Telecoms, Media & Technology is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa
Key Sessions

Dr Vanu Bose

PANEL: Connecting the unconnected: developing actionable solutions to internet connectivity barriers in Africa

VANU

Kezias Mwale

PANEL: Prioritising digital inclusion to create equal access to information for everybody in Africa

African Telecommunications Union

Afua Osei

Keynote panel: How are ICT4D initiatives opening opportunities for start-up businesses and entrepreneurs in Sub Saharan Africa?

She Leads Africa

Gil Oved

Investors Panel: Understanding successful VC mentalities and capital allocation in Africa’s tech sector

The Creative Council (TCC)

Ken Okwero

MFC Keynote Panel: Building an interconnected and transparent financial ecosystem

SafariCom

Thione Niang

Special Guest

Give1 Project, Akon Lighting Africa, US Ministry of Energy

08:40 08:50 (10 mins)

Visions for Africa

KNect365 welcome and introduction

  • Terryanne Chebet - Founder of Scarlet Digital, Senior Business Anchor & Associate Editor, Citizen TV Kenya

08:50 09:10 (20 mins)

Visions for Africa

Open ROADS to a better connected Africa in the digital era

  • Ian Mash - Vice President of Business and Network Consulting, UK, Huawei
  • Babak Fouladi - Group CTIO, MTN

09:10 09:45 (35 mins)

Visions for Africa

PANEL: Connecting the unconnected: developing actionable solutions to internet connectivity barriers in Africa

  • Powering the digital economy: electrification to datafication
  • Encouraging investment in core infrastructure to create an enabling environment for wider connectivity
  • Assessing the impact LTE is having on Africa’s digital landscape
  • Striking the right balance between increased capacity and wider coverage
  • Beyond the most commercially attractive markets – expansion into new rural territories to connect underserved communities
  • Utilising TV White Spaces to help bridge the digital divide
  • What can governments and regulators do to enable better and broader connectivity?
  • Dr Vanu Bose - President and CEO, VANU
  • Jannie van Zyl - Executive Head: Innovation, Vodacom
  • Frank McCosker - General Manager, Affordable Access & Smart Financing 4Afrika, Microsoft
  • Elizabeth Migwalla - Senior Director and Head of Government Affairs - Africa, Qualcomm
  • Eric Lecocq - General Manager, North, West and Central Africa, SES
  • J. S. Deepak - Secretary, Department of Telecommunications, Government of India
  • Moderator Terryanne Chebet - Founder of Scarlet Digital, Senior Business Anchor & Associate Editor, Citizen TV Kenya

09:45 10:05 (20 mins)

Visions for Africa

Enabling Digitization – building the Service Provider as a secure and agile platform

  • Adam MacHale - Senior Director, Technology Strategy Global Service Provider – Europe, Middle East, Africa & Russia, Cisco

10:05 10:10 (5 mins)

Visions for Africa

Identifying and overcoming barriers to improved connectivity and digital inclusion in Africa

  • Christian de Faria - Executive Chairman, Airtel Africa

10:10 10:45 (35 mins)

Visions for Africa

PANEL: Prioritising digital inclusion to create equal access to information for everybody in Africa

  • Why bringing digital services to a wider range of people will create significant opportunities for economic development
  • What more can policymakers and regulators do to enable digital inclusion in Africa

  • Overcoming the affordability challenge
  • Reducing the gender gap in mobile usage
  • Connectivity to empower individuals living with disabilities
  • Boosting digital literacy: equipping individuals and SMEs with ICT skills required to participate in Africa’s digital economy
  • Kezias Mwale - Radiocommunications Coordinator , African Telecommunications Union
  • Charles Murito - Country Manager – Kenya, Google
  • Karen Smit - Principal Specialist: Specific Needs, Vodacom
  • Christian de Faria - Executive Chairman, Airtel Africa
  • Dr. Miriam Altman - Commissioner, National Planning Commission, SA Presidency & Former Chief of Strategy and Regulatory Affairs, Telkom, National Planning Commission, SA Presidency
  • Moderator Prof. Theresa Lorenzo - Professor, Programme Convenor for Disability Studies Doctoral Programme, Department of Health and Rehabilitation Sciences, Faculty of Health Sciences, University of Cape Town
  • Nic Rudnick - CEO, Liquid Telecom

10:45 11:05 (20 mins)

