network using SON
  • Ensuring network control software function within these limits to ensure the efficiency of the network
  • How closed loop automation can ensure MNOs manage load traffic without the need for human involvement
  • How SON can lead to impressive opex and capex savings
17:00 - 17:20 20 mins
Info
SECURITY, PRIVACY & FRAUD MITIGATION
Fireside Chat: How New MNO Business Models Make It Difficult to Track Data and How This Can Be Rectified
  • Elson Sutanto - Principal Analyst, Juniper Research
  • Moving away from traditional siloed organisational structures and the vast increase in MNO digital estates
  • Assessing the challenges of securing a modern-day MNO
  • The need to harness multiple threat detection tools to identify malicious activity that can impact:
    • Physical offices
    • Data centres
    • Virtual cloud environments
17:20 - 17:30 10 mins
INTELLIGENT NETWORK ANALYTICS, NFV & SON
Chairperson’s Closing Remarks
17:20 - 17:30 10 mins
SECURITY, PRIVACY & FRAUD MITIGATION
Chairperson’s Closing Remarks
17:30 - 18:30 60 mins
Telco AI Summit Europe Awards & Cocktail Reception