Telecoms, Media & Technology is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa
Nov 07
Show Filter
09:00 - 09:10 10 mins
Visions for Africa Keynotes
Welcome
09:10 - 09:20 10 mins
Visions for Africa Keynotes
Launching AfricaCom 2017
  • Toby Shapshak - Editor-in-Chief, Stuff Magazine
more
09:20 - 09:40 20 mins
Visions for Africa Keynotes
The digital society: fuelling new growth for Africa during the next decades
  • Paul Michael Scanlan - CTO, Carrier Business Group, Huawei Technologies
more
09:40 - 10:20 40 mins
Visions for Africa Keynotes
Mapping Africa’s journey towards the Fourth Industrial Revolution
  • Herman Singh - Group Chief Digital Officer, MTN
  • Rapelang Rabana - ‎Founder & CEO, Rekindle Learning
  • Raj Wanniappa - Founder and CEO, Future Horizon Technologies
  • Luke Mckend - Country Director, South Africa, Google
  • Deepak Mathur - EVP Global Sales, SES Video, SES
  • Moderator Toby Shapshak - Editor-in-Chief, Stuff Magazine
more
  • What does the Fourth Industrial Revolution mean for Africa?
  • How can Africa capitalise on the potential of disruptive technology?
  • What organisations are best placed to pave the way towards Africa 4.0?
  • Mobile as a platform for expanding Africa’s digital economy
  • Financing Africa’s digital economy
  • How can digital skills development keep up with the pace of digital transformation?
10:20 - 10:40 20 mins
Visions for Africa Keynotes
Building networks for billions of opportunities in Africa
  • Chafic Traboulsi - Vice President & Head of Networks - Market Area Middle East & Africa, Ericsson
more
10:40 - 11:20 40 mins
Visions for Africa Keynotes
Creating an enabling environment to support innovation in Sub-Saharan Africa
  • Shola Taylor - Secretary-General, Commonwealth Telecommunications Organisation
  • Hon. Tjekero Tweya - Minister of Information and Communication Technology, Republic of Namibia
  • Hon. Supa Mandiwanzira - Minister of ICT, Postal and Courier Services, Zimbabwe
  • Dr. Miriam Altman - Commissioner, National Planning Commission, South African Presidency & Former Chief of Strategy and Regulatory Affairs, Telkom, National Planning Commission, Office of the Presidency, Government of South Africa
  • Paul Kukubo - Managing Partner, Ghalas Technology and Board Director, Communications Authority of Kenya
  • Daddy Mukadi - Chief Regulatory Officer Africa, Airtel
more
  • How can policymakers and regulators create an enabling environment to support digital transformation and leverage ICT innovations?
  • What are the critical features of such an enabling environment?
  • Developing ICT policy to facilitate and accelerate the spread of internet connectivity
  • Aligning public policy and private sector development in the ICT space
  • The role of governments in fostering a Pan-African culture of entrepreneurship and innovation
11:20 - 11:30 10 mins
Visions for Africa Keynotes
Close of Visions for Africa Keynotes day one
  • Toby Shapshak - Editor-in-Chief, Stuff Magazine
more
11:00 - 11:10 10 mins
AHUB
Launch of AHUB 2017
11:10 - 11:40 30 mins
AHUB
Keynote: Entrepreneurship and innovation in digital Africa
  • Rapelang Rabana - ‎Founder & CEO, Rekindle Learning
more
11:40 - 12:00 20 mins
AHUB
A whirlwind tour of the African tech start-up funding landscape
  • Tom Jackson - Co-Founder, Disrupt Africa
more
  • Investor and entrepreneur profiles
  • What are the hottest sectors?
  • Where are the best growth prospects?
12:00 - 12:20 20 mins
AHUB
The OrderIn story
  • Dinesh Patel - CEO, OrderIn
more
12:20 - 12:50 30 mins
AHUB
Start with a problem, not a solution – what keeps your target market awake at night?
  • Moderator Matthew Buckland - CEO, Creative Spark
  • Etop Ikpe - CEO, Cars45
  • Dinesh Patel - CEO, OrderIn
  • Zachariah George - Partner and Co-Managing Director, Startupbootcamp Cape Town
  • Chika Uwazie - CEO, Talentbase
more
  • Thinking outside the box and spotting new opportunities in an age of digital disruption
  • Tips on uncovering new opportunities to innovate
  • Understanding investor mentalities and priorities
  • Transforming ideas into tangible solutions with disruptive impact
  • Scalability and internationalisation
12:50 - 13:50 60 mins
AHUB
Lunch break
13:50 - 14:10 20 mins
AHUB
E-health in action: Practical feedback on developing a digital community pharmacy
  • Adama Kane - CEO, JokkoSanté
more
14:10 - 14:30 20 mins
AHUB
2017 venture finance in Africa: Understanding critical success factors for African start-ups
  • Ben White - Founder & CEO, VC4A
more

What factors determine success in the African start-up space? VC4A presents the findings of the annual benchmark study on African venture performance. Trend analysis is based on the data collected from over a thousand start-up companies across the continent.

14:30 - 16:30 120 mins
AHUB
Live pitch session: The World Bank presents XL Africa sneak peek pitches
  • Natasha Kapil - Senior Private Sector Specialist, The World Bank
  • Ben White - Founder & CEO, VC4A
  • Alina Vinogradova - Programmes and Partnerships Lead, VC4A
more

An exclusive opportunity to meet top-20 digital scale-ups from across the continent one week before the official XL Africa Venture Showcase. The XL Africa program has been designed by the World Bank to support later stage tech companies raising series A investment.

Opening remarks by the World Bank representatives will be followed by 10 companies pitching on stage. The other 10 companies will be present at AHUB for private meetings with investors.

16:30 - 16:40 10 mins
AHUB
Close of AHUB stage
11:25 - 11:30 5 mins
SDN & NFV Conference
Chair's Opening Remarks
  • Chair George Debbo - Independent Telecommunications Consultant , George Debbo Telecom (Pty) Ltd
more
11:30 - 12:10 40 mins
SDN & NFV Conference
Panel Discussion: Understanding the Business Case and Key Drivers for NFV & SDN
  • Moderator George Debbo - Independent Telecommunications Consultant , George Debbo Telecom (Pty) Ltd
  • Panellist Bhavin Shah - Regional Director, EMEA, Telekom Malaysia
  • Panellist Malcolm Ramsay - Founding Partner & CTO, Pixellife
  • David Hill - Principal Telecoms Engineer, SANReN
more
  • Why should African operators invest in SDN and NFV?
  • Understanding the investment required and the possible ROI
  • When does it make sense to virtualise?
  • How SDN and NFV can help to meet the changing needs of the customer
12:10 - 12:30 20 mins
SDN & NFV Conference
Open Source Driving Innovation in the Telco World
  • Nikolai Stankau - Director Business Development, EMEA Telco Vertical, Red Hat
  • Timo Jokiaho - Head of EMEA Telco Technology Office, Principal Technologist, Red Hat
more

The Telco World is embracing Open Source Technology and Innovation in the domains of NFV, SDN and MANO in line with Standards bodies like ETSI/NFV, contributing to projects such as OPNFV and OpenDaylight. This presentation gives an overview of the wide variety of possible open source solutions enabling innovation.