Visions for Africa

Visions of Africa as a global digital leader – powering digital transformation through technology innovation

  • Jean-Claude Geha - President and Head of Region Sub-Saharan Africa, Ericsson

11:05 11:05 (0 mins)

Visions for Africa

Close of Visions for Africa Morning Keynotes Day One

09:00 15:05 (365 mins)

LTE Africa

Please visit the LTE Africa website https://tmt.knect365.com/lte-africa/agenda/1

Please visit the LTE Africa website https://tmt.knect365.com/lte-africa/agenda/1

10:00 13:00 (180 mins)

TV Connect Africa

Big Video Summit

Hosted by ZTE

13:05 13:10 (5 mins)

TV Connect Africa

Chairman's Welcome

  • George Twumasi - CEO, African Broadcast Network (ABN Holdings)

13:15 13:55 (40 mins)

TV Connect Africa

Overcoming the challenges to the digital switchover in Africa

  • Understanding macroeconomic trends and their impact on digital switchover

  • What hasn’t happened in the TV ecosystem to facilitate the digital switchover?

  • Who is providing the capital to implement and maintain a financially viable DSO ecosystem?

  • How will current technical skills be upgraded? Who will provide effective management support?

  • Is the DSO working well as a Government driven initiative? How well is the private sector doing?

13:55 14:35 (40 mins)

TV Connect Africa

Assuring Optimal Quality Video Delivery for today and tomorrow

  • Evaluating the video opportunity for new revenue stream generation

  • What role will CDNs play in Africa as architectures improve?

  • Ensuring optimal QOS with no buffering for the consumer

  • Keeping costs to a minimum for operators

14:35 15:35 (60 mins)

TV Connect Africa

Networking Lunch & Exhibition Visit

15:35 15:55 (20 mins)

TV Connect Africa

Strategies to drive the next phase of growth for African pay-TV operators

  • The African TV landscape and its business models

  • Looking at content protection from a holistic perspective – the threats and business opportunities

  • Scaling CAS & DRM total cost of ownership to different business needs

15:55 16:15 (20 mins)

TV Connect Africa

Creating a viable commercial strategy to tap into emerging digital television markets across Africa

  • Providing an affordable low-cost subscription TV offer

  • Inspiring Content ‘Made for Africans by Africans’

  • Strategic partnerships with aligned industry players

16:15 16:35 (20 mins)

TV Connect Africa

Understanding next generation business models needed to monetise content

  • Comparing revenue share and content lease models

  • Delivering profitability on new digital services

  • Effectively growing advertising revenues

  • Innovation in sales and marketing strategy

16:55 17:00 (5 mins)

TV Connect Africa

Chairman's Closing Remarks & End of Day 1

  • George Twumasi - CEO, African Broadcast Network (ABN Holdings)

11:00 11:10 (10 mins)

SDN & NFV Proof of Concept

Chairman's intro

  • George Debbo - CEO, GD Telecom

11:00 11:45 (45 mins)

SDN & NFV Proof of Concept

Panel discussion: Characterising the drivers and adoption of software-defined solutions for African connectivity service providers

  • Moderator George Debbo - CEO, GD Telecom
  • Chris Mulley - Principal Architect, CTO Group, ZTE Corporation
  • Chris Vicatos - Analytics and Data Partner - Africa, Wipro

11:45 12:30 (45 mins)

SDN & NFV Proof of Concept

Presentation: Building agile networks for a future digital society based on SDN/NFV

  • Global trends & commercial cases
  • SDN/NFV value and challenges
  • Cloud construction
  • Entire Network Evolution and viewpoints
  • Brad Stewart - OSS/NMS Solution Architect, Huawei Technologies

12:30 14:15 (105 mins)

SDN & NFV Proof of Concept

Networking Lunch Break

14:15 15:00 (45 mins)

SDN & NFV Proof of Concept

Case study Presentation: Converged NG-OSS and e2e orchestration

  • Chris Mulley - Principal Architect, CTO Group, ZTE Corporation

15:00 15:00 (0 mins)

SDN & NFV Proof of Concept

End of PoCs track Day One

11:30 11:40 (10 mins)

AHUB

AHUB Opening Address

  • Jean-Claude Geha - President and Head of Region Sub-Saharan Africa, Ericsson

11:40 12:00 (20 mins)

AHUB

Keynote Presentation: Enhancing Africa’s networks and the direct impact on the ICT ecosystem?

