Telecoms, Media & Technology is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa
Key Sessions

Chairperson's Conference Welcome & Focus Group Survey

Keynote Panel Discussion: Establishing the reality and truly understanding the MENA media market

Oct 29
Show Filter
08:00 - 09:00 60 mins
Main agenda
Registration
09:30 - 09:45 15 mins
Main agenda
Chairperson's Conference Welcome & Focus Group Survey
more

FOCUS GROUP SURVEY: Be the customer – What do you want out of your service?

  • What do you think are the top services/features in the market now and why?
  • What are the least favourable or underused services/features that are included in your packages?
  • What isn’t but that should be?
  • What currently makes you stay with your chosen service provider?

The event begins by making the audience a focus group with a quick survey/voting session with the results only revealed at the end of the conference.

09:45 - 10:30 45 mins
Main agenda
Keynote Panel Discussion: Establishing the reality and truly understanding the MENA media market
more
  • Assessing the market:
  • Manufacturers own the home
  • Telcos own the cellular network
  • Customers are compromising on spend
  • The results of Free-to-air channels becoming paid for content
  • Transparency of market numbers – why is this not public knowledge? What’s the big secret?
  • Why are more risks not being taken?
  • Are we in danger of significantly damaging entrepreneurship in the market?
10:30 - 11:00 30 mins
Main agenda
Fireside Chat: International lessons that can be adopted by MENA media and telco players
more
  • Evaluating the APAC, North American, European and African media and telco landscapes
  • Discussing current projects and comparing these with projects in MENA
  • Which models and ideas could be best applied in the region and why?
  • How would you advise regional players go about implementing this points?
11:00 - 11:45 45 mins
Main agenda
Morning Networking Break & Speed Networking
11:45 - 12:00 15 mins
Main agenda
Presentation: The Dream Team – Which partners are helping you bring the media experience to life?
more
  • Why strategic partnerships are essential as the market fragments and competition rises
  • Which partnerships are the most beneficial and why?
  • Is there such as thing as too many partners in this industry?
  • What are the key elements that make these partnerships work?
  • Who and what is missing from your team to make it the dream team?
12:00 - 12:30 30 mins
Main agenda
Fireside Chat: What makes an OTT proposition and what do greater collaborations mean for the future of OTT?
more
  • Content is not the only element that makes an OTT – What else does?
  • Discussing examples of OTTs thinking outside the box with alternative propositions
  • Which collaborations have proved fruitful for greater differentiation?
  • Partnerships between broadcasters and OTTs

    • When will this happen?
    • Why has it not happened until now?
    • When this happens, what will it look like?
  • Predictions: What will an OTT product/service offer customers 3-5 years from now?
12:30 - 12:50 20 mins
Main agenda
Presentation: Have you found your operator yet? - Analysing the increased OTT and operator partnerships
more
  • Addressing the OTT payment pain point and OTT inclusion in telco data plans
  • How OTT and mobile operator partnerships bring us closer to a more cordless future
  • With multiple OTT partnerships, is this the chance for telcos to further develop aggregator platforms for all OTT services / content to be accessible in one place?
  • How will the nature of bundles expand and change further in the next two to three years?
12:50 - 13:20 30 mins
Main agenda
Fireside Chat: Analysing telco operator strengths and value in the media market
more
  • Discussing the possibility of telcos being a one-stop-shop for Pay-TV, broadband, mobile and OTT services?
  • Could they be the answer to reducing the need for multiple subscriptions?
  • How can telcos further increase their stake in the market?
  • What will be a game changer and why?
13:20 - 13:35 15 mins
Main agenda
Case Study: Finding your next Golden Opportunity
more
  • Discussing the new MENA markets to welcome international investment and partnerships
  • Analysing the current market players, market standing and regulatory restrictions
  • Identifying the opportunities for regional and international media prospects
13:35 - 14:30 55 mins
Main agenda
Lunch + Media & Telco Thought Leadership Hosted Tables
more
  • Get advice from some of the leader of content, technology, marketing, strategy and business development at the biggest media brands in the industry.
  • Get top tips from top brands about your marketing, strategy, talk about your ideas and identify opportunities.
  • This is your chance to talk to the right people within the company
  • You can also find out more about how your peers in your area rose to fame in their given roles
14:30 - 14:45 15 mins
Main agenda
Presentation: Customised Strategies rather than a one-size-fits all approach
more
  • Comparing content procurement, monetization and delivery strategies across MENA
  • Which approach has proved the most successful and why?
  • Getting to know your customers and target audiences to make them choose you
  • Where and how to get the data needed to develop the right customized offerings rather than it being based on an impulse
14:45 - 15:20 35 mins
Main agenda
Spotlight Session: Products – What have we learned from the trials and tribulations?
more
  • Presenting 3 spotlight products from inception to creation for analysis
  • What does your product have/offer?
  • What where the challenges faced during development and execution, and why?
  • How have you learned from this experience?
  • How has this benefited your future projects?
15:25 - 15:40 15 mins
Main agenda
Case Study: Adapting bundles and price points based on household revenue
more
  • How to overcome the financial hurdle leading to piracy
  • Evaluating tiered bundle options for each household
  • Is it sustainable to offer “a la carte” selection rather than fixed bundles with this model?
  • What happens when the household revenue increases? How is this monitored?
  • How to adjust prices without this resulting in customer churn
15:40 - 15:55 15 mins
Main agenda
Case Study: Turning traditional media business models upside down
more
  • Evaluating the decline in demand for Quadplay services for triple play
  • Analysing the demographic driven demand for OTT vs Linear
  • Evaluating the benefits of OTT-first offerings with Linear as a value-added service
  • Prediction: Is this the future or will the millennials of today revert to traditional linear viewing options once they are out of the 18 – 35 bracket?
15:55 - 16:20 25 mins
Main agenda
Afternoon Break
16:20 - 16:50 30 mins
Main agenda
Fireside Chat: Value added services – What makes you different from your competition?
more
  • Identifying the most sought after VAS in the MENA region and why
  • How influential are music services like Spotify, Google Play, iTunes, etc to secure customers?
  • How can the growing following of e-gaming be better monetised as a VAS?
  • What are the opportunities for VR VAS?
  • Who is implementing these and other VASs?
  • Moment of truth: What new VAS would you invest in as a consumer?
16:50 - 17:30 40 mins
Main agenda
Panel Discussion: Being proactive with interactivity - No longer a must see, it’s a “must experience TV” world
more
  • Using events and social media to get your clients excited about you and your offerings
  • Identifying increased brand perception and loyalty development opportunities:
    • Voting
    • Contests
    • TV Play-a-long
    • Pre, during and post social media campaigns
    • Fans Zones and outdoor activities

  • Discussing the opportunities for multi-screen engagement in and outside the home, as well as subscription opportunities at events
  • What bands do this best (any industry) and what can you transfer as part of your interactive plan?
  • Advice: How best to boost engagement in the short-term, while building loyalty and retaining viewers in the long-term.
17:30 - 18:00 30 mins
Main agenda
End of Day One
18:00 - 20:00 120 mins
Main agenda
TV Connect MENA Networking Drinks