Telecoms, Media & Technology is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa

09:20 09:30 (10 mins)

Visions for Africa Keynotes

Welcome

09:30 09:50 (20 mins)

Visions for Africa Keynotes

Connecting the next billion

  • Bob Collymore - CEO, Safaricom

09:50 10:30 (40 mins)

Visions for Africa Keynotes

Affordable internet access for all: empowering Africa’s connectivity champions to bridge the digital divide

  • Why is internet availability still lagging so far behind mobile connectivity?
  • Identifying and overcoming core internet connectivity barriers and bottlenecks
  • Encouraging investment in critical connectivity infrastructure
  • Establishing partnerships to bridge connectivity gaps
  • What more can policymakers and regulators do to improve digital inclusion in Africa?
  • Mohamed Dabbour - CEO, Africa, Millicom
  • Uche Ofodile - Regional Head, Africa - Express Wi-Fi, Facebook
  • Charles Murito - Country Manager, Kenya, Google
  • Anikó Szigetvári - Global Head, TMT, International Finance Corporation
  • Nic Rudnick - CEO, Liquid Telecom
  • Bob Collymore - CEO, Safaricom

10:30 10:50 (20 mins)

Visions for Africa Keynotes

Project Loon: Balloon-powered Internet for everyone

  • Alastair Westgarth - Head of Project Loon, X (formerly Google[x])

10:50 11:30 (40 mins)

Visions for Africa Keynotes

Amplifying the impact of ICT4D

  • How can ICT accelerate socio-economic development?
  • Harnessing the transformative potential of digital connectivity
  • Driving digital inclusion: who is excluded and how do we connect them?

  • Scaling up the impact of fintech innovation on financial inclusion
  • African solutions to African challenges
  • How is ICT4D creating new opportunities for tech start-ups and entrepreneurs?
  • Arnauld Blondet - Innovation Director, AMEA, Orange
  • Karen Smit - Principal Specialist: Specific Needs, Vodacom
  • Prof. H Sama Nwana - Emeritus Executive Director, Dynamic Spectrum Alliance

11:10 11:20 (10 mins)

Visions for Africa Keynotes

Close of Visions for Africa Keynotes day two

10:55 11:10 (15 mins)

Enterprise ICT

Chair's Opening Remarks

11:00 11:25 (25 mins)

Enterprise ICT

Keynote Panel: Developing winning ICT strategies to stay ahead of the game in an age of digital transformation

  • Tomisin Fashina - CIO, Ecobank Group

11:25 12:25 (60 mins)

Enterprise ICT

Think Tank Four: The European Union’s General Data Protection Regulation (GDPR): A model to follow? Impact on Africa?

  • What does GDPR mean for African companies?
  • Data protection across Africa and GDPR: a big gap?
    • Co-location of data: Do our laws go far enough to protect us?
  • Risks associated with lack of GDPR’s compliance
  • What to do to start working on GDPR compliancy?
  • Roundtable Leader Eric Barenzung - CEO/Senior Consultant, 0x70

11:25 12:25 (60 mins)

Enterprise ICT

Think Tank Two: Cyber Security

  • Digital transformation opens up more cyber security threats!
  • How can we learn from international failures and large scale security breaches?
  • What unique vulnerabilities does the African market have?
  • How can you secure your data centre? What are your options?
  • Roundtable Leader Luyanda Ntuane - CTO, Imperial Car Rental Division

11:25 12:25 (60 mins)

Enterprise ICT

Think Tank Five: A Realistic Digital Transformation Roadmap in Legacy Companies

  • Communicating the need for digital transformation within your organisation
  • Who in the business is in charge of digital transformation?
  • Replacing legacy systems: Key challenges examined
  • Digital transformation for the African market – understanding what make our market unique
  • Roundtable Leader Autram Jacobs - IT Portfolio Manager, Pioneer Foods

11:25 12:25 (60 mins)

Enterprise ICT

Think Tank Three: Skills in the Workforce

  • Can you ensure your workforce is ready for the digital transformation?
  • Investing in training while ensuring retention
  • What skill gaps do we have? How can we encourage more people to join the tech sector?
  •  Case studies – successful skilling strategies that have accelerated digital transformation
  • Roundtable Leader Paulina Klotzbücher - Chief Digital Officer, Travelstart

11:25 12:25 (60 mins)

Enterprise ICT

Think Tank One: Infrastructure

  • What are the infrastructure limitations in Africa? Lack of fibre and low grade connectivity in many areas – what challenges does this present?
  • What improvements to infrastructure are required to enable the applications our businesses need?
  • How will Microsoft’s wide scale data centre roll-out impact our enterprise market?
  • Roundtable Leader Kobus Pienaar - General Manager, Information Technology, Wesizwe Platinum Limited