  • With the back drop of stuttering commodity led markets, how are networks enabling technology companies and start-ups to shape the next phase of Africa’s development story?
  • How can innovation further enhance through better connectivity and collaboration across national agendas?
  • Henrik Linnet - Head of Network Product Solutions, Ericsson

12:00 13:00 (60 mins)

AHUB

Keynote panel: How are ICT4D initiatives opening opportunities for start-up businesses and entrepreneurs in Sub Saharan Africa?

  • What can regulators and governments, network operators and ICT leaders put in place now to enhance competitiveness in Africa’s private sector?
  • Is a culture of innovation and entrepreneurship possible through entrenched large scale organisations?
  • How can stakeholders ensure that ICT development meets its potential as the driver of future business?
  • Is there enough liquidity in African markets to develop this nascent tech start-up sector? How do we get to the next level or maturity in the market and real success for SMEs?
  • What are the successful relationships and stories between technology start-ups in East Africa and large organisations and MNOs?
  • Afua Osei - Co-Founder, She Leads Africa
  • Thione Niang - Founder Give1 Project, Co-Founder Akon Lighting Africa, appointed by President Obama as Ambassador at the US Ministry of Energy, Give1 Project, Akon Lighting Africa, US Ministry of Energy
  • Kehinde Oriola - CEO, DealDey
  • Alan Knott-Craig Jr - CEO, Project Isizwe & Herotel
  • Shiletsi Makhofane - Head of Government & Industry Relations at Ericsson sub-Saharan Africa, Ericsson

13:00 14:20 (80 mins)

AHUB

Networking Lunch Break

  • Facilitated Networking Zones and Coffee Bar open
  • Register in the AfricaCom App to schedule a meeting in the AHUB
  • On site sponsors can register with our team to facilitate your meetings
  • Visit the Innovation Pods to learn more about the technologies that can strengthen your business as an entrepreneur or SME
  • Meet the experts from Africa’s leading accelerator programmes

13:40 14:00 (20 mins)

AHUB

Presentation: Innovating in the Digital Age: Tips for companies launching apps and engaging with users on the mobile Web

  • Alan Knott-Craig Jr - CEO, Project Isizwe & Herotel

14:00 14:20 (20 mins)

AHUB

Networks of the Future – The Cisco and Ericsson Partnership

  • Claus Schmidt - Business Development Manager, Cisco Systems

14:20 14:40 (20 mins)

AHUB

Case Study Presentation: Building an online shopping platform in Nigeria

  • Unifying the value chain for online success
  • Clearing the myths and assumptions of start-up businesses in Nigeria
  • Kehinde Oriola - CEO, DealDey

14:40 15:00 (20 mins)

AHUB

Presentation: Measuring the African Tech start-up ecosystem and landscape for funding

  • Findings and milestones from pan-African tech funding data set in 2015
  • What are the prevalent trends and performing sectors for Africa?
  • Tom Jackson - Co-Founder, Disrupt Africa

15:00 15:20 (20 mins)

AHUB

Presentation: Qualcomm Business in Africa

  • Overview on QC as a Tech Leader
  • IOT (including licensing model)
  • Touch on chipset side of the business
  • 5G
  • James Munn - Vice President, Business Development – Sub-Sahara Africa, Qualcomm

15:20 16:00 (40 mins)

AHUB

Investors Panel: Understanding successful VC mentalities and capital allocation in Africa’s tech sector

  • What actually catches investor’s attention when you meet?
  • Knowing your market – can you confidently state how big your market is and the segment willing to spend on your business?
  • How can the industry stakeholders encourage better flow of liquidity in African markets?
  • Is the cost of capital too high in African markets? What are the short to mid-term options for small businesses given the international nature of finance and technology?
  • Improving the accuracy of funding and investment needed in Africa
  • Dealing within an unfunded market, what will it take to bring the prohibitively high cost of capital down in Sub Saharan African?
  • Gil Oved - Group co-CEO, The Creative Council (TCC)
  • Eric Osiakwan - Managing Director, Chanzo Capital
  • Andrea Böhmert - Partner/Co-Founder, Knife Capital, KNF Ventures, YueDiligence and Grindstone Accelerator
  • Peter Allerstorfer - Founding Partner, Silvertree Capital
  • Moderator Tom Jackson - Co-Founder, Disrupt Africa
  • Andrew Hardie - Independent commercial & investments fintech specialist