12:30 - 12:50 20 mins
SDN & NFV Conference
Developing a business plan for virtualising your network
  • Janine Rebelo - Chief Product Officer, Liquid Telecom SA
more
  • What are the essential phases, goals and metrics for migration to NFV?
  • SDN and NFV to help operators meet basic connectivity requirements
  • Deploying virtualized services over legacy networks
  • Analysing the key use cases for SDN and NFV in Africa
  • How can we get started? What parts of the network should be virtualised first?
12:50 - 14:00 70 mins
SDN & NFV Conference
Lunch and close of SDN & NFV Conference day one
11:30 - 11:35 5 mins
IoT Africa
Launch of IoT Africa
  • Chair Dylan Piatti - Senior Industry Chief of Staff, Deloitte
more
11:40 - 12:00 20 mins
IoT Africa
Keynote Solo - Gaining A Competitive advantage with IoT Technology
  • Reshaad Sha - CEO, SqwidNet
more
  • Service providers as the facilitators and engine room of the super connected world
  • Low Power Networks boosting lot deployment plans
  • The challenge of IoT security and harnessing IoT data analytics for intelligent decision making
  • Ensuring there is a robust cloud infrastructure to derive real value
12:00 - 12:40 40 mins
IoT Africa
Keynote panel: IoT Enabling Africa and Transforming lives
  • Tim Genders - Development Executive, Project Isizwe
  • Wayne Hull - Managing Director, Accenture
  • Ian Merrington - CEO, The Cape Innovation and Technology Initiative (CiTi)
  • Nvalaye Kourouma - Chief Digital Officer, Barclays RoA
  • David Hoelscher - Director IoT Marketing, Huawei
  • Ken Okwero - Head of Strategy, Safaricom
more
  • IoT and businesses working to solve societal challenges
  • IoT driving operational efficiency to produce new revenue streams
  • Digital transformation across all verticals and public services
  • Information as the new currency in an era of data
12:40 - 13:00 20 mins
IoT Africa
Keynote Presentation: Building a Profitable IoT Ecosystem Sharing the Value
  • David Hoelscher - Director IoT Marketing, Huawei
more
  • Industry rends of IoT
  • IoT successful case sharing
  • Open and Profitable IoT ecosystem for better connected Africa 
13:00 - 13:20 20 mins
IoT Africa
Case study: IoT making a difference to rural Africans – a product designed to save lives "the world's first networked heat-detector designed specifically for a slum environment"
  • Paul Mesarcik - Director, Lumkani
more
13:20 - 13:50 30 mins
IoT Africa
Interactive Group Discussion: Sigfox - Low Power Wide Area (LPWA) network technology
  • Group Discussion Leader Sean Laval - Executive: Innovations and Customer Solutions, SqwidNet
more
13:50 - 15:00 70 mins
IoT Africa
Lunch
15:00 - 15:10 10 mins
IoT Africa
Afternoon session introduction
  • Margaret O'Connor - Chief Strategist, Impact Brands Africa
more
15:10 - 15:30 20 mins
IoT Africa
Transforming Business and Society with IoT
  • Hu Yoshida - Global Chief Technology Officer, Hitachi Vantara
more
  • Digital transformation facilitating the integration of IT and OT
  • IoT transforming businesses and providing opportunity for social innovation.
  • IoT making a smarter safer, healthier world.
15:20 - 15:40 20 mins
IoT Africa
IoT transforming the future of food and farming
  • Raj Wanniappa - Founder and CEO, Future Horizon Technologies
more
  • Improving production output with smart farming
  • Maximising efficiency with smart device installations
  • Harnessing the IoT data to monitor water and crop levels
15:50 - 16:10 20 mins
IoT Africa
Lighting up Africa with IoT
  • John Muthiora - Head of IT Systems, M-Kopa Solar
more
  • Connecting over 500,000 homes to affordable solar power
  • A powerful combination of accounting, CRM and inventory tracking in one complete system
  • Processing huge volumes of data daily and improving the proposition, customer service and security
16:10 - 16:30 20 mins
IoT Africa
IoT and educating the children of Africa
  • Andrew Rudge - CEO, The Reach Trust
more
  • Providing a virtual classroom to over 2 million children
  • Making Africa smarter with technology
16:30 - 16:35 5 mins
IoT Africa
Close of IoT Africa day one
11:30 - 11:35 5 mins
Mobile Finance & Commerce
Launch of Mobile Finance & Commerce
  • Chair Thecla Mbongue - Senior Analyst, Middle East & Africa, Ovum
more
11:40 - 12:30 50 mins
Mobile Finance & Commerce
Keynote panel discussion: Building a digital society to increase economic inclusion
  • Edmund Higenbottam - CEO, Verdant Capital
  • Daniel Asare-Kyei - Managing Director, ESOKO
  • Daddy Mukadi - Chief Regulatory Officer Africa, Airtel
  • Chidi Okpala, Atlas Mara
  • Moderator Thecla Mbongue - Senior Analyst, Middle East & Africa, Ovum
more
  • Creating a digital society boosting micro and macro economies
  • Increasing digital fluency to bring jobs to Africa’s youth
  • The role of fintech in moving Africa forward
  • Is Data becoming the new oil?
12:30 - 12:50 20 mins
Mobile Finance & Commerce
Keynote presentation: the growth of mobile financial services
  • Brian Wamatu - Acting Director Financial Services, Safaricom
more
  • Creating a path to accelerate revenue growth
  • Using more advanced data analytics to better inform decision making, particularly around customers
  • Accelerating the diversification of revenue streams
  • Focusing on the customer experience
12:50 - 13:10 20 mins
Mobile Finance & Commerce
Driving Interoperability through Harmonised APIs
  • Vasmi Madhav - Vice President & Head Product Management, Mobile Financial Solutions, Mahindra Comviva
more
  • Driving financial inclusion
  • Creating fair competition
13:10 - 14:40 90 mins
Mobile Finance & Commerce
Lunch
14:50 - 15:00 10 mins
Mobile Finance & Commerce
Afternoon session introduction
  • Peter Miller - Head of Retail, wiGroup
more
15:00 - 15:40 40 mins
Mobile Finance & Commerce
