Telecoms, Media & Technology is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa
Key Sessions

Stephen Blewitt

Operator keynote: Precise and profitable network coverage

MTN Benin

Claire Papponeau

Operator keynote: How we uncover digital opportunities

Mauritius Telecom

Stephen Blewitt

Operateur keynote: Assurant la couverture de reseau telecom d’une maniere precise et rentable

MTN Benin

Claire Papponeau

Operateur Keynote: Strategie digitale pour telcos

Mauritius Telecom

09:00 09:20 (20 mins)

Main agenda

Chair’s introduction: A snapshot of the West African connectivity landscape: progress and opportunities

  • Thecla Mbongue - Senior Research Analyst, Ovum

09:20 09:40 (20 mins)

Main agenda

Operator keynote: Precise and profitable network coverage

  • Market sizing and segmentation in Rural areas
  • Leveraging Group platforms to bring new services
  • Expanding coverage profitably
  • Stephen Blewitt - CEO, MTN Benin

09:40 10:10 (30 mins)

Main agenda

What can regulators do to accelerate the spread of internet connectivity in West Africa?

  • Moderator Amadou Makhtar Fall - Head of Legal and Regulatory Monitoring, Sonatel
  • Stephen Blewitt - CEO, MTN Benin
  • Abdalla Saeed - CEO, Expresso Telecom
  • Malick Sylla - Head of Service Quality Monitoring and Operators, Telecommunications and Postal Regulatory Agency - ARTP

10:10 11:10 (60 mins)

Main agenda

Coffee

11:10 11:40 (30 mins)

Main agenda

How are mobile network operator strategies evolving to meet the demands of a shifting digital landscape?

  • Aligning operating models with new commercial realities – new competitors and tougher market conditions
  • Exploring new opportunities for partnerships and collaboration within the West African digital ecosystem
  • MNO cooperation to improve efficiency: the advantages and disadvantages of network infrastructure sharing
  • What initiatives are most urgently required to make network infrastructure sharing a viable option?

11:40 12:00 (20 mins)

Main agenda

Rolling out low cost 4G

  • Understanding the cost elements of LTE infrastructure
  • Spectrum requirements and carrier aggregation
  • Strategies to minimise time during network rollout

12:00 12:40 (40 mins)

Main agenda

Powering up ecosystem partnerships to expand broadband infrastructure

  • Moderator Thecla Mbongue - Senior Research Analyst, Ovum
  • Mark Acton - Founder and Managing Director, Mobinomics
  • Michael Yapo - CTO, Digital Afrique Telecom

12:40 13:00 (20 mins)

Main agenda

The rise of cryptocurrency and blockchain

  • Bitcoin and cryptocurrencies
  • Understanding and sizing the utility of blockchain
  • Potential of blockchain in the delivery of digital services
  • Larry Bates - CSO, Bitland

13:00 14:10 (70 mins)

Main agenda

Lunch

14:10 14:30 (20 mins)

Main agenda

Operator keynote: How we uncover digital opportunities

  • Claire Papponeau - Deputy CEO, Mauritius Telecom

14:30 15:10 (40 mins)

Main agenda

Telco Financing: what financiers seek from CSP business plans

  • Moderator Russell Southwood - CEO, Balancing Act
  • Stephen Blewitt - CEO, MTN Benin
  • Abdalla Saeed - CEO, Expresso Telecom

15:10 16:10 (60 mins)

Main agenda

Coffee

09:00 09:20 (20 mins)

Français

Introduction

  • Thecla Mbongue - Senior Research Analyst, Ovum

09:20 09:40 (20 mins)

Français

Operateur keynote: Assurant la couverture de reseau telecom d’une maniere precise et rentable

  • Dimensionnment du marche et la segmentation dans les zone rurales
  • Tirer parti des plates-formes du Groupe pour apporter de nouveaux services digitales
  • Expansion de Mobile Money
  • Stephen Blewitt - CEO, MTN Benin

09:40 10:10 (30 mins)

Français

Ce que régulateurs puissent faire pour aider la diffusion du connectivité a l’Internet

  • Moderator Amadou Makhtar Fall - Head of Legal and Regulatory Monitoring, Sonatel
  • Stephen Blewitt - CEO, MTN Benin
  • Abdalla Saeed - CEO, Expresso Telecom
  • Malick Sylla - Head of Service Quality Monitoring and Operators, Telecommunications and Postal Regulatory Agency - ARTP

10:10 11:10 (60 mins)

Français

Pause rafraîchissements

11:10 11:50 (40 mins)

Français

Comment les stratégies des opérateurs de réseaux mobiles évoluent-elles pour répondre aux exigences d'un paysage numérique changeant?

  • Alignement des modèles opérationnels avec de nouvelles réalités commerciales - nouveaux concurrents et conditions de marché plus strictes
  • Explorer de nouvelles possibilités de partenariats et de collaboration dans l'écosystème numérique ouest-africain
  • Coopération MNO pour améliorer l'efficacité: les avantages et les inconvénients du partage d'infrastructure réseau
  • Quelles initiatives sont les plus urgentes pour que le partage de l'infrastructure réseau soit une option viable?

11:40 12:00 (20 mins)

Français

Déployer 4G a bas coût en toute vitesse: perspective d’un fournisseur majeur

  • Analysant et Comprendre les éléments de coût des infrastructures LTE
  • Utilisant le bandes Spectrum et la role du Carrier Aggregation
  • Les strategies pour minimiser les couts et temps prise pendant le déploiement du réseau

12:00 12:40 (40 mins)

Français

Mise en place des partenariats, créer un écosystème pour étendre l'infrastructure à large bande

  • Moderator Thecla Mbongue - Senior Research Analyst, Ovum
  • Mark Acton - Founder and Managing Director, Mobinomics
  • Michael Yapo - CTO, Digital Afrique Telecom

12:40 13:00 (20 mins)

Français

La montée explosive des crypto-monnaie et blockchain

  • Comprendre l’origine de blockchain et son role dans l’Internet
  • L’utilite de bitcoin dans mobile money
  • Estimant le potentiel de Blockchain dans la provision de service e-government
  • Larry Bates - CSO, Bitland

13:00 14:10 (70 mins)

Français

Déjeuner de réseautage

14:10 14:30 (20 mins)

Français

Operateur Keynote: Strategie digitale pour telcos

  • Comment trouver des opportunites dans le monde digitale
  • Notre Experience en Isle Mauritius
  • Cas d’etudes: Orange s’accelere en Africa
  • Claire Papponeau - Deputy CEO, Mauritius Telecom

14:30 15:10 (40 mins)

Français

Financement de telcos: ce que les banquires et les financiers cherchent

  • Moderator Russell Southwood - CEO, Balancing Act
  • Stephen Blewitt - CEO, MTN Benin
  • