Telecoms, Media & Technology is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa

09:00 09:10 (10 mins)

Plenary

Welcome from the TETRA and Critical Communications Association (TCCA)

  • Phil Kidner - CEO, TCCA

09:10 09:30 (20 mins)

Plenary

Keynote address: To be announced

09:45 10:30 (45 mins)

Plenary

Plenary Debate: Have we forgotten the Critical out of Communications?

  • Is the transition towards big data overshadowing the importance of mission critical voice?
  • Is mission critical big data a need or a nice to have? If both, what is truly critical for the end user?
  • Are we trying to push LTE into a direction it was never made for?
  • As the critical communications workforce is getting younger, should we be taking technology away from them however, are we sacrificing voice as a result?
  • Phil Kidner - CEO, TCCA
  • Tor Helge Lyngstøl - Director General, Directorate for Emergency Communication (DNK)
  • Jane Rygaard - Head of Marketing, Nokia
  • Alex Stefan - National General Manager, TELSTRA
  • Steve Barber - VP Group Strategy, Sepura
  • Angelo Benvenuto - Head of Marketing, Leonardo

10:30 10:50 (20 mins)

Plenary

Keynote address: The role of critical communications within Industry IoT

10:50 11:50 (60 mins)

Plenary

Networking coffee break and opportunity to visit the exhibition

11:50 13:00 (70 mins)

Plenary

CCW Council session – Live Polling

  • What are the future security threats facing the end user?
  • What can we learn from recent cases of climate change, disaster management and terrorism?
  • What are the current technology shortfalls of standardised PMR technologies?
  • How can global collaboration and best practice sharing be enhanced?
  • Is the need of the future end user really understood?
  • Daniël Haché - Head of External Relations, Astrid
  • Dr Jolly Wong - Chief Technology Officer, Hong Kong Police
  • Tommie Bosman - Radio Services Manager, City of Cape Town
  • Jarmo Vinkvist - CEO, Suomen Virveverkko oy
  • Kasper Barfoed - VP Group Sales, Sepura
  • Iain Clarke - Vice President and General Manager, Asia Pacific, Motorola Solutions
  • Steve Whatson - Deputy Director - ESN, Home Office
  • Inspector (Ret.) Lance Valcour O.O.M. - Independent Strategic Advisor, Life Member Canadian Association of Chiefs of Police

09:30 12:50 (200 mins)

Critical Communications Live Theatre

Official Mandarin Stream – Understanding the TETRA + 3GPP MC-LTE global trend

A 3-hour workshop covering the important work that the TCCA and 3GPP are doing to forward critical communications technology standards. All presentations will be in mandarin

14:00 14:20 (20 mins)

Critical Communications Live Theatre

Integrated Alerting, Communication and Resource Management for Emergency Services

•             First time presentation of Swissphone’s new control room application s.ONE for alerting, monitoring and resource management

•             Integration of s.ONE with two way paging and vehicle communication

•             Implementation of Swissphone’s new ATEX solution for effective alerting in hazardous areas

14:20 14:40 (20 mins)

Critical Communications Live Theatre

Technology evolution and how the users’ operational models are evolving

  • How evolving technologies can meet the needs for modern professional group communications
  • How professional group communication is different from simple group communication
  • What is the ideal operational model for communications now? In the future?
  • Evolving requirements - what are the drivers? Cost savings, security, or possibilities offered by new technology?
  • How to build a digital Common Operational Picture (COP)
  • How to plan and measure user experience
  • Thomas Bloem - International Sales Manager, Swissphone

14:40 15:00 (20 mins)

Critical Communications Live Theatre

Technology evolution and how the users’ operational models are evolving

  • How evolving technologies can meet the needs for modern professional group communications
  • How professional group communication is different from simple group communication
  • What is the ideal operational model for communications now? In the future?
  • Evolving requirements - what are the drivers? Cost savings, security, or possibilities offered by new technology?
  • How to build a digital Common Operational Picture (COP)
  • How to plan and measure user experience

15:00 15:20 (20 mins)

Critical Communications Live Theatre

Transform Your Mission to the Digital Age

Team on Mission provides a distinct solution for the digital transformation of the public safety operations.  Track tasks in real time, generate user defined reports, adapt operational flow to enhance efficiency, available on the command console and on mobile

The My Mission module provides a process and task management platform that enables secure digitalization across the organization. It complements the existing MCPTT and communications capabilities within Team on Mission to provide comprehensive team management and operation control.

  • Lilian Gaichies - COO, StreamWIDE

15:20 15:40 (20 mins)

Critical Communications Live Theatre

Mobile Apps calling Big Data and Analytics?