12:25 12:45 (20 mins)

Enterprise ICT

Collective Learnings: Summaries are presented by each Think Tank leader

12:45 13:00 (15 mins)

Enterprise ICT

Takeaways and Action Points

13:00 14:00 (60 mins)

Enterprise ICT

Lunch and Networking

14:00 14:15 (15 mins)

Enterprise ICT

Chair's Opening Remarks

  • Chair Eric Barenzung - CEO/Senior Consultant, 0x70

14:15 15:15 (60 mins)

Enterprise ICT

Think Tank Six: VR & AR and Gamification for the African Enterprise Market

  • How is VR and AR developing in Africa?
  • What are the business opportunities for enterprises to adopt VR and AR?
  • How can Gamification improve customer/brand interactions?
  •  What are the challenges preventing the development of these solutions?
  • Roundtable Leader Jason Haddock - CTO, Sea Monster

14:15 15:15 (60 mins)

Enterprise ICT

Think Tank Seven: Enterprise Mobility

  • Changing the way we work: Mobilising our workforce
  • Revenue saving and productivity gains driven by enterprise mobility
  • What infrastructure do we need to support enterprise mobility applications?
  • Analysing the technology and applications driving enterprise mobility
  • Roundtable Leader Uchechi Edosomwan - Head, IT Service Management, ICT department, Nigerian Airspace Management Agency

14:15 15:15 (60 mins)

Enterprise ICT

Think Tank Eight: IoT

  • How can IoT change lives in Africa?
  • What are they key drivers for IoT in Africa and which industries are set to benefit most from the launch of IoT
  • What are the revenue generating IoT applications?
  • Timelines for IoT: Can our infrastructure deliver IoT applications to businesses?
  • Roundtable Leader Steve Obiago - Group Head, Information Technology, Chicason Group

14:15 15:15 (60 mins)

Enterprise ICT

Think Tank Nine: Banks and Payment Systems

  • Fit for purpose - Ensuring payment system strategies are relevant to all stakeholders
  • The future of payments will come from Africa!
  • Maintaining trust in national payment systems?
  • Understanding the migration from cash economies to digital economies
  • Roundtable Leader Kumaran Selvarajalu - Head: Solutions (Payments), FirstRand Bank

15:15 15:45 (30 mins)

Enterprise ICT

Collective Learnings: Summaries are presented by each Think Tank leader

15:45 16:00 (15 mins)

Enterprise ICT

Takeaways and Action Points

16:00 16:05 (5 mins)

Enterprise ICT

End of Enterprise ICT

11:00 11:20 (20 mins)

AfricaCom 20/20

Keynote: The path to the Fourth Industrial Revolution and Africa 4.0

  • What is the Fourth Industrial Revolution and what does it mean for Africa?
  • Technologies driving the revolution and disrupting the world as we know it
  • Understanding the potential for digital technologies to solve Africa’s problems
  • Challenges for developing nations to embrace the revolution
  •  Creating an environment and mapping the road to ensure Africa capitalises on digital

11:20 11:50 (30 mins)

AfricaCom 20/20

Panel: RoboAfrica – understanding the possibilities for drones and robotics

  • Improving accessibility, efficiency, productivity, safety, costs
  • The marriage of drones, robotics, IoT and AI to transform industry
  • Creating an automated society
  • Ethical and social concerns
  • Defining the real opportunities in Africa for drones and robotics

11:50 12:10 (20 mins)

AfricaCom 20/20

Unleashing the joint power of converging technologies to deliver digital transformation

  • What will be the relationship between IoT, AI, robotics, blockchain, cloud etc?
  • Integrating breakthrough technologies to get the benefits of all worlds
  • Overcoming obstacles for implementation
  • Adopting new capabilities and business models

12:10 12:20 (10 mins)

AfricaCom 20/20

Quick Fire Showcase: Fixing the Internet of Things in global health

SweetSense Inc. works at the interface of Internet of Things technologies and water, sanitation and energy services in developing countries. This session will share case studies applying satellite and cellular connected sensors across a range of applications including water filters, water pumps, cook-stoves, and latrines in 15 countries.

  • Evan Thomas - Chief Executive Officer, SweetSense Inc.