Panel discussion: m-commerce: the growth in transacting through digital technology
  • Johan Meyer - CEO, Wallettec
  • Mark Bradshaw - CEO, SnapNSave
  • Andreas Demleitner - Co Founder, Peach Payments
  • Chair Peter Miller - Head of Retail, wiGroup
  • Manuel Koser - Founding Partner, Silvertree Capital
  • Bogdan Sacuiu - Chief Commercial Officer, Seamless Distribution Systems
more
  • Increasing adoption of wearable devices, nfc and M-PoS driving the global mobile payment market
  • New mobile trends, multichannel concepts and new technology
  • Rewards and redemption
15:40 - 16:00 20 mins
Mobile Finance & Commerce
From Mobile Money to Mobile Payment & Mobile Finance in Africa
  • Lee Yee - Head of Software Marketing, Huawei
more
  • The mobile payment cases in China
  • Mobile payment openness will bring the new business 
  • Build an open and convenient mobile payment system in Africa 
16:00 - 16:40 40 mins
Mobile Finance & Commerce
Panel discussion: Positioning e-commerce as a central strategy for retailers
  • Frans Van der Colff - Director, Fruit and City Africa
  • Nicholas Bednall - CMO, wiGroup
  • Simon Hartley - Founder, WumDrop
  • Tebogo Legodi - Digital Lead, Sanlam
  • Marek Zmyslowski - International Development Director, Unified Factory
  • Moderator Peter Miller - Head of Retail, wiGroup
more
  • Creating digital imprints offering businesses greater insights into profiles and preferences
  • Is the consumer driving their own experience?
  • Meeting the demands of the unbanked consumers
16:40 - 16:45 5 mins
Mobile Finance & Commerce
Close of Mobile Finance & Commerce day one
11:30 - 11:40 10 mins
Connecting Africa
Chairman's Welcome & Opening Remarks
  • Ellie Hagopian, Independent Consultant
more
11:40 - 12:20 40 mins
Connecting Africa
Using Connectivity as a Tool for Economic Development
  • Hilary Arko-Dadzie - Corporate Services Executive, African Regional Intellectual Property Organization (ARIPO)
  • Carole Kamaitha - Regional VP Sales, Africa,, SES Networks
  • Charles Murito - Country Manager, Kenya, Google
  • Moderator Enrico Calandro - Research Manager, Research ICT Africa
  • Purumedh Gupta - VP, Airtel Business (Africa)
more
  • Identifying key areas for investment and market growth
  • How can governments improve connectivity?
  • Alternative methods of connecting / alternative tech
  • Driving digital inclusion in rural Africa
  • What is needed from the human aspect?
12:20 - 12:40 20 mins
Connecting Africa
Making the Most out of Spectrum to Meet Exponential Demand
  • Dr Margaret Hu - President of Global Wireless Network Marketing, Huawei
more
  • User Migration and WTTx business development creating huge demand
  • CloudAIR greatly improve the Spectrum Efficiency
  • Optimize TCO, Shorten ROI to Improve Site Efficiency
12:40 - 13:00 20 mins
Connecting Africa
Future Technologies for Bandwidth Hungry Africa: An Incumbent Approach
  • Mokgethi Nyatseng - General Manager - Enterprise Sales, Botswana Telecommunications Corporation
more
13:00 - 13:40 40 mins
Connecting Africa
Government Initiatives to Roll Out National Networks
  • Moderator Dobek Pater - Managing Director, Africa Analysis
  • Bora Varliyagci - CEO, digitalthings
  • German Cufre - Regional TMT Lead, Sub-Saharan Africa, International Finance Corporation
  • Enrico Calandro - Research Manager, Research ICT Africa
  • Kerron Edmunson - Independent, Legal and Regulatory Consultant
  • Christoph Klein - Managing Partner, dotadvisors
more
  • What are the market dynamics that suit government sponsored broadband projects?
  • Merits of state-owned single national BB infrastructure vs. competitive private sector infrastructure
  • Ensuring the neutrality and independence of regulators
  • How are licencing regulations anticipated to change?
  • How to prevent crowding out the private sector
13:40 - 14:40 60 mins
Connecting Africa
Exhibition Visit & Lunch
14:40 - 15:00 20 mins
Connecting Africa
The importance of satellite in a constantly changing African telecom landscape
  • Kevin Viret - Business Development Director: Africa, Yahsat
more
15:00 - 15:20 20 mins
Connecting Africa
5G, IoT, and Super High Speeds to the Cloud: Disruptive TCO & Industrial Internet Revenues
  • Uwe Fischer - Executive Vice President, R&D and PLM, and Chief Technology Officer, Coriant
more
  • Optimizing end-to-end network infrastructure for video distribution, cloud connectivity, 5G mobility/latency, and mobile edge computing
  • Combining telecom and data centre technologies for TCO transformation
  • Leveraging cutting-edge technologies and evolving competitive ecosystem for accelerated innovation/cost reduction cycles
  • Enabling high service agility and multi-layer control with software-defined networking intelligence (SDN/NFV) and service management
15:20 - 15:40 20 mins
Connecting Africa
Satellite Technology: The Key to Connecting Africa
  • Enrico Leonardi - Chief Sales Officer, Avanti Communications
more
15:40 - 16:20 40 mins
Connecting Africa
Doing More with Less – New Operator strategies
  • Moderator Ellie Hagopian, Independent Consultant
  • Dion Jerling - Co-Founder, Connect Earth
more
16:20 - 16:25 5 mins
Connecting Africa
Chairman's Closing Remarks & End of Day 1
  • Ellie Hagopian, Independent Consultant
more
11:45 - 11:50 5 mins
TV Connect Africa
Chairman's Welcome & Opening Remarks
  • Simon Kaheru - Chairperson, Uganda Broadcasting Corporation
more
11:50 - 12:10 20 mins
TV Connect Africa
Keynote Address: New Thinking, Respect and Vision for Professional Broadcasting
  • John Momoh (OON) - Chairman / CEO, Channels Media Group
more
12:05 - 12:35 30 mins
TV Connect Africa
Video pioneer’s: Enabling African innovation
  • Aslam Khader - Chief Product Officer, AWS Elemental
  • Julian Ankiah - Acting GM: Media Technology, DStv
more

