Telecoms, Media & Technology is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa
08:00 - 09:00 60 mins
Main agenda
Registration & Networking
08:00 - 09:00 60 mins
Info
Main agenda
BUSINESS BREAKFAST FOR MVNOS LEADERS

An exclusive meeting place for the MVNO Founders and leaders to discuss the most burning issues under Chatham House rules and help each other to grow the MVNOs business. The meeting is modelled on the entrepreneurs’ business breakfasts that are gaining popularity across Europe. All participants will be encouraged to share their recent endeavours and ask their peers for recommendations or provide recommendations to them. 

 

Invitations only – MVNOs only

 

Please ask Justyna.Topczewska@informa.com  for more details

08:50 - 09:00 10 mins
Main agenda
Chair’s Opening Remarks
  • Michael Dargue - Principal, Cartesian
09:00 - 09:35 35 mins
Info
Main agenda
KEYNOTE PANEL: Offsetting the RLAH’s impact
  • Moderator Michael Dargue - Principal, Cartesian
  • Chris Tooley - CEO, Lycamobile Group
  • Innocenzo Genna - Coop Voce & Vice President, MVNO Europe & Coop
  • Joerg Henkel - Senior Expert Wholesale Business Development Manager, Deutsche Telekom


  • Hedging the risks of RLAH
  • What increase in traffic have you observed if any?
  • Is the growth of usage compensating for the lost roaming revenue or is it also a cost for you?
  • To what extent the operators operating in the markets with low domestic prices need to modify their business models? Are they the most vulnerable?
  • What measures have you found most effective to protect yourself from the impact of RLAH?
09:35 - 09:50 15 mins
Info
Main agenda
Assessing the impact of RLAH and how we tackled it
  • Hans Vercammen - Senior Product Manager, Voo


  • How did Voo obtained exception on RLAH?
  • What is the impact on the customer offering and customer subscription?

 

09:50 - 10:05 15 mins
Info
Main agenda
Roam Like At home and the impact of the VolTE for the MVNO business
  • Francois Verzele - Wholesale Director, Orange Belgium & Luxembourg


  • Model S8HR or Local Break Out?
  • Controlling of the data flow to offer E2E VoWIFI/LTE
  • According to French Government regulations the LBO model should be applied for roaming – what is the impact on both MNOs and MVNOs?



10:05 - 10:40 35 mins
Info
Main agenda
SURVEY & OPERATORS’ PANEL DISCUSSION: How can operators help their MVNOs to face the changing ecosystem?
  • Lynda Burton - Director of Wholesale, Three
  • Steffen Oefner - Head of the MVNO business, Deutsche Telekom Group
  • Nick Wootten - Director of MVNOs, EE


  • Are operators willing to reduce their wholesale rates if RLAH has a profound impact on their MVNOs’ businesses?
  • Will operators be more flexible and work with MVNOs to negotiate their roaming deals?
  • How do operators tackle the increased data demand from their customers? What was the impact of the summer holidays on your business?

The audience will be asked about the measures they believe the operators should take to help their MVNOs. They will be able to vote via Sli.do. The panel will then discuss the audience’s feedback.

10:40 - 11:40 60 mins
Info
Main agenda
Networking Break & Speed Networking


 

For further details, please get in touch with Mark at mark.bentley@knect365.com

11:40 - 12:00 20 mins
Info
Main agenda
Blockchain explained: Shifting your mindset towards Distributed Technologies.
  • Rick Nassar - Ambassador, BlockGeeks.com
  • Blockchain as a movement, an evolution in technological innovation.
  • How Disruptive can the technology be in your industry?
  • What opportunities does it present?
  • Who are leading the change? 
  • How much infrastructure investment is needed?
  • How does it change the roaming agreements between MVNOs and operators?
  • What benefits does it present to customers?



12:00 - 12:30 30 mins
Info
Main agenda
PANEL DISCUSSION: What is the influence of the new technology players on the mobile space?


  • How can telcos work together with blockchain and fintech companies to enhance their value proposition?
  • Value added services enabled by blockchain: Utilising new technologies to enhance Cross Boarder Payments, ID Management & Micropayments
  • How does the blockchain partnership process and partnership building look like?
12:30 - 12:50 20 mins
Info
Main agenda
Best practices for European Bank/Fintech MVNO
  • Liudvikas Andriulis - Chief Marketing Officer, Effortel


  • Does it make sense for banks to go for MVNOs in the developed world?
  • Are European customers receptive to microloans, mobile banking, insurance etc or are those products more suitable in the emerging markets?
  • Role of Fintech in changing banking landscape
  • What is MVNO rationale for banks and Fintech companies in Europe?
  • Differences in approach between developing and developed world

