Telecoms, Media & Technology is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa
Oct 16
Show Filter
8:00am - 3:00pm 420 mins
Workshop
2017 NaLA Lifeline Workshop Agenda
more

8:00 - 9:00am

Registration/Check In

9:00 - 9:20am

Opening Remarks - David Dorwart NaLA - National Lifeline Association


9:20 - 9:50am

New Lifeline Reform - John Heitmann, Kelley Drye


9:50 - 10:30am

Minimum Service Standards - Panel Session


10:30 - 11:10am

National Verifier Update - Chuck Campbell, CGM, LLC


11:10 - 12:00pm

Android Go - Town-Hall Discussion - Jon Gold, Google


12:00 - 1:30pm

Break for Lunch 

More sessions taking place in the MVNOs North America track (please check the main agenda for more details)


1:30 - 2:15pm

NLAD - Panel Session  - Kim Lehrmanen, Touch Wireless


2:15 - 3:00pm

Free vs. Subsidy - Town-Hall Discussion - David DorwartNaLA - National Lifeline Association

8:05am - 9:05am 60 mins
Main agenda
Registration opens
8:50am - 9:00am 10 mins
Main agenda
Chair’s Opening Remarks
  • Whitey Bluestein, Bluestein & Associates
more
9:00am - 9:35am 35 mins
Main agenda
PANEL DISCUSSION: What makes MVNOs successful? How to grow the MVNO business despite the growing competition
  • Scott Allan - Former General Manager - Ting, Independent Consultant
  • Joshua Gordon - CEO, RedPocket Mobile
  • Daniel Neal - CEO, Kajeet
  • Max Silber - Vice President of Mobility, MetTel
  • Moderator Whitey Bluestein, Bluestein & Associates
  • Sergio Adames - Director Sales – Strategic Accounts, Sprint
more


  • The past, present and future of the North American telco market
  • Know your customer: Do North American MVNOs know their customers well enough? Is their business proposition in the line with the customers’ service needs?
  • Strategies to compete in a break-neck competitive market
  • Preparing for the planned Mergers & Acquisitions
9:40am - 10:20am 40 mins
Main agenda
OPEN DEBATE: Developing a business model for a regional/global MVNO
  • Mauricio Sastre - Product Management Executive, FreedomPop
  • Jeff Compton - CEO, Zing Wirless
  • Moderator Renato Andrade - Independent MVNO consultant, Acqua Telecom
  • Jim Patterson - VP/GM – Flash Wireless, ACN
more


  • Is it still viable for MVNOs in North America to try and become an international MVNO brand or is better to focus just on one market?
  • Conducting market and business analysis to develop the right business strategy
  • How does the US market compare to the rest of the world?
  • What are the pitfalls to avoid while replicating the strategies developed in the US in other regions of the world?
10:05am - 10:25am 20 mins
Main agenda
Moving from MVNO to Full Stack Solution Provider
  • Joe Peterson - President, IoT, Ready Wireless
more
  • Requirements to transition from B2C to B2B i.e. needed systems etc
  • Knowing and understanding the ecosystem
  • Market fragmentation and verticals
  • Leveraging Platform, Connectivity, Hardware = full stack solution i.e. Ready Mobile powered by Groove
10:25am - 11:00am 35 mins
Main agenda
HOT SEAT PANEL DISCUSSION: Where is the telco world heading? What will the telco operator of the 2020 look like?
  • Moderator Whitey Bluestein, Bluestein & Associates
  • David Glickman - CEO, Ultra Mobile
  • Kris Lentz - Chief Marketing Officer, Ready Wireless
  • Daniel Neal - CEO, Kajeet
more


  • With the growth of new OTT services, IoT/M2M, AI, AR & VR, what is the new role of telco providers?
  • How to implement the latest trends in digital technology? Are operators equipped with the knowledge and tools to do it on their own?
  • Building the new strategic partnerships – where to start?

The panel will consist of 3 fixed panellists and one hot seat. Anyone from the audience can join the panel if they apply via Sli.do. The panel moderator will pick new panellists from the audience.

11:00am - 12:00pm 60 mins
Main agenda
Networking break & Speed Networking
12:00pm - 12:20pm 20 mins
Main agenda
What is the LifeLine programme and how does it fit into the telco space?
  • David Dorwart - Chairman, National Lifeline Association
more


  • How to start a LifeLine MVNO
  • What are the benefits of running a LifeLine MVNO?
  • How can a LifeLine MVNO supplement your current offering?
  • Marketing and distribution strategies – how different are those in comparison to a typical MVNO?
12:20pm - 1:00pm 40 mins
Main agenda
PANEL DISCUSSION: How has the 2016 Lifeline Modernization Order affected the LifeLine MVNOs’ operations?
  • Moderator David Dorwart - Chairman, National Lifeline Association
  • Kimberly Lehrman - President & Chief Marketing Officer, enTouch Wireless
  • Jordan Axt - Senior Director of Marketing, Assist Wireless
  • Esau Neri - COO, TAG Mobile
more