  • What are the drivers behind mobile apps explosion?
  • Integration of mobile apps?
  • How to distil data into intelligence?
  • Example solutions
  • Key Success Factors

15:40 16:00 (20 mins)

Critical Communications Live Theatre

Digital Workflows and Real-Time sharing: Re-defining processes in the hybrid world

  • How connected devices and technologies can be utilised to automate and optimise workflows.
  • Increasing productivity and minimising reaction times via critical communications and data
  • Hybrid applications - maximising the value of existing equipment

13:00 14:30 (90 mins)

Main agenda

Lunch and opportunity to visit the CCW exhibition

14:00 14:20 (20 mins)

Stream A

TETRA Network for Security in Buenos Aires metropolitan Area

  • Genoveva Ferrero - GCBA Secretary, Ministry for Justice and Security

14:20 14:40 (20 mins)

Stream A

The Cloud, the Internet of Things and Critical Communications

  • Should public safety agencies embrace the opportunity of IoT and Cloud?
  • Organising and analysing data to provide effective and timely information which leads to better outcomes in emergency situations
  • Richard Martin - Independent Writer, writecliffs.com

14:40 15:30 (50 mins)

Stream A

Hong Kong Panel Session: Using your network innovatively to optimise performance

Hong Kong has the highest TETRA usage per capita in the world. Hear from MTR, Hong Kong Airport, Hong Kong Police, Hong Kong Electric and China Light & Power who will share their recent challenges and achievements as well as their future vision for each network

  • Using a dual network effectively
  • Using SCADA as an overlay on your TETRA network
  • Procurement plans for the future
  • Dr Jolly Wong - Chief Technology Officer, Hong Kong Police

15:30 16:00 (30 mins)

Stream A

Afternoon refreshment break and opportunity to visit CCW exhibition

16:00 16:20 (20 mins)

Stream A

A spotlight on the New York City Transit project

  • What were the drivers behind selecting TETRA?
  • What have been the unique challenges?
  • What does the future hold for New York City Transit?
  • Jose Martin - CEO, Powertrunk, part of the Sepura Group

16:20 16:40 (20 mins)

Stream A

The 5 step roadmap toward public safety broadband in Finland

  • What have been the latest developments?
  • How has spectrum allocation changed the roadmap?
  • Jarmo Vinkvist - CEO, Suomen Virveverkko oy

16:40 17:00 (20 mins)

Stream A

Belgian Case Study: Using accessories to optimize your network

  • What are the options for an end user seeking to optimise their existing network?
  • Analysis of the cost-benefit
  • Is it possible to invest in overlays which will remain sustainable over the next 15 to 20 years?
  • Daniël Haché - Head of External Relations, Astrid

17:00 17:20 (20 mins)

Stream A

US case study: “TETRA TRS in LAX Airports towards meeting the needs of the modern communications for the airport user”

  • TETRA TRS initiatives in LAX Airports
  • TETRA Data applications – CCTV Images over SDS
  • The implementation into domestic airports
  • John Monto - Director, Rockwell Collins

17:20 17:40 (20 mins)

Stream A

Lessons learnt from the Rio Olympics

  • addressing the challenges of scalability
  • Can an enhancement in communications systems affect event security?
  • What still needs to be done to best equip event security services?
  • John Dundas - Radio Services Manager, Rio Olympic Games 2016

17:40 18:00 (20 mins)

Stream A

The development of critical communications for commercial networks

  • What opportunities does critical communications present to operators?
  • Can operators really meet the needs for end user organisations?
  • Do commercial operators have an edge over their critical counter-parts?
  • Abdus Saboor - Network Strategy & Architecture, Telefónica UK Limited

14:00 14:20 (20 mins)

Stream B

Developing LTE for PPDR in Sweden, a political issue

  • The need for enhancement above and beyond TETRA
  • The Swedish Civil Contingencies Agency (MSB) has received a government commission with the objective to prepare for a future communications solution.
  • Minna Nyman - Head of Rakel and Management & Control Systems Office, MSB

14:20 14:40 (20 mins)

Stream B

Analogue to Digital: Planning the transition

  • Why would you choose to move to digital?
  • What are the key considerations which need to be taken into account when migrating to digital?
  • Is there a standardized technology which is easy to move to out of all the options?
  • Hasegawa San - General Manager, Toshiba

14:40 15:20 (40 mins)

Stream B

UK Case Study: Transitioning from TETRA to Full Public Safety LTE

  • Update on ESN to date
  • Timelines and key benchmarks
  • Challenges experienced to date
  • Steve Whatson - Deputy Director - ESN, Home Office

15:30 16:00 (30 mins)

Stream B

Afternoon refreshment break and opportunity to visit the exhibition

16:00 16:20 (20 mins)

Stream B

Critical Communications in 2030

  • Peter Clemons - Founder & Managing Director, Quixoticity

16:20 16:40 (20 mins)

Stream B

Benefits of Implementing a Safe City project – a quantifiable approach!

  • Thomas Lynch - Director, IHS Markit

17:20 17:40 (20 mins)

Stream B

TETRA and LTE Co-Migration in Shanghai Twin Airports

  • Gang Chen - Deputy General Manager, Shanghai Hong Pu Civil Airport Communication Co