16:50 16:50 (0 mins)

AHUB

AHUB content ends

11:30 11:40 (10 mins)

Digital Entertainment

Welcome and Chairman’s opening

  • Russell Southwood - CEO, Balancing Act

11:40 12:20 (40 mins)

Digital Entertainment

Keynote Panel: The digital entertainment explosion - how smartphone usage is changing consumption and availability of digital entertainment services

  • The convergence of traditional media with digital
  • How do we monetise the content service in entertainment
  • How are smart devices changing consumer’s habits and how are we monitoring this?
  • Creating tailor made, price sensitive content for consumers
  • Internet access as a driver of revenues in video games and film
  • Creating new revenue streams by making OTT streaming or social/casual gaming viable to more consumers
  • Yoel Kenan - CEO, Africori
  • Adedayo Adeyelure - Manager, Content and Partnerships, Digital, Etisalat Nigeria
  • Moderator Vicki Myburgh - Partner, Southern Africa leader Entertainment and Media, PWC
  • Andrew Syrett - Content Manager, Samsung
  • Vishal Gupta - Assistant Vice President & Head - Business Development for the Digital Life Style, Mahindra Comviva

12:20 12:40 (20 mins)

Digital Entertainment

PRESENTATION: Digital Content in Mobility – how operators can overcome the challenges of content acquisition

  • Clemens Wolbers - SVP and President of Mobile Network Operators, EMC

12:40 13:00 (20 mins)

Digital Entertainment

Embracing Digital - the operator business model to deliver attractive and lucrative digital services

  • Manny Teixeira - Group Head Digital Media and Services, MTN

13:00 13:20 (20 mins)

Digital Entertainment

The power of a music streaming partnership

Engaging with the end user to increase acquisition and retention rates

  • Gillian Ezra - Head of African Operations, Deezer

13:20 14:50 (90 mins)

Digital Entertainment

Lunch and Industry Mindshare Hosted Tables

Lunch tables are situated outside the lecture theatre of Digital Entertainment. Expert speakers lead informal discussions and delegates are encouraged to join one table of their choice to support networking in the break

14:20 15:00 (40 mins)

Digital Entertainment

Panel: Understanding the local digital music value chain

  • Changing consumer habits and streaming - Monetizing entertainment

  • The focus on the creation of local relevant mobile content

  • Future of Smart publishing and mobile journalism (MoJo)

  • The evolution of the mobile subscriber plans and the emergence of value added services

  • Infrastructural changes by MNO’s and operators for OTT’s

  • Addressing the rights management issues


  • Tannith Allchin - Senior Manager, MTN
  • Antos Stella - Managing Director, Content Connect
  • Pino DiBenedetto - General Manager, The Kleek
  • Catherine Luckhoff - Founder and CEO, Nichestreem
  • Warrick Percy - Head of Licencing, CAPASSO

15:00 15:40 (40 mins)

Digital Entertainment

Panel: Monetising the expanding digital gaming market in Africa

  • How does gaming interact with music and video?
  • Moving content to games
  • Gaming as revenue generator
  • Andrew McHenry - Director Operator Engagements, Digitata
  • Danielle Moolman - Senior Specialist - Digital Content & Lifestyle Services, Mondia Media Group
  • Sean Pashley - CMO, Supa Pesa
  • Adedoyin Ogundoyin - Founder and Creator, West African Gaming Exhibtion (WAGE)

15:40 16:40 (60 mins)

Digital Entertainment

Panel: Business implications of the rise of smart phones and demand for premium content and converging media

  • Providing for the ‘always on’ consumer
  • Managing and monetising converged media across multiple platforms
  • Segmented campaigns for an omnichannel approach
  • Meeting the demand for well-priced, high speed broadband to facilitate VOD
  • Pierre van der Hoven - Founder and CEO, Tuluntulu
  • Tonje Bakang - Founder and CEO, Afrostream
  • Jason Lobel - Group Head of Video , MTN
  • Izu Osuigwe - CEO, Forest Media
  • Faris Irandoost - Head of Telecom Business , PressReader

16:40 16:40 (0 mins)

Digital Entertainment

Close of Digital Entertainment track

11:30 12:00 (30 mins)

Spotlight Theatre

Debunking the 5 most common misconceptions around mobile security – a Samsung use case:

  • EMM/MDM can protect me
  • Secure Container can protect me
  • It’s not a top priority
  • iPhone is immune against threats
  • Mobile Anti Virus can protect me
  • Ryan McGee - Mobility Sales Leader Middle East and Africa, Check Point Software Tecnologies

12:30 13:00 (30 mins)

Spotlight Theatre

Business Model Innovation that reduces complexity & speeds up your decisionmaking. Agile Scenario Development that is lightning fast

  • Fritz Milosevic - Managing Partner, Dotadvisors

14:00 14:30 (30 mins)

Spotlight Theatre

Activating Digital Transformation in Angola - Creating a healthy ecosystem for nterconnectiona

  • Gerd Simon - Senior Consultant, DE-CIX
  • Artur Mendes - COO, Angola Cables SA

14:30 15:00 (30 mins)

Spotlight Theatre

How schools in Africa can go digital

  • Vladislav Herchykau - Chairman and CEO, OU Bamboo Group

15:00 15:30 (30 mins)

Spotlight Theatre

National Broadband Satcom Systems: a growth-enabling paradigm for African nations

  • Denis Burgevin - International Business Development Manager, Telecommunications, Thales Alenia Space

15:30 16:00 (30 mins)

Spotlight Theatre

Angola – new satellite new opportunities

  • Diogo Jose de Carvalho - Executive Director, Infrasat

16:00 16:00 (0 mins)

Spotlight Theatre

End of Masterclass Day One

11:55 12:00 (5 mins)

Mobile Finance & Commerce

Welcome from chair of morning sessions

  • Thecla Mbongue - Senior Analyst, Middle East & Africa, Ovum

12:00 12:30 (30 mins)

Mobile Finance & Commerce

MFC Keynote Panel: Building an interconnected and transparent financial ecosystem

  • Sending, spending and receiving money
  • Payments and products as the beginning of the lifecycle
  • Internet for all and the boom in branchless banking providers
  • Developing secure, flexible mobile financial platforms
  • New players leapfrog old platforms to deliver mobile banking services to the disadvantaged
  • Ken Okwero - Head of Strategy, SafariCom
  • Prateek Shrivastava - Vice President Channnels and Technology, Accion
  • Maimouna Gueye - Digital Financial Services Specialist, African Development Bank
  • Moussa Dao - Director of Orange Money, Orange Cameroun
  • Floris Buys - Head of Digital, Telkom SA
  • Vincent Kadar - CEO, Telepin

12:30 12:50 (20 mins)

Mobile Finance & Commerce

Mobile financial solutions for an expanding network

  • Business and messaging offerings for a digital lifestyle
  • Providing multiple content offerings for service differentiation
  • Exceptional platforms facilitating financial inclusion
  • Vamsi Madhav - VP and head product management, Mobile financial solutions, Comviva

12:50 13:10 (20 mins)

Mobile Finance & Commerce

Case Study: Creating the perfect mobile platform with data and responsive to consumer behaviours

  • Incentivising through mobile reward redemption
  • Building loyalty among users
  • Helping users live healthier with innovative mobile insurance products
  • Nicholas Bednall - Commercial Director Africa, wiGroup
  • Dr Shrey Viranna - CEO, Discovery Vitality

13:10 14:40 (90 mins)

Mobile Finance & Commerce

Lunch and Industry Mindshare Hosted Tables

Lunch tables are situated outside the lecture theatre of Mobile Finance and Commerce. Expert speakers  lead informal discussions  and delegates are encouraged to join one table of their choice to support networking in the break

1) Digital disruption: how will the use of smart phones and other personal devices impact financial inclusion in developing countries?

Maimouna Gueye, African Development Bank, Digital Financial Servcies Specialist

2) M-Commerce: Blurring the line between digital and the offline world.