12:20 12:30 (10 mins)

AfricaCom 20/20

Quick Fire Showcase: Transforming farming and agriculture with drones and AI

  • Benji Meltzer - CTO, Aerobotics

12:20 12:30 (10 mins)

AfricaCom 20/20

Quick Fire Showcase: Building the future of healthcare with 3D printing

  • What can be 3D-printed?
  • 3D printing vs traditional manufacturing processes – understanding the pros and cons
  • Case study: 3D printed prosthetic limbs for amputees

12:40 12:50 (10 mins)

AfricaCom 20/20

Quick Fire Showcase: A new virtual/augmented reality for Africa

  • Where do the opportunities lie for commercialisation?
  • Is it just a ‘commercial gimmick’? Will it really take off in Africa?
  • Potential enterprise and consumer applications in Africa

12:50 13:00 (10 mins)

AfricaCom 20/20

Quick Fire Showcase: Drone delivery of medical supplies

  • Using drones to access ‘inaccessible’ locations
  • On-demand delivery of life-saving supplies
  • Putting essential products within reach of all citizens

13:00 13:10 (10 mins)

AfricaCom 20/20

Quick Fire Showcase: IoT driving change in the transport and logistics sector

13:10 13:30 (20 mins)

AfricaCom 20/20

The AfricaCom 20/20 Great Debate: Robots will take our jobs

In manufacturing, retail, mining, transport – almost every industry –  there is a growing fear that robots and artificial intelligence will take over jobs. This is amplified in emerging markets such as Africa where the disappearance of low-skilled occupations would make up a significant proportion of all employment. However, will technological innovation create new jobs and new opportunities? Is the future an augmented workforce, with machines and humans working together, to be more efficient than ever?

 Our two teams of industry experts will go head-to-head in the AfricaCom 20/20 Great Debate to try to shed some light on each side of this contentious issue. The winner is decided by the audience. Join the debate with our live audience polling: Are robots a threat or opportunity for jobs?

13:30 14:30 (60 mins)

AfricaCom 20/20

Lunch

14:30 15:00 (30 mins)

AfricaCom 20/20

Panel: A new APProach in Africa – Redefining life and business through mobile apps and sharing platforms

  • How are new models of consumption revolutionising industries and business models?
  • Sharing is caring – technology and Africa’s sharing economy
  • Improving usability, convenience, security and access through mobile applications
  • Creating new revenue and income sources
  • How are new technologies impact existing informal sharing models in Africa?
  • Overcoming obstacles – smartphone penetration, connectivity, payment options etc
  •  Utilising data from other technologies

14:50 15:10 (20 mins)

AfricaCom 20/20

A new APProach in Africa – Redefining life and business through mobile apps

  • Improving usability, convenience, security and access through mobile applications
  • Overcoming obstacles – smartphone penetration, connectivity, payment options etc
  • Utilising data from other technologies
  • Use cases in banking, education, healthcare, e-commerce and retail, government, and more

15:00 15:15 (15 mins)

AfricaCom 20/20

3 words to address the world

Poor addressing is frustrating for people trying to find places, costs business millions in delivery inefficiencies and means that aid and ambulances can't get to people in time. what3words has solved that problem and is being adopted around the world by delivery companies, postal services, eCommerce players and emergency services. This session explains the system and talks through cases studies of how it is being used to reduce frustration, drive efficiencies and save lives.

  • Lyndsey Duff - Country Lead South Africa, what3words

15:15 15:30 (15 mins)

AfricaCom 20/20

Use Case/Demo: Mobile applications revolutionise e-commerce in Africa

15:30 16:00 (30 mins)

AfricaCom 20/20

AfricaCom 20/20 Headline Keynote: Technology transforming a continent

11:00 11:10 (10 mins)

Big Data

Chairman's Welcome and Opening Remarks

11:10 12:10 (60 mins)

Big Data

Big Data Masterclass – Transforming Data Sets into Real Insight

  • Where to begin with a data strategy
  • Understanding how customers are increasing the volume and variety of data services
  • Bridging silos between departments
  • Is a 360 degree view more important than having data in real time?
  • Can we have both at the same time?

12:10 12:50 (40 mins)

Big Data

How Data is Enhancing Customer Experience Management

  • Enhancing the reliability and quality of service to reduce churn
  • Tackling bad customer experiences head on to improve net promote score
  • Using data in feedback to improve platform
  • Become more relevant in people’s lives and as part of their day
  • Akshay Grover - Chief Growth Officer, ISON Technologies
  • Pieter Vorster - Chief Data Officer, Barclays Africa
  • Ursula Kuni - Chief Data & Analytics Officer, Hollard Group

12:50 13:10 (20 mins)

Big Data

Streamlining Operations to Make the Data do the Work

  • Using historical data to better plan network investments
  • Real time network optimisation to assist with predictive maintenance
  • Latest developments in detecting fraud
  • When do data lake operations make more sense than data warehousing?