As software-based video processing meets the scale and speed of cloud, so the media industry is on a path to enabling innovation that continually delights end viewers. In this session AWS Elemental and DStv will explore these enablers and highlight specific cases of innovation in both global, and African video.

12:35 - 13:30 55 mins
TV Connect Africa
The Role and Challenges of Public Broadcasting in an Evolving Digital African Landscape
  • Is'haq Modibbo Kawu - Director General, National Broadcasting Commission
  • John Momoh (OON) - Chairman / CEO, Channels Media Group
  • Kwame Akuffo Anoff-Ntow - Director General, Ghana Broadcasting Corporation
  • Laurent Petit - VP Commercial, Africa, SES
  • Simon Kaheru - Chairperson, Uganda Broadcasting Corporation
  • Mlamli Booi - CEO, SENTECH
more
  • Creating a vibrant public service offering
  • Strategies for a long term sustainability model
  • The responsibility of nurturing creative talent
  • Strategies to encourage, protect and truly cooperate with TV stations
13:30 - 13:50 20 mins
TV Connect Africa
Where is the Pay-TV Industry Headed?
  • Raffi Gabeyan - Head of Sales Development, NAGRA
more
  • Beyond OTT to “Smart IP-fication”
  • Securing the digital ecosystem
  • Creating value from the TV technology landscape
13:50 - 14:10 20 mins
TV Connect Africa
The Evolution of the Home Networking User Experience
  • Phil Cardy - Regional VP EMEA Sales, Consumer Solutions, ARRIS
more
14:10 - 15:00 50 mins
TV Connect Africa
Speed Networking, Exhibition Visit & Lunch
15:00 - 16:30 90 mins
TV Connect Africa
Broadcast Media Workshop: TV For Young Adults - From Barriers to Business Models
  • Paul Marszalek - Strategy & Business Development, Broadcasting Board of Governors
more

Too often, when we talk about making TV for young adults, it means the creation of a 30-minute weekly. We’ve made progress, but how can we do better?

In this session, we’ll get an exclusive look at research from five African markets: Kenya, Nigeria, Mali, Somalia, and Tanzania to get a glimpse of changing behavior. Then, as a group, we’ll brainstorm pathways for more and better content – for Africans, by Africans.

Join us for what will be a lively, idea-filled discussion.

11:55 - 12:00 5 mins
Connectivity Stage
Welcome and Introduction
  • Russell Southwood - CEO, Balancing Act
more
12:00 - 12:20 20 mins
Connectivity Stage
Is VSAT Poised to Challenge or Complement Terrestrial?
  • Tsachi Dahan - Owner, BayLink
more
  • How are operators looking to verticalise in the market?
  • Remote connectivity with terminals doing GEO and LEO together
  • Developing high bandwidth, low latency services
  • Who will pay for the investments in infrastructure?
  • What will the structure of the market look like 5 years from now?
12:20 - 12:40 20 mins
Connectivity Stage
Communication in Africa
  • Joost Jetten - Head of Cluster Sub Sahara Africa, Logitech
more
12:40 - 13:00 20 mins
Connectivity Stage
The SP’s Journey Toward SDN/NFV: Transforming Your Infrastructure, Creating New Revenue Streams, Avoiding Vendor Lock-In
  • Luc-Yves Pagal Vinette - Global Business Development Executive, and SDN/NFV subject matter expert, Kontron
more
13:00 - 14:00 60 mins
Connectivity Stage
Networking Lunch
14:00 - 14:25 25 mins
Connectivity Stage
Disrupt Africa: Networking Strategies for Serving Rapid Growth
  • Clint Collins - Regional Sales Director, Epsilon
more
14:25 - 14:45 20 mins
Connectivity Stage
Connecting Africa: A Case for Data and Marketing Technology
  • Elo Umeh - CEO, Terragon Group
more
  • The peculiarities of the African market
  • The pain points of the modern marketer
  • Where does true value lie?
  • The opportunities today; the future we see
14:45 - 15:05 20 mins
Connectivity Stage
What Telco’s should learn from the impact Bitcoin is having on the Financial Sector
  • Allan Cawood - Chairman, Quintica
more
  • Defining the similarities between Crypto Currencies and Next Gen 5G and SDN networks
  • How Customer Experience is becoming the differentiator when defining this battlefield


