Telecoms, Media & Technology is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa
Key Sessions

Dr. Bitange Ndemo

Welcome address: The positive impact of ICT and digital transformation on business and society in East Africa

Government of Kenya

Alice Kariuki

Panel: Creating a favourable regulatory environment to increase digital connectivity in East Africa

Airtel Africa

May 15
Show Filter
08:00 - 09:00 60 mins
Main agenda
Registration and Exhibition opening
09:00 - 09:10 10 mins
Main agenda
Launching East Africa Com 2018
  • Dobek Pater - Director, Africa Analysis
more
09:10 - 09:30 20 mins
Main agenda
Welcome address: The positive impact of ICT and digital transformation on business and society in East Africa
  • Dr. Bitange Ndemo - Chairman of the Blockchain and Artificial intelligence Taskforce, Government of Kenya
more
09:30 - 10:00 30 mins
Main agenda
ICT investment to accelerate progress towards the UN SDGs
  • Katherine Getao - ICT Secretary, Ministry of Information Communication and Technology of Kenya
more




09:50 - 10:30 40 mins
Main agenda
Keynote panel: Tackling Africa’s digital connectivity deficit
  • Nixon M. Gecheo - Governance and ICT4D expert, Universal Service Advisory Council, Communications Authority of Kenya
  • Moderator Dobek Pater - Director, Africa Analysis
  • Jeff Schumacher - Regional CEO, Helios Towers Africa
  • José Henriques - CMO, Celfinet
more
  • An East African digital connectivity SWOT analysis
  • Applying lessons learned from the implementation of Kenya’s National Broadband Strategy
  • Establishing innovative partnerships to bridge connectivity gaps
  • Encouraging investment in critical connectivity infrastructure
  • Overcoming core internet connectivity barriers
  • Accelerating 4G deployment throughout East Africa
  • Mapping out East Africa’s journey towards 5G
10:30 - 10:50 20 mins
Main agenda
Connecting Africa
  • Enrico Leonardi - Chief Sales Officer, Avanti Communications
more
10:50 - 11:40 50 mins
Main agenda
Coffee and Exhibition visit
11:40 - 12:00 20 mins
Main agenda
Market forecast: East Africa’s TMT outlook for 2018 and beyond
  • Danson Njue - Research Analyst, Ovum
more
12:00 - 12:20 20 mins
Main agenda
Remodeling the satellite communications business case - new approaches to make satellite communication affordable
  • Oren Tepper - VP Sales, Africa, AMOS - Spacecom
more
12:20 - 13:00 40 mins
Main agenda
Panel: Creating a favourable regulatory environment to increase digital connectivity in East Africa
  • Alice Kariuki - Group Regulatory Director, Airtel Africa
  • Katherine Getao - ICT Secretary, Ministry of Information Communication and Technology of Kenya
  • Paul Kukubo - Board Director, Communications Authority of Kenya
  • Mercy Ndegwa - Head of Regulatory and Public Policy Department, Safaricom
  • Stella Wawira - Head of Public Policy, Telkom Kenya
more
  • How can East African policymakers and regulators create an enabling environment to support mobile broadband roll out and digital transformation?
  • What are the critical features of such an enabling environment?
  • Licensing and spectrum allocation concerns
  • Aligning public policy and private sector development in the East African ICT space
  • Digital connectivity as a tool to drive socio-economic development
  • Harnessing the transformative potential of digital connectivity
13:00 - 13:20 20 mins
Main agenda
Future-proof FTTH: The key to building profitable fibre optic networks in Africa
  • Ben Ahmed Otmane - Customer Solution & Support Engineer EMEA, OFS
more
  • Building fibre networks to last
  • Overcoming challenges faced when building and maintaining fibre networks
  • Changing the CAPEX and OPEX paradigm for investors
  • Effectively managing maintenance and upgrade costs
13:20 - 14:30 70 mins
Main agenda
Lunch and Exhibition visit
14:30 - 14:50 20 mins
Main agenda
The convergence of IoT, big data and artificial intelligence: A perfect storm of opportunity?
  • Dobek Pater - Director, Africa Analysis
more
14:50 - 15:10 20 mins
Main agenda
Realising the smart city vision in Kenya: a blueprint for East Africa?
  • Antony Otieno - Secretary General, Internet Society Kenya Chapter
more
15:10 - 15:40 30 mins
Main agenda
Panel: From hype to reality: how is IoT shaping Africa’s digital future?
  • Eric Munyiri - CIO, Kenya Electricity Generating Company
  • Dobek Pater - Director, Africa Analysis
  • Antony Otieno - Secretary General, Internet Society Kenya Chapter
  • John Muthiora - Head of Information Technology, M-KOPA Solar
  • Andrew Waititu - CEO - Healthcare, GE East Africa
more
  • Getting to grips with the African IoT ecosystem
  • Key takeaways from real IoT implementation case studies
  • Overcoming the most common IoT technology adoption challenges
  • New opportunities created by smart cities and connected societies
  • Ensuring that IoT realises its game changing potential in Africa
15:40 - 16:10 30 mins
Main agenda
Coffee and Exhibition visit
16:10 - 16:40 30 mins
Main agenda
Panel: Blockchain technology adoption in Africa: impact, implications, challenges and opportunities
  • Michael Kimani - VP ChamaPesa & Chairman, Blockchain Association of Kenya
  • Owen Bredan, Cyber Security & Threat Intelligence Evangelist
  • Moderator Dobek Pater - Director, Africa Analysis
  • Antony Otieno - Secretary General, Internet Society Kenya Chapter
more
  • What industries will experience the most disruption from blockchain
  • What blockchain opportunities should telecoms operators be exploring?
  • What does blockchain mean for your enterprise?
  • Understanding regulatory concerns around blockchain
  • Beyond financial services and cryptocurrencies: exploring wider possibilities
16:40 - 17:00 20 mins
Main agenda
Increasing the impact of digital transformation on healthcare access and service delivery in Africa
  • Dr Cathy Mwangi - CEO, mHealth Kenya
more

•    Sizing up the e-health opportunity
•    Mobile, IoT, AI, Big Data, Cloud: how will these technologies impact healthcare?
•    What needs to be done to scale up and amplify the impact of digital on healthcare?

17:00 - 17:30 30 mins
Main agenda
Close of East Africa Com day one
  • Dobek Pater - Director, Africa Analysis
more
14:30 - 15:30 60 mins
LeadersIn East Africa
LeadersIn Africa Boardroom: Empowering East Africa’s connectivity champions to bridge the digital divide – aligning public policy and private sector development
more

Invite-only VIP interactive session

Time: 14:30 – 15:30

Location: Kifaru room (first floor)

16:00 - 17:30 90 mins
Networking
Tata Communications and Simbanet Partnership Event (invite-only)
more

Mount Kenya Room, First Floor

Please join Tata Communications and Simbanet for an elegant networking cocktail. It's an ideal occasion to make new friends and reconnect with old ones. We would also like to take this opportunity to share with you that we are now ready and live for business via our Kenya IP PoP.

17:30 - 18:30 60 mins
East Africa Com Awards
East Africa Com Awards
  • Presenter Dobek Pater - Director, Africa Analysis
more

Celebrate digital excellence in East Africa at the inaugural East Africa Com Awards.


18:30 - 20:00 90 mins
East Africa Com Awards
East Africa Com Awards Afterparty
more

Hosted by Pakistan & East Africa Connecting Europe (PEACE)