Telecoms, Media & Technology is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa
Oct 30
Show Filter
08:30 - 09:30 60 mins
Main agenda
Registration opens
09:10 - 09:15 5 mins
Main agenda
Chairperson's Opening Remarks
09:15 - 10:00 45 mins
Main agenda
Oxford Style Debate: SVOD vs AVOD in MENA – What is the best option for the region?
  • Moderator Constantinos Papavassilopoulos - Principal Research Analyst, IHS Markit
  • Speaker Tareq Abu-Lughod - CEO, Istikana
  • Speaker Mr Moustapha Bekheet - CEO, PAM Inc
  • Speaker Bhanu Chadha - Head of Business Planning – Digital Services, VoD, Distribution and Pay-TV, MBC Group
more
  • Segmenting the region and evaluating the market penetration for both services
  • Analysing the changing preference of users:
    • Paying for no ads
    • Watching ads to pay less
    • Free content with ads
  • Examining the relationship between ad and content views – Which content will viewers watch ads for?
  • Evaluating successes and failures with either model cross the region
  • Which service is more future proof and why?
10:00 - 10:20 20 mins
Main agenda
Presentation: Multiscreen TV everywhere – the vital ingredient of a next-gen TV experience
  • Speaker Nadine Samra - VP Digital Business ME and Africa, Weyyak, Zee Entertainment
more
  • How can this shift help and benefit your business?
  • How to ensure a seamless video experience across all consumer devices
  • Adopting multi-screen approaches and adapting content for multiple device brands i.e.: Apple, Samsung, Motorola, Huawei, Ericsson, Google, Nokia, etc.
  • What is the next step – offering digital streaming services packaged with specific device manufacturers and telecom operators?
10:20 - 10:50 30 mins
Main agenda
Fireside Chat: What does 5G mean for broadcasters?
more
  • When will 5G hit us and what implications will this have?
  • What does it mean for regulations, service providers, censorship?
  • What does 5G mean for video delivery, speeds and latency?
  • How will consumer experience change and what are the benefits for customers when it comes to TV?
10:50 - 11:20 30 mins
Main agenda
Morning Networking Break & Speed Networking
11:20 - 11:40 20 mins
Main agenda
Presentation: Refocusing on the art and passion for content through crafted story telling
  • Speaker Wesam Kattan - Vice President – Content & Brand Marketing, Vuclip Inc.
more
  • How the market is in danger of losing its “mojo” with an all business focus
  • Discussing the need for more knowledge and teaching for Arabic content
  • Investing in local talent to develop content which reflects the country of origin
  • Evaluating the success of country specific content
11:40 - 12:20 40 mins
Main agenda
Panel Discussion: Evaluating local production success – What is the secret ingredient?
  • Speaker Fares Sayegh - CEO, Roya TV
  • Speaker Dana Suyyagh - CEO, AlMamlaka TV Station
  • Speaker Feras Nusir - Director General, Channel 3 and Jordan Radio & Television Corporation
more
  • Discussing production developments in Jordan, Turkey, Syria, Lebanon and Egypt
  • Highlighting successes and failures with local content
  • What can we learn from each country?
  • What is in the works and what new ideas can we expect to see next?
12:20 - 12:50 30 mins
Main agenda
Fireside Chat: Kids Zone – What children’s content is the most engaging?
  • Speaker Fayez Weiss Al-Sabbagh - President, Spacetoon Group
more
  • What are the “must haves” in children’s content to generate a hit show across all ages?
  • What are some of the innovation ideas in this space?
  • How can we make the viewer experience more interactive?
  • What lessons can MENA content producers learn from international peers and vice versa?


Senior representative from Turner

12:50 - 13:20 30 mins
Main agenda
Panel Discussion: It’s all about Sports – Increased content rights bids and new players in the running
more
  • Understanding the bidding process for sports rights and the typical bidders
  • Evaluating the growth of bidding costs, processes, market interests, etc.
  • Discussing the increased interest from social media companies
  • How does this interest from “non-traditional” bidders influence the process and market?
  • Are broadcaster regulations being applied to social media players should they win a bid?
  • What are the future opportunities for all media players?
13:20 - 13:50 30 mins
Main agenda
Presentation: Breaking News – Evaluating News content distribution strategies
  • Speaker Dana Suyyagh - CEO, AlMamlaka TV Station
  • Speaker Suresh Kumar - Director of Technology, SKY News Arabia
more
  • What are the latest distribution channels outsourced by news channels?
  • What business models are in place and which outlets have been the most successful vs least successful?
  • What strategies are in place for additional and alternative distribution channels?
13:50 - 14:35 45 mins
Main agenda
Lunch + Media & Telco Thought Leadership Hosted Tables
more
  • Get advice from some of the leader of content, technology, marketing, strategy and business development at the biggest media brands in the industry.
  • Get top tips from top brands about your marketing, strategy, talk about your ideas and identify opportunities.
  • This is your chance to talk to the right people within the company
  • You can also find out more about how your peers in your area rose to fame in their given roles
14:40 - 15:00 20 mins
Main agenda
The effects of international OTTs on the local OTT market
  • Speaker Tareq Abu-Lughod - CEO, Istikana
more
  • Have business models changed?
  • How do you differentiate your product?
  • How does this affect competition?
  • What impact does this have on national and regional business ideas?
  • Are they stunting entrepreneurship and local business opportunities?
15:00 - 15:30 30 mins
Main agenda
Fireside Chat: Competing for attention – OTTs vs social media platforms
  • Speaker Alain Mayni - Head of Services & Entertainment, Facebook
more
  • What does the future of content consumption look like for MENA?
  • Analysing how media players are competing for mobile attention
  • Developing mobile-first short form content and the impact of this approach in alternative regions
  • How to make your platform the go to place anywhere, anytime
  • What’s the best approach – in house development or collaborations/partnerships?
  • What will work best for your business and for your customers?
15:30 - 16:00 30 mins
Main agenda
Keynote Fireside Chat: What are Regulators and Industry players doing together to overcome piracy in MENA?
  • Speaker Naser Refaat - CTO, Rotana
more
  • Addressing in house conflict of interests – looking for new business opportunities vs focusing on combating piracy
  • Discussing foreign rights being non-exclusive and local rights getting more expensive
  • Why invest millions for local rights only to get pirated?
  • Piracy of Pay-TV sports content in neighbouring countries – why has nothing been done to stop this?
  • Are industry players being too passive? What actions are being taken?
  • What rights regulations would you change and why?
  • Why social media platforms need to join the fight against piracy
  • How can we work more closely with regulators and associations to implement real change?
16:00 - 16:30 30 mins
Main agenda
Fireside Chat: Content Protection and Content Removal
more
  • Discussing the difficulties and challenges in protecting your content
  • Why we need more exclusive content and watermarking on non-exclusive content
  • Which technologies are effectively scanning/monitoring the internet for infringement videos?
  • What are the taking-down procedures or legal actions to remove the infringement videos recorded from TV channels and OTT applications?
  • How can all industry players cooperate to remove these infringements and protect the content?


Senior representatives from OSN

16:30 - 16:45 15 mins
Main agenda
Key Takeaways & Focus Group Survey Results
more

Find out the results of our initial focus group survey and how these results compare to the key services and products we have discussed throughout the conference.

16:45 - 17:45 60 mins
Main agenda
End of Conference - SEE YOU NEXT YEAR!