15:05 - 15:25 20 mins
Connectivity Stage
TV and video as drivers of African bandwidth growth
  • Russell Southwood - CEO, Balancing Act
more
15:25 - 15:45 20 mins
Connectivity Stage
Reaching the Football Fan in the Digital Age
  • Daniel Price - Mobile Distribution Director, Perform Group
more
15:45 - 16:05 20 mins
Connectivity Stage
Breaking down the DNS market in Africa
more

Outlining the results of the Africa Domain Names System Market Study Report

16:05 - 16:05 0 mins
Connectivity Stage
Close of Connectivity Stage Day 1
  • Russell Southwood - CEO, Balancing Act
more
12:00 - 12:10 10 mins
Innovation Stage
Innovation Stage opens
  • Chair Peter Greenwall - Author, Entrepreneur and Innovation Thought-Leader, Errothoughtical Engineer
more
12:10 - 12:30 20 mins
Innovation Stage
Smart digital services – the context, risks and value chain review
  • Sherry Zameer - Senior Vice President, Internet of Things Solutions, CISMEA Region, Gemalto
more
12:50 - 13:10 20 mins
Innovation Stage
Discover a new way of gaining NextGen insights thanks to Ovum Forecaster
  • Matt Pougher - Director of Business Development, Ovum
more
14:00 - 14:10 10 mins
Innovation Stage
Digital Health Clinic Opens
  • Chair Peter Greenwall - Author, Entrepreneur and Innovation Thought-Leader, Errothoughtical Engineer
more
14:10 - 14:30 20 mins
Innovation Stage
The digital health landscape – exploring new opportunities and addressing key implementation challenges
14:30 - 15:10 40 mins
Innovation Stage
How can digital transformation improve healthcare access and service delivery in Africa?
  • Moderator Tanya Knowles - Managing Executive, Strate
  • Adama Kane - CEO, JokkoSanté
  • Dr. William Mapham - Founder, Vula Mobile
  • Elliot Mondrow - CEO, Equatel Health
more
  • Mobile, IoT, Big Data, cloud: how will these technologies impact healthcare in Africa?
  • Developing a digital health strategy for your healthcare organisation
  • Integrating digital health into national healthcare systems
  •  What needs to be done to amplify the impact of digital on African healthcare?
15:10 - 15:30 20 mins
Innovation Stage
Implementing digital health solutions in Africa
  • Elliot Mondrow - CEO, Equatel Health
more
15:30 - 15:50 20 mins
Innovation Stage
Live Q&A: What does the digital health opportunity mean for you and your organisation?
  • Chair Peter Greenwall - Author, Entrepreneur and Innovation Thought-Leader, Errothoughtical Engineer
more
  • Why invest in digital healthcare solutions?
  • What are the risks?
  • Who should I partner with?
  • Measuring and ensuring ROI
15:50 - 16:10 20 mins
Innovation Stage
Close of Innovation Stage
12:00 - 12:20 20 mins
LTE Africa
Chair’s Opening Remarks & Market status update
  • Adrian Scrase - CTO, ETSI
more

• How have the LTE networks evolved in the past 12 months?

• What to expect in the next 6-9 months?

• Connecting Africa through 3G-4G-5G networks

12:20 - 12:40 20 mins
LTE Africa
Efficient and Profitable User Experience
  • Speaker Younes Abad - Head of Software and Network Performance - Middle East and Africa., Ericsson
more

- Efficiency vs performance

- LTE, regional vs global experience,

- Spectrum use

- Traffic performance

12:40 - 13:00 20 mins
LTE Africa
Connecting Africa through 4G
more
  • LTE deployment case study
  • Migration from 3G to 4G and 5G
  • Discussing the next phase of networks empowering a connected Africa
13:00 - 13:20 20 mins
LTE Africa
4G Acceleration and journey to Gbit.
  • James Munn - Vice President, Business Development – Sub-Sahara Africa, Qualcomm
more
  • Challenges and opportunities in the region
  • 5G, Spectrum, time lines, first use cases (IoT based) & journey through 4G to 5G
  • The future of 2G and 3G
  • Vision on devices affordability and performance expectations into the future
13:20 - 14:50 90 mins
LTE Africa
Lunch & Networking
14:30 - 14:50 20 mins
LTE Africa
Innovations in Wireless - A New Business Case to Connect Africa
  • John Naylon - CTO and founder, Cambridge Broadband Networks (CBNL)
more
  • Latest innovations in wireless at 10.5 to 28GHz and 60GHz
  • Pre-5G point-to-multipoint - lowering the cost to connect Africa to superfast broadband
  • Millimetre wave – a path to increasing coverage and revenues
  • Case study – delivering broadband to 20,000+ businesses in Africa
  • How wireless is now outperforming fibre – new operator business model
14:50 - 15:10 20 mins
LTE Africa
Connecting Africa Through 4G
  • Ebenezer Ampadu - Director, Surfline Communications
more
  • Regulatory Framework – A case of Ghana compared to Rwanda.
  • Impact of 4G, on businesses in the Small and Medium Scale Enterprise sector
  • How operators have accelerated the adoption of LTE in Ghana
15:10 - 15:30 20 mins
LTE Africa
Making your LTE Network 5G Ready
  • Lepata Mafa - Director of Corporate Affairs and Chief Compliance Officer, Orange Botswana
more
  • Readiness of the networks in the region - are we ready?

