Telecoms, Media & Technology is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa
Apr 04
Show Filter
8:00am - 9:00am 60 mins
Registration and Breakfast
9:00am - 9:15am 15 mins
Introduction and Welcome

The autonomous network is here. Are you ready for it?

  • Speaker Steve Saunders - Founder, Light Reading
9:15am - 9:35am 20 mins
Heavy Reading Presentation

The Scope for Robotic Process Automation & Machine Learning in Telecom Operations

  • Speaker James Crawshaw - Senior Analyst, Heavy Reading
9:35am - 10:00am 25 mins
Service Provider Keynote
  • Jim Fagan - Director, Global Platforms, Telstra
10:00am - 10:55am 55 mins
PANEL I: Enabling and Automating Next-Gen Networks with Intent-Based Modeling

Intent-based modeling could significantly reduce the time spent on design, implementation and testing a new service (such as SD-WAN) compared with traditional workflows. Intent modelling can also be applied to assurance in addition to fulfillment providing a feedback loop for self-healing networks. This panel will explore how CSPs can use intent-based-modeling for order management, provisioning, task management, and quality management in their next generation networks.

  • Moderator James Crawshaw - Senior Analyst, Heavy Reading
  • Panelist David Hughes - VP, IP Engineering, PCCW Global
  • Panelist David Hughes - Founder, CEO and Chairman of the Board, Silver Peak
  • Panelist John Wilmes - Director of IoT Projects, TM Forum
10:55am - 11:10am 15 mins
Coffee Break
11:10am - 12:05pm 55 mins
PANEL II: Autonomous Network Ingredients -- Maturity and Adoption

A vast array of technology ingredients is essential to make automation possible -- virtualization, AI, machine learning, telemetry, robotics, analytics, etc. This panel will discuss how mature solutions are for real world telecom operations and what is holding back operators from adopting them more aggressively.

  • Moderator Steve Saunders - Founder, Light Reading
  • Panelist Nick Gans - Professor, Electrical Engineering, University of Texas, Dallas
  • Panelist Randy Levensalor - Leading Member, Network Virtualization Team, CableLabs
  • Panelist Kevin McBride - Principal Architect, SDN & NFV Technologies, CenturyLink
12:05pm - 12:25pm 20 mins
Silver Peak Keynote: SD-WAN: From Software-Defined to Self-Driving

SD-WAN adoption is sky-rocketing, but where is this leading and what can we learn? This presentation will explore how automation and machine learning are being applied in the context of SD-WAN, and how they provide a path toward an autonomous, self-driving WAN.

Two key trends are evident. First, as IT organizations transition toward framing network or service objectives in terms of higher-level business intent, in contrast to specifying static device-by-device configurations, automation must be complemented with machine learning. This will facilitate the translation of high-level intent into the continuous and dynamic optimization of hundreds or thousands of individual network components. Second, to process enormous volumes of data in real-time, traditional data collection and analysis methods will be augmented with AI, backed by web-scale compute infrastructure.

  • David Hughes - Founder, CEO and Chairman of the Board, Silver Peak
12:25pm - 1:30pm 65 mins
Lunch & Table Top Displays
1:30pm - 1:45pm 15 mins
Service Provider Fireside Chat
  • Moderator James Crawshaw - Senior Analyst, Heavy Reading
  • Panelist Srilakshmi Valisammagari - Senior Technologist & Strategist - SDN/NFV Innovations, Verizon
1:45pm - 2:00pm 15 mins
Super Platinum Keynote
  • Mike Lee - Automation Lead, America Sales, Cisco
2:00pm - 2:45pm 45 mins
PANEL III: What Telcos Can Learn About Automation from Other Industries

Automation means different things to different people. For industrial vendors, it's about the electrical and mechanical process automation on the production line. IT vendors see automation at a higher level within a company's systems. This panel will explore what the telecom industry can learn from automation initiatives in other industries, in particular the reference architecture used to define the degree of development for autonomous cars: from automated components (such as parking sensors) to macro-level autonomous systems (self-driving cars).

  • Moderator Steve Bell - Senior Analyst, Heavy Reading
  • Panelist Mike Lee - Automation Lead, America Sales, Cisco
  • Panelist Kevin McBride - Principal Architect, SDN & NFV Technologies, CenturyLink
  • Panelist Robert Tang - Head of Product Marketing - Automation Lead, Juniper Networks
3:05pm - 3:20pm 15 mins
Coffee Break
3:20pm - 4:10pm 50 mins
Panel IV: Closed Loop Automation for NFV

Closed-loop automation is the end goal for NFV. Current solutions are highly manual but with machine learning the network can detect or predict faults, know how to fix it (e.g., re-route traffic, spin up a new instance) and execute it without any human intervention. However, in the early days it may be perceived as a risky proposition and many CSPs will want tools that will let them confirm changes were handled correctly. The panel will discuss the state of play for closed loop automation in NFV and what needs to be done to make it a reality.

  • Moderator James Crawshaw - Senior Analyst, Heavy Reading
  • Panelist Jim Fagan - Director, Global Platforms, Telstra
  • Panelist David Hughes - VP, IP Engineering, PCCW Global
  • Panelist Srilakshmi Valisammagari - Senior Technologist & Strategist - SDN/NFV Innovations, Verizon
4:10pm - 4:25pm 15 mins
Service Provider Fireside Chat
  • Moderator James Crawshaw - Senior Analyst, Heavy Reading
  • Jeff Brown - Director, Product Management & Marketing, Windstream
4:25pm - 5:20pm 55 mins
Panel V: Automation in the Carrier WAN

This panel will discuss software-based automation in the service provider (or carrier) WAN, which includes access, aggregation, metro core and long-haul/backbone networks. It will explore how carriers can use automation internally to boost efficiency, and externally to improve existing services and enable new services such as bandwidth on demand, customer-facing portals and SDWANs for branch office connectivity.

  • Moderator Steve Bell - Senior Analyst, Heavy Reading
  • Panelist Jeff Brown - Director, Product Management & Marketing, Windstream
  • Panelist Jim Fagan - Director, Global Platforms, Telstra
  • Panelist Ali Shah - Principal Consultant, 5GIoTSolutions
  • Panelist Aron Smith - VP Interconnection Product Management, EdgeConneX
5:20pm - 6:25pm 65 mins
Cocktail Reception & Tabletop Displays