  • What are the latest developments in the LifeLine space? What do the existing and new LifeLine MVNOs need to know to not only survive in the coming years but to thrive?
  • The impact of the port freeze on the operations and strategy
  • How has the addition of broadband services impacted the LifeLine providers?
  • Next steps – preparing for the future changes to the regulations
1:00pm - 1:20pm 20 mins
Main agenda
LTE - New Value from Virtualisation
  • Vikas Tandon - Associate Director Mobility & UCC Enablement, Tata Communications
more


  • What are the new commercial opportunities presented by VoIMS?
  • How to simplify LTE deployment and overcome new infrastructure and resources issues
  • How can virtual models remove the barriers to multi-service LTE deployment?
  • A short guide to service differentiation enabled by a new customer experience – how to win the battle for the consumer
  • RCS, IoT and more – creating a joined up service proposition for humans and machines
1:20pm - 1:40pm 20 mins
Main agenda
Handling customer care in the digital space
  • Bernard Szederkenyi - Head of Customer Experience & Digital Evolution, Koodo Mobile
more


  • Customer care centres vs. self-help Apps/systems
  • How can virtualisation of services help to become fully digital?
  • Implementing AI assisted customer service – costs vs. ROI
  • Managing supply and demand of call centres
1:40pm - 3:00pm 80 mins
Main agenda
Lunch & networking
2:40pm - 3:00pm 20 mins
Main agenda
Leveraging virtualization to drive MVNO success within the all-IP ecosystem
  • Carl Drueckhammer - Director, Sales Engineering Americas, Interop Technologies
more


  • The control factor—Virtualized IMS at the core of new IP services
  • The first cloud objective—Reduce your MOUs now with VoWiFi
  • The dynamic deployment advantage—Any service. Any order
3:00pm - 3:20pm 20 mins
Main agenda
Porto Conecta: How “customer obsession” has taken Brazil´s largest MVNO to become the #1 in customer satisfaction in wireless
  • Tiago Salgado Galli - General Manager, PORTO CONECTA
more


  • Strategies to compete in a highly competitive market with 5 national carriers
  • The role of customer caring in growing to over 550,000 post-paid subs
  • How digital services have helped increase customer satisfaction

 


3:20pm - 3:40pm 20 mins
Main agenda
How to drive MVNO business, optimize network performance and optimize performance for data-hungry subscribers
  • Patricia Hume - Chief Commercial Officer, iPass
more
  • How to optimize costs with seamless Wi-Fi offload and keeping subscribers always best connected
  • How to use mobile device analytics and big data to ensure devices are always choosing the best network, for higher customer satisfaction and reduced churn
  • Understanding the data driven software addressing these key issues and driving MVNO business forward
3:40pm - 4:00pm 20 mins
Main agenda
Revenue enablement through sustainable competitive advantages
  • Kevin Maag - President and CEO, IntegraTouch
more
4:00pm - 4:30pm 30 mins
Main agenda
Afternoon break & networking
4:20pm - 4:40pm 20 mins
Main agenda
Implementing MVNO hybrid models
  • Scott Allan - Former General Manager - Ting, Independent Consultant
more


  • Is VoWifi based business sustainable? Cost reduction vs. customer satisfaction
  • Addressing WiFi coverage limitations
  • Will VoLTE roaming open the door for data only MVNOs? Who is developing it?
  • Cloud migration: How much of your operational costs can be saved?
  • Implementing hybrid solutions using 3G, 4G and WiFi
4:40pm - 5:10pm 30 mins
Main agenda
INTERVIEW ON STAGE: Creating an MVNO/communication provider with a mission
  • Matthew Bauer - CEO & Co-Founder, Sparrow Mobile
  • Kris Lentz - Chief Marketing Officer, Ready Wireless
more
  • Business models for social impact MVNOs
  • What is the rationale behind merging a commercial and social impact model? How can it work on both fronts?
  • Case studies of companies whose aim is to bridge a digital divide and boost social awareness
  • Rolling out social campaigns – do’s and do not’s
5:10pm - 5:30pm 20 mins
Main agenda
Differentiating through Quad Play services
  • Alejandro Lombardo - Director Mobile Business Unit, Maxcom
more
  • What is the business case for adding mobile to your service offering?
  • Integrating mobile and fixed platforms
  • Top tips while bundling services
  • What are the BSS/OSS implications and alternatives?
5:30pm - 6:00pm 30 mins
Main agenda
ROUNDTABLE DISCUSSIONS
more

How do we get the OEMs to engage more to co-operate with MVNOs? 

  • Why would international entities work with smaller companies like MVNOs and not other big players? What is the competitive advantage that smaller players have?
  • Addressing the needs of the new breed of communications providers

Differentiating through device strategy

  • Reaching new customers through the new device range
  • Exploring the device subsidy options
  • Working with the device manufacturers directly

The room will be split into two groups discussing the topics above. The table leaders will present top findings and ideas to the rest of the audience at the end of the session.

6:00pm - 7:00pm 60 mins
Main agenda
Networking Party