  • Migration from 3G to 4G and 5G- Key strategies in place for seamless transition

  • Requirement of new technology & infrastructure?

  • Backhaul & small cells

15:30 - 15:50 20 mins
LTE Africa
Unleashing the full potential of network security on the road to 5G
  • Peter Goodwin - Technical Director, Infoblox MEA
more
  • Key challenges securing the network

  • Future proofing networks ahead of time

  • Migration strategies

15:50 - 16:20 30 mins
LTE Africa
Panel Discussion: Mobile architecture to support LTE networks on the road to 5G & services
  • Dobek Pater - Managing Director, Africa Analysis
  • George Debbo - Independent Telecommunications Consultant , George Debbo Telecom (Pty) Ltd
more
  • Improving existing architecture
  • LTE cellular modem technology
  • Capabilities to bridge the gap to 5G
  • Core network architecture- network slicing
16:20 - 16:30 10 mins
LTE Africa
End of Session Coffee Break & Speed Networking
12:00 - 12:05 5 mins
AfricaCom 20/20
Launch of AfricaCom 20/20
  • Simon Kozlowski - Business Model Innovation Specialist, Telecoms and Tech Academy
more
12:05 - 12:25 20 mins
AfricaCom 20/20
Keynote: From One Day to Day One
  • Clifford De Wit - Chief Innovation Officer – CSE Lead Africa, Microsoft
more
  • Background on the 4th Industrial Revolution
  • Why we feel there is an inflection in the industry and the pivotal role of cloud
  • Why Hyper scale cloud? An intelligent cloud with an intelligent edge
  • Examples of what is being achieved with cloud
12:25 - 12:55 30 mins
AfricaCom 20/20
Keynote Panel: Digital transformation – A fresh approach to solving Africa’s development challenges
  • Moderator: Toby Shapshak - Editor-in-Chief, Stuff Magazine
  • Bradley Shaw - Regional Manager - MEA, NuRAN Wireless
  • Gershon Gutmer - VP of Sales, Equatel, Equatel Health
  • Mark Rotter - General Manager Africa, Adaptrum
  • Jaye Connolly-LaBelle - Chairman & Chief Executive Officer, RippleNami, Inc.
more
  • Technological, economic, political, social and cultural transformation
  • Potential for Africa to leapfrog the infrastructure and innovation gap
  • Understanding the opportunities and obstacles of these breakthrough technologies
  • How can Africa capitalise on the potential of disruptive technology?
  • How can we close the digital divide and ensure that everybody benefits from digital transformation in Africa?
12:55 - 13:10 15 mins
AfricaCom 20/20
Keynote: The path to the Fourth Industrial Revolution and Africa 4.0
  • Justin Spratt - Head of Business, Sub-Saharan Africa, Uber
more
  • What is the Fourth Industrial Revolution and what does it mean for Africa?
  • Technologies driving the revolution and disrupting the world as we know it
  • Understanding the potential for digital technologies to solve Africa’s problems
  • Challenges for developing nations to embrace the revolution
  • Creating an environment and mapping the road to ensure Africa capitalises on digital


13:15 - 13:30 15 mins
AfricaCom 20/20
Africa’s digital transformation – a 20/20 vision of the future
  • Toby Shapshak - Editor-in-Chief, Stuff Magazine
more
  • Measuring Africa’s digital economy
  • How has Africa transformed technologically and economically over the past 20 years?
  • Unlocking Africa’s digital future through digital industrial transformation
  • Technologies driving disruption
  • Operational, structural, and cultural changes required for end-to-end transformation
  • What will the next 20 years of digital transformation in Africa look like? How will business and life change?
13:30 - 14:30 60 mins
AfricaCom 20/20
Lunch
14:30 - 14:50 20 mins
AfricaCom 20/20
Digital Business Transformation: Airports Company South Africa (ACSA)’s Journey
  • Sello Mmakau - Group Chief Information Officer, Airports Company South Africa
more
  • Creating digital passenger experience through self-services
  • Cloud technology as strategy to expedite digital business
  • Business Intelligence and Analytics, IoT
  • Driving business digital transformation through Oracle ERP
14:50 - 15:10 20 mins
AfricaCom 20/20
Panel: Embracing and capitalising on the everything connected world
  • Moderator: George Kalebaila - Director: Telecoms & IoT, IDC South Africa
  • Alex Masika - Head of Business Development, BRCK Limited
  • Skhumbuzo Simelane - Watson IOT Leader, IBM South Africa
  • Lesiba Sebola - Information Technology Executive, Bidvest Panalpina Logistics
more
  • How far are we from a connected and intelligent future?
  • Cutting through the hype to identify true value potential
  • Understanding the role of IoT and AI in your business model
  • ROI – What? When? Where? Why? How much?
  • What are the major hurdles to implementation of connected technologies?
  • Bringing innovative solutions to customers and partners
  • Examples of where businesses are winning with connected innovation
15:10 - 15:30 20 mins
AfricaCom 20/20
The Not so easy journey of AI
  • Obins Choudhary - VP - Artificial Intelligence, Barclays Africa Group Limited
more
  • Are you building an AI product?
  • How much you know about AI's best friend and enemy - Data
  • Fun around modelling
  • Can you ship your AI from lab to market?