13:10 14:10 (60 mins)

Big Data

Networking Lunch and Exhibition Visit

14:10 14:30 (20 mins)

Big Data

Interplay Between Analytics and Virtualisation

  • Role of analytics to get to full virtualisation
  • What operational intelligence do you have to put into your system?
  • New technology methodology: The future of monetisable AI, bots and chat channels
  • The impact of fibre roll out: More data requiring increased agility

14:30 15:10 (40 mins)

Big Data

Data Privacy and Security

  • Benefits of opening up your data, vs regulations, what is the sweet spot?
  • Striking the balance between transparency and privacy
  • When to encrypt, to anonymise and classify data
  • Providing high speed and secure local facilities to store business’ digital data
  • Store, manage, protect and analyse your unstructured data
  • Joseph Mathenge - Chief Information Security Officer, Airtel Africa

15:10 15:50 (40 mins)

Big Data

How Can Global Tech Companies Operate in a Daily African Context?

  • Integrating products and services into local markets
  • Effectively working with African start ups
  • Enterprise partnerships with MNOs: How can we encourage people to use online services?
  • Responsible best practice for data sharing
  • Gillian Ezra - Head of African Operations, Deezer
  • Jonathan Ayeche - General Manager, Uber

15:50 15:55 (5 mins)

Big Data

Chairman’s Closing Remarks

11:00 11:10 (10 mins)

AHUB

Welcome to day two

11:10 11:30 (20 mins)

AHUB

The art of start-up fundraising in the African tech space

11:30 11:50 (20 mins)

AHUB

Developing a disruptive mentality

  • What are the key characteristics of a disruptive mentality?
  • What separates the dreamers from the doers?
  • Ideation and the transition to scalable solution

11:50 12:20 (30 mins)

AHUB

Getting to grips with the mindset of tech investors in Africa

  • What features of early to mid-stage start-ups catch the eyes of investors?
  • What do investors perceive as the core competencies successful entrepreneurs?
  • Telling a more compelling story to sell your idea
  • The difference between a good pitch and a great pitch
  • Ben White - Founder & CEO, VC4A
  • Andrea Böhmert - Partner, Knife Capital

12:20 12:50 (30 mins)

AHUB

Investing in African tech start-ups: is there a formula for success?

  • What tech innovations are shaking up the market?
  • What vertical markets will digital transformation impact next?
  • Why invest? Where to invest? How to invest?
  • Balancing social impact and financial return
  • How should start-ups engage potential investors?
  • Tom Jackson - Co-Founder, Disrupt Africa
  • Kevin Allen - Founding Director & Chairman, African Crowdfunding Association

12:50 14:00 (70 mins)

AHUB

Lunch break

14:00 15:00 (60 mins)

AHUB

Mobile Tech Bootcamp

15:00 15:20 (20 mins)

AHUB

Sector snapshot: The potential of e-learning to transform education systems across Africa

15:20 15:40 (20 mins)

AHUB

Sector snapshot: Clean Energy opportunity spotlight

15:40 16:00 (20 mins)

AHUB

Why few women in Africa Tech is a missed opportunity

  • Women at the forefront of innovation on the continent
  • Barriers preventing women's full participation in Africa’s tech ecosystem
  • Steps towards more successful and inclusive innovation
  • Eunice Baguma Ball - Founder & Executive Director, Africa Technology Business Network

16:00 16:30 (30 mins)

AHUB

Feedback from the frontline: female entrepreneurs share battlefield stories about launching and scaling up tech start-ups in Sub-Saharan Africa

  • Highs, lows, lessons learnt and practical advice to fellow entrepreneurs
  • What are the key traits of a successful entrepreneur?
  • Perfecting the art of failure
  • Connecting more female entrepreneurs to market

16:30 16:40 (10 mins)

AHUB

Close of AHUB stage

11:25 11:30 (5 mins)

SDN & NFV Conference

Chair's Opening Remarks

  • Chair George Debbo - Independent Telecommunications Consultant , George Debbo Telecom (Pty) Ltd

11:30 12:10 (40 mins)

SDN & NFV Conference

Panel Discussion: Why are we not moving as fast as our European counterparts?

  • Understanding the key challenges slowing the development of SDN and NFV in Africa
  • Standards for SDN and NFV and interoperability
  • Skills shortage in Africa
  • What can be done? How can we fast track our network development?
  • Panellist Mosiuoa Tsietsi - Senior Lecturer: Computer Science, Rhodes University
  • Panellist Paul Inglesby - Director, PI Telecoms-ICT

12:10 12:30 (20 mins)

SDN & NFV Conference

Standards for SDN and NFV: Understanding the development of global standards and how it impacts the African market

  • Analysing the standards ecosystem –who is developing standards for SDN and NFV?
  • What are the key standardisation timelines?
  • As technology matures, how will standards need to evolve?
  • How can we progress while standards are being developed?

