Edge Computing Congress is part of the Informa Tech Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa
Key Sessions

Jayshree Kottapalli

Edge analytics and AI

Vodafone

Diego Yu

Keynote: MEC: Essential in the 5G Era

Huawei

Alex Reznik

ETSI Keynote: An update on edge computing from ETSI

ETSI MEC ISG

08:30 - 09:00 30 mins
Registration and morning coffee
09:00 - 09:10 10 mins
Chair's Opening Remarks
  • Andy Jones - Managing Director, Jonesthefone Consulting
09:10 - 09:30 20 mins
Edge analytics and AI
  • Jayshree Kottapalli - Group Head of Analytics CoE (AI, Automation, & Analytics), Vodafone
09:30 - 09:55 25 mins
Info
Keynote: MEC: Essential in the 5G Era
  • Diego Yu - Planning Director, Packet Core Network Product Line, Huawei
  • Newest standardization in 3GPP
  • Driven force for E2E dynamic network slices (URLLC and eMBB slices)
  • Wide application in 5G mission-critical services and hotspot areas
09:55 - 10:15 20 mins
ETSI Keynote: An update on edge computing from ETSI
  • Alex Reznik - Chair, ETSI MEC ISG
10:15 - 10:30 15 mins
Info
Edge Technology Innovation in 5G World
  • Alan Carlton - Vice President, InterDigital Labs, InterDigital
  • Reviewing state of art in edge technologies
  • Outlining real world challenges on the roadmap
  • New architectures and applications that will shape edge future
10:30 - 11:10 40 mins
Networking coffee break and POC zone
11:10 - 11:40 30 mins
Info
PANEL: Discussing the different edge initiatives
  • Panel moderator Michael Dargue - Principal, Cartesian
  • Rolf Schuster - Director, Open Edge Computing
  • Sunay Tripathi - Chief Technology Officer, MobiledgeX
  • Johannes Springer - Program Lead 5G Automotive Program, Group Technology and Digital Division/ Connected Mobility, Deutsche Telekom AG / T-Systems International GmbH
  • Arsalan Mosenia - Postdoctoral Research Scientist, Princeton University
  • What are all the edge initiatives existing today?
  • How to they work together?
  • What’s the story with open edge initiatives?
  • How can all these initiatives come together to support the adoption of edge computing?
11:40 - 12:00 20 mins
Info
Open Edge Computing Initiative: Driving Global Business Success
  • Rolf Schuster - Director, Open Edge Computing
  • Overview business relevant edge applications
  • Remaining technology challenges and solutions
  • Key edge providers and business models
  • The roadmap to global business success
12:00 - 12:20 20 mins
Info
Enterprise connectivity with hybrid private-public networks leveraging MEC
  • Tally Netzer - Marketing Director, Saguna
  • The diverse connectivity needs that enterprises face in connecting people and things
  • The benefits and shortcomings of existing solutions
  • The role of multi-access edge computing in creating hybrid private-public networks for enterprises
12:20 - 12:50 30 mins
Info
Fireside chat: Edge activities in the open source ecosystem
  • Moderator Andy Jones - Managing Director, Jonesthefone Consulting
  • Ildiko Vancsa - Ecosystem Technical Lead, OpenStack Foundation
  • Janko Isidorovic - Chair of the Applications Working Group, EdgeX Foundry
  • Exploring collaboration options between all the different open source communities
  • Managing the great number of people and groups involved in the open source projects
  • How can we make the ecosystem more balanced?
  • How can standardisation organisations and open source communities work more closely together? How can we leverage each other’s’ expertise?
  • Akraino project and latest activities in detail – What are the next steps?
12:50 - 13:10 20 mins
Info
EdgeX Foundry - A Microservice Approach to IoT Edge Computing
  • Janko Isidorovic - Chair of the Applications Working Group, EdgeX Foundry

Flexibility and interoperability in the field of IoT software is a paramount objective.  The mix of platforms, “things”, applications, intelligence, etc. which are connected in an IoT deployment is extensive and ever growing.  How do you create a software platform that connects to a variety of old & new, greenfield and brownfield devices and sensors, allows the incorporation of various edge analytics, communicates to a diverse set of  cloud and enterprise platforms like Azure IoT Hub, Google IoT Core, AWS IoT, etc.?  The solution, as exhibited in EdgeX Foundry (an open source, vendor neutral IoT platform hosted by the Linux Foundation), is to use a microservice architecture.  In this session, Keith will discuss how EdgeX Foundry works, how micro services can help, challenges (and lessons learned) that a microservices IoT architecture introduces and what must be addressed to include dealing with orchestration/deployment, security and additional communication latency.