Andre de Wet, iFLix Africa, Head of iFlix Africa

3) Fintech – a uniquely African perspective”

Ian Merrington, CEO, Cape Town Innovation and Technology Initiative    

4) Blockchain - The Trust Revolution

Lorien Gamaroff, Bankymoon, CEO

  • Maimouna Gueye - Digital Financial Services Specialist, African Development Bank
  • Andre deWet - Head, iFlix Africa
  • Ian Merrington - CEO, Cape Town Innovation and Technology Initiative
  • Lorien Gamaroff - CEO, Bankymoon

14:25 14:30 (5 mins)

Mobile Finance & Commerce

Afternoon sessions chaired by

  • Fritz Milosevic - Managing Partner, Dotadvisors

14:30 14:50 (20 mins)

Mobile Finance & Commerce

How OTT players can collaborate with operators to refine mobile network business models

  • Offering  users services far beyond the simple messaging functions
  • Grabbing an increasing slice of traffic
  • Are the revenue models maturing ?
  • The big operator opportunity with VoLTE
  • Charles Murray - Director, ttrumpet

14:50 15:30 (40 mins)

Mobile Finance & Commerce

Panel: m-Commerce as a central focus in the digital strategy of retailers

  • Changing consumers lifestyle with multiple payment sources
  • Building user friendly platforms
  • The  move to digital channels and the role of the operator in the value chain
  • Merchant payment systems experiences
  • Rewards and redemption
  • Andre deWet - Head, iFlix Africa
  • Grant Brown - Managing Director and COO, Zando
  • Kehinde Oriola - CEO, DealDey
  • Moderator Fritz Milosevic - Managing Partner, Dotadvisors

15:30 15:35 (5 mins)

Mobile Finance & Commerce

Close of Mobile Finance & Commerce Day One

12:00 12:10 (10 mins)

Connecting Africa

Connecting Africa Opens

  • Chair Ellie Hagopian - CEO, Nomosphere South Africa

12:10 12:30 (20 mins)

Connecting Africa

Analyst Briefing: A snapshot of the African connectivity landscape: tracking progress to date and pinpointing bottlenecks

  • Matthew Reed - Practice Leader, Middle East and Africa , Ovum

12:30 12:50 (20 mins)

Connecting Africa

Broadband and socio-economic development in Africa

  • Kevin Viret - Business Development Director: Africa, Yahsat

12:50 13:30 (40 mins)

Connecting Africa

Panel: What can policymakers and regulators do to accelerate the spread of internet connectivity in Sub-Saharan Africa?

  • Prof. H Sama Nwana - Executive Director / Founder & Director, Dynamic Spectrum Alliance / Atlantic Telecoms & Media
  • Dr. Bienvenu Agbokponto Soglo - Gov’t Affairs Director, West & Central Africa, Qualcomm
  • Frank McCosker - General Manager, Affordable Access & Smart Financing 4Afrika, Microsoft
  • Michuki Mwangi - Senior Development Manager for Africa, Internet Society
  • Thari G. Pheko - Chief Executive, Botswana Communications Regulatory Authority
  • Moderator Ellie Hagopian - CEO, Nomosphere South Africa
  • Kojo Boakye - Public Policy Manager, Africa, Access and Connectivity, Facebook

13:30 15:00 (90 mins)

Connecting Africa

Lunch

15:00 15:20 (20 mins)

Connecting Africa

Providing a step change in options for the African TMT sector: enabling your customers to participate in the digital economy

  • Jean Philippe Gillet - Vice President, EMEA, Intelsat

15:20 15:40 (20 mins)

Connecting Africa

Rethink business: service, supply and eco-system of ultra-broadband

  • Daniel Tang - CTO, Network Solution, Huawei

15:40 16:30 (50 mins)

Connecting Africa

Panel: Developing national and international broadband infrastructure in Sub-Saharan Africa

  • How has increasing demand for data impacted connectivity offerings?
  • Ensuring better connectivity for Africa’s SME and consumer markets
  • Fibre infrastructure developments in South Africa
  • The challenge of delivering broadband at affordable rates relative to average incomes
  • What companies are best-positioned to deliver more widespread broadband connectivity?
  • The case for open-access Wi-Fi networks
  • Dr. Apurva Mody - Chairman and President, WhiteSpace Alliance (WSA)
  • Richard Came - President, FTTH Council Africa
  • Dion Jerling - Founder, Connect Africa
  • Suhail Sheriff - Chief Operations Officer, SimbaNET
  • Moderator Ellie Hagopian - CEO, Nomosphere South Africa
  • Enrico Leonardi - Chief Sales Officer, Avanti Communications

16:30 16:30 (0 mins)

Connecting Africa

Close of Connecting Africa Day One

13:20 13:30 (10 mins)

LeadersIn Africa

Facilitator introduction

  • Chair Matthew Reed - Practice Leader, Middle East and Africa , Ovum

14:00 14:40 (40 mins)

LeadersIn Africa

The big questions Part I - Participants will join a Think Tank to explore their topic of choice in an informal discussion format

Think Tank 1: The role of governments

What can policymakers and regulators do to advance the digital economy and accelerate digital transformation in Africa?