12:30 12:50 (20 mins)

SDN & NFV Conference

SDN and NFV in Africa: Why we need it and how we can deliver it!

  • Why does Africa need SDN and NFV?
  • The benefits it will bring to the African market: TCO, increased flexibility, improved customer experience
  • Case study: Previous SDN and NFV deployments – how it went? What we missed?
  •  What I’d like to see happen in the African market
  • Speaker Hassan Abbas - Regional Director Products and Services, Vodafone Zambia

12:50 14:00 (70 mins)

SDN & NFV Conference

Lunch and close of SDN & NFV Conference day two

14:00 17:00 (180 mins)

SDN & NFV Conference

Visit the SDN & NFV PoC Zone on the show floor for live demos

11:30 11:35 (5 mins)

Mobile Finance & Commerce

Open of Mobile Finance & Commerce day two

11:35 12:10 (35 mins)

Mobile Finance & Commerce

Keynote panel: the impact of FinTech on African banking

  • Leading the way with innovative thinking, disruption and digital intervention
  • New product development in the payments and financial inclusion space
  • Digital innovation investment driving Africa forward
  • Annabel Dallamore - CEO, Strider/Brave
  • Tim Nuy - Deputy CEO, My Bucks
  • Johan Bosini, Quona Capital

12:10 12:30 (20 mins)

Mobile Finance & Commerce

Keynote presentation: FinTech delivering more equality and opportunity

  • Shirley Gilbey - Head of Rise and Co-Creation, Barclays Africa

12:30 13:10 (40 mins)

Mobile Finance & Commerce

Panel discussion: Fintech first showcase – a panel highlighting some of the great fintech successes in Africa

13:10 13:30 (20 mins)

Mobile Finance & Commerce

Case study – putting customer centricity at the cornerstone of all decision making

  • Taking an innovative approach to customer engagement
  • Helping communities thrive empowering entrepreneurs
  • Providing essential financial services
  • Mike Quinn - CEO, ilovezoona

13:30 15:00 (90 mins)

Mobile Finance & Commerce

Lunch featuring industry mindshare hosted tables

Lunch tables are situated outside the Mobile Finance and Commerce conference room. Expert speakers lead informal discussions and delegates are encouraged to join one table of their choice to support networking in the break.

15:00 15:40 (40 mins)

Mobile Finance & Commerce

Panel discussion: Is Bitcoin the digital version of gold?

  • Disrupting the traditional payments market and adopting digital currencies
  • Enabling remittances and building an entire new inclusive financial system
  • The move to your own wallet with a peer to peer digital currency
  • Elizabeth Rossiello - CEO and Founder, BitPesa
  • John Karanja - Founder, BitHub Africa
  • Werner Van Rooyen - Head of Marketing and Growth, LUNO

15:40 16:00 (20 mins)

Mobile Finance & Commerce

Solar powering Africa using blockchain based digital currency payments

  • Abraham Cambridge - CEO, The Sun Exchange

16:00 16:40 (40 mins)

Mobile Finance & Commerce

Panel discussion: Is blockchain the catalyst for the next technology driven transformation?

  • The firm move from bitcoin to blockchain
  • Using blockchain for payments, remittances, trade finances and settlements
  • Implementing the technology to move from talk to production through industry collaboration
  • Defining the real opportunities in African for blockchain
  • Lorien Gamaroff - CEO, Bankymoon
  • Tanya Knowles - Managing Executive, Strate
  • Sonya Kuhnel - Founder, Blockchain Academy
  • Raj Wanniappa - CEO and Founder, Future Horizon Technologies

16:40 16:45 (5 mins)

Mobile Finance & Commerce

Close of Mobile Finance & Commerce

11:30 11:35 (5 mins)

IoT Africa

Opening of IoT Africa day two

11:35 12:10 (35 mins)

IoT Africa

Keynote panel: the smart city initiative

  • Public-private partnerships fostering effective collaboration for the intelligent city
  • What incentives will be economically viable and effectively align the goals of city leaders and private partners?
  • New business and operating models contributing to the success of partnerships and the socio economic impact of "infostructure"
  • Dedicated networks and lower price points to enable cities to leapfrog their mobility
  • Using IoT to leapfrog infrastructure  in the case of public transport in South Africa
  • Madeline Zhu - Head of Partnerships, WhereIsMyTransport
  • Teevra Bose - CEO, Athenta Technologies
  • Phil Stone - Director, Strategic Team, Sensus