Liudvikas Andriulis, Chief Marketing Officer, Effortel, Belgium

12:50 - 13:10 20 mins
Info
Main agenda
Most successful vs least successful approaches to launching an IoT, eSIM and standard SIM MVNO
  • How in a box can MVNO in a box be based on these learnings?
13:10 - 13:30 20 mins
Info
Main agenda
Rostelecom MVNO: Our experience to launch MVNO with VAS
  • Alexey Chernetsov - MVNO Director, Rostelecom
  • Kate Babaeva - Head of Analysis Department MVNO, Rostelecom


  • What do you need to start successful MVNO?
  • Our experience and key points
  • Our VAS for B2B-market


13:30 - 14:30 60 mins
Main agenda
Lunch & networking
14:30 - 15:10 40 mins
Info
Main agenda
PANEL DISCUSSION: Planning for a service expansion fitting the all connected world
  • Alex Szymborski - CEO, Contained Technologies UK
  • Emile Armour-Heselton - Project Officer, International Telecommunication Union
  • Darren King - Head of Business Development, Three


  • Answering the most important question: Which sector to choose to offer IoT services? How did your company choose?
  • How to plan to operate in high volume and low margins sectors? How compatible or how different is it in comparison to the traditional MVNOs business?
  • Assessing technology investment needed
  • Establishing partnerships with device manufacturers? Which devices to focus on?
  • Building partnerships with other players in the ecosystem


15:00 - 15:20 20 mins
Info
Main agenda
How global IoT MVNOs can serve multiple market segments in the IoT
  • Jacques Bonifay - President, MVNO Europe


  • Consumer device: example with laptop and tablets including Surface, Lenovo, Asus, Acer and Vaio
  • Automotive: example FCA (Fiat Chrysler Automotive) and JLR (Jaguar Land Rover)
  • Industrial IoT: examples of Airbus for predictive maintenance



15:20 - 15:40 20 mins
Info
Main agenda
Putting the customer first


  • Why MVNOs should always be a customer first business model?
  • How can MNOs enable their MVNOs to be customer centric?
  • How has BT put their customers first and what does that mean for MVNO?
15:40 - 16:00 20 mins
Info
Main agenda
Put your customer in control. An MVNO’s recipe for differentiating in a crowded market
  • Victor Fernandez - Product Manager, Symsoft


  • Current state of mobile communication product offerings on the European market
  • The psychology of being in control – and how it changes the customers’ perception of the Service Provider
  • Pay for what you need – why an ‘all you can eat’ offering may not be the right option for your customer segment
    “Digital Self-Care” – putting it into practice and how it could change your customers’ behavior
16:00 - 16:30 30 mins
Info
Main agenda
PANEL DISCUSSION: Designing omnichannel interaction with customers
  • Marie-Liane Lekpeli - Public & Regulatory Affairs, Euro Information Telecom
  • Ian Ginn - Founder/Director, IFG Consulting Ltd


  • Managing, integrating and synchronising different communication channels – Internet, mobile, shop and many more
  • Bringing marketing and customer engagement effort together
  • Monetising omnichannel communication
  • Data sharing between different channels


16:30 - 17:00 30 mins
Main agenda
Afternoon break & networking
17:00 - 17:20 20 mins
Info
Main agenda
Using eKYC and eSIM to create a MVNO service customers love
  • Vegard Aas - VP, Head of Internet Access, Telenor Digital


  • What are the key customer pains and disadvantages of current mobile services?
  • How how can we improve this with a globally scalable solution?
  • Why will eKYC and eSIM be key enablers?
17:20 - 17:55 35 mins
Info
Main agenda
PANEL DISCUSSION: What does customer experience really mean for telco customers?
  • Benjamin Grimm - Head of Carrier Relations / Offer- & Channel-Management, Management of Strategic Partners, Mobilcom-Debitel
  • Moderator Tom Leins, Telegeography


  • Network experience vs. brand experience
  • What are the key moments in the customer journey of a telco client?
  • Benchmarking network experience metrics: Capturing the right figures – What metrics to use to evaluate ROI?
  • How to optimise retention/loyalty spending considering the profile and life time value of each customer?

 Benjamin Grimm, Head of Carrier Relations & Offer Management, Mobilcom-Debitel, Germany

Hakan Demir, Managing Director, Fenercell, Turkey

17:55 - 18:20 25 mins
Info
Main agenda
SURVEY & ROUNDTABLE DISCUSSIONS COVERING NEW TECHNOLOGIES:


  • Are you looking into IoT business?
  • Are you considering fintech/payments related solutions?
  • Is blochchain on your radar? Do you want to learn more about it?
  • Are you plannign to deploy AI to run your customer service?

 

The room will be divided into 4 groups covering the technologies trending in the MVNO market this year. 

18:10 - 19:00 50 mins
Info
Main agenda
POWER HOUR: All speakers and VIP guests are invited to the networking reception in the expo area


 

Branded meeting tables available, please contact Mark for more details at mark.bentley@knect365.com 

19:30 - 22:30 180 mins
Info
Main agenda
Join us once again for the 3rd edition of the MVNOs pub quiz!


 

Venue to be announced soon.