Moderated by Christian de Faria, Executive Chairman, Airtel Africa


Think Tank 2: Telco-OTT relationships

How is the telco-OTT relationship likely to evolve in Africa? What are the benefits of closer collaboration? What OTT regulation is on the horizon?

Moderated by Thomas Switala, Managing Consultant, Detecon International & Olusola Teniola, Partner, Detecon International


Think Tank 3: New business models

How should telcos innovate business models to remain relevant and compete in digital Africa? How can partnerships and collaboration be balanced with the protection of commercial interests?

Moderated by Mark Casey, Managing Director - Global Media & Entertainment, Deloitte

  • Christian de Faria - Executive Chairman, Airtel Africa
  • Mark Casey - Managing Director - Global Media & Entertainment, Deloitte
  • Thomas Switala - Managing Consultant, Detecon International
  • Olusola Teniola - Partner, Detecon International

14:40 15:00 (20 mins)

LeadersIn Africa

Anonymous poll: What keeps you awake at night?

Participate anonymously in our live, electronic poll to pinpoint key issues to be addressed throughout the interactive sessions.

15:00 15:40 (40 mins)

LeadersIn Africa

The big questions part II

Think Tank 5: Connectivity and digital inclusion

What is the best way to tackle the digital inclusion challenge in Africa? How can we overcome the fundamental barriers of access, affordability and relevance?


Think Tank 6: Fintech opportunities

How is FinTech disrupting the financial services landscape in Africa? Where do the greatest opportunities lie?


Think Tank 7: Digital education

Digital education at school level is inevitable, but the path to adoption is still unclear. This opens opportunity for innovative solutions. What should telcos be thinking about and how should they participate?

Moderator: Dr. Miriam Altman, Commissioner, National Planning Commission, SA Presidency, Former Chief of Strategy and Regulatory Affairs, Telkom

  • Dr. Miriam Altman - Commissioner, National Planning Commission, SA Presidency & Former Chief of Strategy and Regulatory Affairs, Telkom, National Planning Commission, SA Presidency

15:40 16:00 (20 mins)

LeadersIn Africa

Think Tank leader action points

  • Chair Matthew Reed - Practice Leader, Middle East and Africa , Ovum

16:00 16:30 (30 mins)

LeadersIn Africa

LeadersIn Africa Summit private networking reception

16:30 16:30 (0 mins)

LeadersIn Africa

Close of LeadersIn Africa Summit

17:00 17:10 (10 mins)

LeadersIn Africa

Introduction - why innovation is better in Africa

  • Toby Shapshak - Editor-in-Chief of Stuff Magazine and co-host of TechBusters on CNBC Africa, Stuff Magazine

17:10 17:30 (20 mins)

LeadersIn Africa

Special Guest

  • Minister Dr. Siyabonga Cyprian Cwele - Minister of Telecommunications and Postal Services, Republic of South Africa

17:30 17:50 (20 mins)

LeadersIn Africa

Special Guest

  • Thione Niang - Founder Give1 Project, Co-Founder Akon Lighting Africa, appointed by President Obama as Ambassador at the US Ministry of Energy, Give1 Project, Akon Lighting Africa, US Ministry of Energy

17:50 18:10 (20 mins)

LeadersIn Africa

Special Guest

  • Chris Daniels - VP of Internet.org, Facebook

18:10 18:30 (20 mins)

LeadersIn Africa

Harnessing the transformative power of Africa's digital revolution: The internet as an engine for economic development and social empowerment

  • Thione Niang - Founder Give1 Project, Co-Founder Akon Lighting Africa, appointed by President Obama as Ambassador at the US Ministry of Energy, Give1 Project, Akon Lighting Africa, US Ministry of Energy
  • Chris Daniels - VP of Internet.org, Facebook
  • Moderator Toby Shapshak - Editor-in-Chief of Stuff Magazine and co-host of TechBusters on CNBC Africa, Stuff Magazine

18:30 18:30 (0 mins)

LeadersIn Africa

Close of LeadersIn Africa Headline Keynotes day one