12:10 12:30 (20 mins)

IoT Africa

Democritisation of IoT

  • Early success cases of Industry IoT 
  • Facilitating mass deployment by lowering costs and standardizing device interfaces
  • “Democratization” of IoT by telecom operators through collaboration with partners 
  • Shinya Kukita - Chief Engineer, NEC

12:30 13:10 (40 mins)

IoT Africa

Panel discussion: Making IoT a reality – how IoT is reinventing business

  • Creating value from connecting “things” – assessing the commercial viability and monetisation of IoT
  • Creating a more efficient chain, better logistics and more accurate real time data
  • Enabling business to tailor their products to markets and quickly adapt to changes
  • Increasing creative marketing with an omni-channel experience offered by IoT
  • Bora Varliyagci - CEO, digitalthings
  • Brett St Clair - Head of Digital Product, Barclays Africa

13:10 13:30 (20 mins)

IoT Africa

Are investment, inertia and incubation the biggest barriers to IoT adoption in Africa?

  • Margaret O'Connor - Chief Strategist, Impact Brands Africa

13:30 15:00 (90 mins)

IoT Africa

Lunch featuring industry mindshare hosted tables

Lunch tables are situated outside the IoT Africa conference room. Expert speakers lead informal discussions and delegates are encouraged to join one table of their choice to support networking in the break.

15:40 16:00 (20 mins)

IoT Africa

IoT’s impact on Manufacturing

  • Dylan Piatti - Senior Industry Chief of Staff, Deloitte

16:00 16:20 (20 mins)

IoT Africa

Safer Communities Through Technology

  • Communication as a key to effective law enforcement. 
  • Safe communities requiring a collective effort. Apps to the rescue.
  • Better accountability and resource allocation in emergency services through real-time analytics enabled by technology.
  • Peter Matthaei - CEO, Namola

16:20 16:25 (5 mins)

IoT Africa

Close of IoT Africa

11:50 12:00 (10 mins)

LTE Africa

Chair’s opening remarks

12:00 12:30 (30 mins)

LTE Africa

Panel discussion: Voice over LTE Mobile Evolution

  • What’s next for the network?
  • VoLTE evolution & enhancing quality of service
  • Gaining a competitive edge Vs OTT’s
  • Has VoLTE been successful in Africa? Assessing Quality of service
  • Bhavin Shah - Regional Director, EMEA, Telekom Malaysia

12:30 12:50 (20 mins)

LTE Africa

VoWiFi Roaming: Discussing the key components

  • Network architecture & call flow
  • The challenges: Quality, Security, hand-over and technicalities
  • Opportunities & threats for VoWiFi roaming
  • Chijoke Obuna - Head of Voice, Globacom

12:50 13:10 (20 mins)

LTE Africa

Advanced calling’ services via VoWiFi

• Unlocking revenue opportunities for operators 

• Leveraging existing SIM-based security and authentication as for VoLTE 

• Gaining the opportunity to access IMS-based services as for VoLTE/ViLTE

13:30 14:30 (60 mins)

Main agenda

Lunch & Networking

14:30 14:50 (20 mins)

LTE Africa

5G Services, IOT & M2M Connectivity

  • Steve Kirenga - Product Business Manager, MTN Uganda

14:50 15:10 (20 mins)

LTE Africa

Testing end-to-end VoLTE as a service

  • Monitoring QoS for end users post deployment
  • Examining subscriber experiences
  • Benchmarking capabilities to ensure maximum ROI 

15:10 15:30 (20 mins)

LTE Africa

Cloud-Native Virtualized Network Function

  • Optimising the network via VNF implementation
  • Discussing seamless handover
  • Cloud native for VoLTE
  • NFV & SDN

15:30 16:30 (60 mins)

LTE Africa

Interactive Roundtable discussions

Join the debate on the hottest topics discussing challenges & opportunities along with defining future strategies and sharing best practises with peers! 

Topics: 

  • Network Security - how to safely future proof your networks
  • Capitalising on current services and looking ahead for new monetisation opportunities
  • What applications and services will be enabled or improved by 5G?
  • E2e solutions, embedded communications and other revenue models
  • Navigating Telco's digital transformation in Africa

16:30 16:40 (10 mins)

LTE Africa

End of Session Coffee Break & Speed Networking

  • Examining trends in service subscriptions and demands
  • Leveraging new and existing LTE services
  • What applications and services will be enabled or improved by 5G?
  • E2e solutions, embedded communications and other revenue models

12:00 12:10 (10 mins)

Powering Telecoms

Welcome and introduction

12:10 12:30 (20 mins)

Powering Telecoms

Future proofing the towerco business model

  • The role for towercos in fibre and its impact on valuations
  • How to develop a successful operator-led towerco
  • What will towerco consolidation and ownership in sub-Saharan Africa look like?
  • Converged infracos in the 5G world: data centres, fibre, small cells and towers

12:30 12:50 (20 mins)

Powering Telecoms

Cost efficient energy management

  • Solar: Finding a business case and considering alternatives
  • How energy requirements will change with LTE and 5G deployment
  • What can be done to prolong generator lifespan?
  • What savings are new solutions bringing to the field?
  • Adedoyin Adeola - Regional GM, IHS Towers Nigeria

12:50 13:30 (40 mins)

Powering Telecoms

How will future networks impact the towerco model?

  • How changing antennas will impact space planning on towers
  • Models for cost effective rural coverage
  • How will the requirement for tower services and space change?
  • Best practice in improving operational efficiency and enhancing network quality
  • How can we reduce OPEX without compromising on customer experience?
  • Adedoyin Adeola - Regional GM, IHS Towers Nigeria
  • Nathan Foster - Founder & CEO, Atlas Tower

13:30 15:00 (90 mins)

Powering Telecoms

Lunch

15:00 15:20 (20 mins)

Powering Telecoms

Implementing sustainable rural electrification

  • Selecting the right technologies for the local situation
  • How to make IoT and ‘Big Data’ work in a rural context
  • Developing business processes to allow sustainable replication
  • Deliver social benefits and generate wealth for the community
  • Christopher Baker-Brian - CTO and Co-Founder, BBOXX

15:20 16:00 (40 mins)

Powering Telecoms

Serving low ARPU rural areas with little or no infrastructure

  • Embracing innovation and developments
  • Understanding cheap to deploy network solutions
  • Navi Naidoo - Executive: Network Design and Planning, MTN

16:00 16:05 (5 mins)

Powering Telecoms

Close of Powering Telecoms

12:00 12:10 (10 mins)

Connectivity Stage

Welcome and Introduction

12:10 12:30 (20 mins)

Connectivity Stage

Future proofing the towerco business model


  • The role for towercos in fibre and its impact on valuations
  • How to develop a successful operator-led towerco
  • What will towerco consolidation and ownership in sub-Saharan Africa look like?
  • Converged infracos in the 5G world: data centres, fibre, small cells and towers


12:30 12:50 (20 mins)

Connectivity Stage

Cost Efficient Energy Management

  • Solar: Finding a business case and considering alternatives
  • How energy requirements will change with LTE and 5G deployment
  • What can be done to prolong generator lifespan?
  • What savings are new solutions bringing to the field?
  • Adedoyin Adeola - Regional GM, IHS Towers Nigeria

12:50 13:30 (40 mins)

Connectivity Stage

How will future networks impact the towerco model?

  • How antenna will change and what this means for space planning on towers
  • Models for cost effective rural coverage
  • Technologies which may reduce the requirement for tower services and space
  • Adedoyin Adeola - Regional GM, IHS Towers Nigeria

13:30 15:00 (90 mins)

Connectivity Stage

Lunch

15:00 15:20 (20 mins)

Connectivity Stage

Implementing sustainable rural electrification


  • Selecting the right technologies for the local situation
  • How to make IoT and ‘Big Data’ work in a rural context
  • Developing business processes to allow sustainable replication
  • Deliver social benefits and generate wealth for the community


  • Christopher Baker-Brian - CTO and Co-Founder, BBOXX

15:20 16:00 (40 mins)

Connectivity Stage

Serving low ARPU rural areas with little or no infrastructure

  • Embracing innovation and developments
  •  Understanding cheap to deploy network solutions

16:00 16:05 (5 mins)

Connectivity Stage

Close of Connectivity Stage Day 2

12:00 12:10 (10 mins)

Connecting Africa

Chairman's Welcome

  • Dobek Pater - Managing Director, Africa Analysis

12:10 13:00 (50 mins)

Connecting Africa

Maximising the ROI of Broadband Deployment Across Africa

  • Moderator Dobek Pater - Managing Director, Africa Analysis

13:00 13:50 (50 mins)

Connecting Africa

How is the Satellite Industry Adapting to Data Driven Markets in Africa?

  • Andrey Kirillovich - Director of Integration and Projects, RSCC

13:50 14:10 (20 mins)

Connecting Africa

Is VSAT Poised to Challenge or Complement Terrestrial?