15:30 - 16:00 30 mins
AfricaCom 20/20
AfricaCom 20/20 Headline Keynote Panel: Smart Cities, Smart Nations, Smart Africa
  • Moderator: Simon Kozlowski - Business Model Innovation Specialist, Telecoms and Tech Academy
  • Lance Greyling - Director: Enterprise & Investment, Directorate of the Mayor, City of Cape Town
  • Lawrence Boya - Head of the Smart City, City of Johannesburg
  • Johan Meyer - CEO, Wallettec
  • Mike Mulcahy - CEO, GreenCape
more
  • Economic, social, and other drivers for becoming a Smart City
  • Innovative and emerging technologies being employed to better the city
  • Smarter energy, water, waste, transport, buildings…what makes a city ‘smart?
  • Strategies, challenges and tools to progress towards a safe and prosperous smart city
  • Collaboration between cities to create a Smart Africa
13:30 - 13:40 10 mins
LeadersIn Africa Summit
Facilitator introduction
  • Facilitator Matthew Reed - Practice Leader, Middle East and Africa , Ovum
more

The LeadersIn Africa Summit will tackle the most challenging and controversial issues addressed at AfricaCom in an informal and intimate setting. The Chatham House Rule applies so all exchanges are strictly off the record to encourage frank and productive dialogue.

14:00 - 14:20 20 mins
LeadersIn Africa Summit
Live 'thought thermometer' poll
  • Mark Oliver - Head of Consulting, EMEA, Ovum
more
14:20 - 16:00 100 mins
LeadersIn Africa Summit
Think Tank 1: How can policymakers and regulators create an enabling environment to accelerate the pace of digital connectivity in Africa?
  • Think Tank Leader Shola Taylor - Secretary-General, Commonwealth Telecommunications Organisation
more

Participants will join a Think Tank to explore their topic of choice in an informal discussion format.

14:20 - 16:00 100 mins
LeadersIn Africa Summit
Think Tank 2: Artificial Intelligence as a digital disruptor of tomorrow – what exactly is AI and how will it disrupt your business model in the future?
  • Philipp Zindler - Managing Director, Central and Southern Africa, Detecon
  • Ashley Anthony - CEO, Isazi Consulting
  • Thomas Switala - Managing Consultant, Detecon International
more

Participants will join a Think Tank to explore their topic of choice in an informal discussion format.

14:20 - 16:00 100 mins
LeadersIn Africa Summit
Think Tank 3: Accelerate and de-risk the telco transformation journey
  • Rahul Garg - AVP & Delivery Head- Africa Region, Tata Communications Transformation Services
more

Participants will join a Think Tank to explore their topic of choice in an informal discussion format.

14:20 - 16:00 100 mins
LeadersIn Africa Summit
Think Tank 4: The CIO Forum: Developing a winning ICT strategy
  • Clifford De Wit - Chief Innovation Officer – CSE Lead Africa, Microsoft
more

Participants will join a Think Tank to explore their topic of choice in an informal discussion format.

16:00 - 16:20 20 mins
LeadersIn Africa Summit
Takeaways and action points
  • Shola Taylor - Secretary-General, Commonwealth Telecommunications Organisation
  • Thomas Switala - Managing Consultant, Detecon International
  • Rahul Garg - AVP & Delivery Head- Africa Region, Tata Communications Transformation Services
  • Clifford De Wit - Chief Innovation Officer – CSE Lead Africa, Microsoft
more
16:20 - 16:25 5 mins
LeadersIn Africa Summit
Close of LeadersIn Africa Summit
16:30 - 18:00 90 mins
Technology Arena Launch Party
Technology Arena Launch Party
more

Celebrate 20 years of AfricaCom at the Technology Arena Launch Party. Head to AfricaCom 20/20 at 16.30 to join the party. Open access for all AfricaCom visitors and delegates.