13:10 - 14:00 50 mins
Lunch
14:00 - 14:30 30 mins
Info
PANEL: Virtualisation and the edge – Where do the two worlds meet?
  • Panel moderator Andy Jones - Managing Director, Jonesthefone Consulting
  • James J Greene III - Industry Marketing Manager, Communications Service Providers, Data Center Group, Intel Corporation
  • Simon Aspinall - Chief Marketing Officer, SWIM.AI
  • Naila Bouchemal - Technical Manager for V2X themes, Alliance Renault-Nissan
  • How does edge computing tie in with the modernization and virtualization of the network?
  • Where does this fit in terms of strategy? 
14:30 - 14:50 20 mins
Info
Edge, the ultimate destination for any hacker? Cybersecurity developments for Edge Computing
  • Ulrich Seldeslachts - Executive Director, LSEC Leaders in Security
  • Why edge devices, either gateways or IoT devices would be the ultimate destination for any hacker
  • Security developments taking place at all levels, in devices, gateways, protocols and on the carrier networks
  • Basic considerations moving towards a regulated space for IoT devices
  • Fundamental considerations for edge deployments on cybersecurity
14:50 - 15:10 20 mins
Keynotes
Real-World Use cases for the Edge: Healthcare, Infrastructure, Transportation
  • Sean O'Connor - Senior Staff UX Designer for Edge Applications, GE Healthcare
15:10 - 15:30 20 mins
Keynotes
Afternoon break
15:30 - 15:50 20 mins
Info
Keynotes
Entertainment Media with Edge Computing
  • Kara Kandarakis - CEO, Triforce Entertainment
  • VR/AR Integration for Media Entertainment

- Using narrative-led content to increase usage of the available technology

- Marketing integration with Social Media

  • Eco System to Support B2C

- Mobile device: expand and grow usage of the device by introducing technology to support VR/AR

- Strategic technological collaboration to create a working platform for consumable contents by consumers

  • What does the VR/AR production industry still need from edge computing as technology to enable seamless content and user experience?
15:50 - 16:10 20 mins
Info
Keynotes
Edge Computing for the Developing Countries
  • Abdur Rahim - Project coordinator, WAZIUP and WAZIHUB

WAZIUP and WAZIHUB project developed the Edge computing solutions for the IoT use cases in the developing countries

  • Edge computing can bring a lot of added value for the developing countries where a stable internet connection is a major concern
  • Edge computing concept is used to simplify the development and monitoring process
16:10 - 16:30 20 mins
Info
Keynotes
Insights into Kin-Directed MEC
  • Ali Rebaie - President, Data Anthropologist, Rebaie Analytics Group
  • Explanation of "kin-directed" or kin selection which comes from biology and anthropology
  • The benefits of mutualism and reciprocity among kin in edge computing
  • Resource sharing with AI augmentation of humans, with the help of technologies like 5G and Blockchain
  • Future use cases in hospitality and medicine
16:30 - 17:00 30 mins
Info
Keynotes
Cultural change: What implications will edge have on the cultural fabric of an organisation?
  • Panel moderator Andy Jones - Managing Director, Jonesthefone Consulting
  • Jayshree Kottapalli - Group Head of Analytics CoE (AI, Automation, & Analytics), Vodafone
  • Christoph Goertz - Associate Partner, Detecon International
  • Sean O'Connor - Senior Staff UX Designer for Edge Applications, GE Healthcare


  • How will this have a knock on effect on the workforce
  • How can operators support this transition along with automation?
  • In which verticals will the effect of edge on the cultural change be most prominent?
17:00 - 17:05 5 mins
Keynotes
Chair’s summary
17:05 - 17:10 5 mins
Close of 2018 Edge Computing Congress