14:10 15:10 (60 mins)

Connecting Africa

Networking Lunch & Exhibition Visit

15:10 16:00 (50 mins)

Connecting Africa

Enhancing Fibre Systems to Help Meet Traffic Demand in Africa

  • Are optical solutions right for Africa?
  • How to create differentiation in progressive competitive markets
  • Exploring the business case for investing in international submarine cables and fibre-optic backbone networks
  • Getting more down the pipe to increase uptime and productivity
  • Infrastructure projects creating fibre networks used for 3G / 4G backhaul
  • How are the latest wholesale fibre networks benefitting ISPs and mobile operators?
  • Juanita Clark - Chief Executive, FTTH Council Africa
  • Barnabas Ndyanabo Bwali - GM Network Projects, Airtel Tanzania
  • Robert Aouad - CEO, Isocel

16:00 16:20 (20 mins)

Connecting Africa

Exploring the Growing Importance of Data Centres in Connecting Africa

16:20 16:25 (5 mins)

Connecting Africa

Chairman's Closing Remarks

12:00 12:10 (10 mins)

TV Connect Africa

Chairman's Welcome

  • Biola Alabi - Managing Partner, Biola Alabi Media Limited

12:05 12:45 (40 mins)

TV Connect Africa

Developing a Content Monetisation Platform for Different Regions in Africa

  • Are people going to switch behaviours and watch content OTT?
  • What is being done to support content with ads? Is AVOD available in Africa?
  • The battle for eyeballs between subscription services – How are people making money?
  • Developing content strategy internally or outsourcing to specialist teams?
  • Is it really all about local content?
  • Harish Goyal - CEO Africa, Zee TV
  • Moderator Biola Alabi - Managing Partner, Biola Alabi Media Limited
  • Ryan Solovei - CEO, Kwesé Play
  • Pierre van der Hoven - Founder and CEO, Tuluntulu
  • Steeve Huin - Vice President of Strategic Partnerships, Irdeto
  • Olaf Kroll - Executive Vice President, Business Development, Magine

12:45 13:05 (20 mins)

TV Connect Africa

Content protection from origin to consumption

  • More premium content is leaking before the official launch
  • Piracy of streaming services is increasing as well
  • Protecting content from production phase until it is being consumed becomes imperative
  • Hear how a true end-to-end content protection service should work
  • Tom Jahr - EVP of Products & Marketing, Conax

13:05 13:25 (20 mins)

TV Connect Africa

Understanding Content Consumption Patterns to Grow Revenues

  • Building a business around new channels and products
  • Launching new channels for the generation that don’t understand the old style of content
  • Audience measurement to offer better programming
  • Varying content offerings by device and attention span
  • Wachira Waruru - Group Managing Director, Royal Media Services
  • Zain Verjee - Co-Founder & CEO, aKoma Media

13:30 14:30 (60 mins)

TV Connect Africa

Lunchtime Masterclass (Invitation Only): Making Media Distribution over IP Profitable Across the Entire Value Chain

13:30 15:00 (90 mins)

TV Connect Africa

Networking Lunch & Exhibition Visit

15:00 15:20 (20 mins)

TV Connect Africa

Where is the Money? Commissioning Content in Africa

  • How is content getting commissioned and by who? Is crowdsourcing a viable option?
  • How are independent producers making money?
  • How are channels and operators supporting the development of African content?
  • Encouraging a profitable content industry across the value chain
  • Duncan Irvine - Founder & CEO, Rapid Blue
  • Elias Schulze - Executive Chairman & Co-founder, Kana TV
  • Guy Murray-Bruce - Vice President, Silverbird Group
  • Zain Verjee - Co-Founder & CEO, aKoma Media

15:20 16:00 (40 mins)

TV Connect Africa

New Ways of Making Money from Sports Content

  • How are fans engaging with sports content in Africa?
  • Is it all about EPL and other major sporting leagues?
  • How can we be better using social platforms for new types of content?
  • The formula for e-sports in Africa
  • Myke Mwai Mugo - Director: On-Air Content Marketing & Research, Media Division, StarTimes
  • Manuel Barroso - Co-Founder and Board Member, Link Group

16:00 16:05 (5 mins)

TV Connect Africa

Chairman's Closing Remarks & End of Day 2

  • Biola Alabi - Managing Partner, Biola Alabi Media Limited

14:00 15:00 (60 mins)

SDN & NFV PoC Zone

SDN & NFV PoC Demo One

15:00 16:00 (60 mins)

SDN & NFV PoC Zone

SDN & NFV PoC Demo Two

16:00 17:00 (60 mins)

SDN & NFV PoC Zone

SDN & NFV PoC Demo Three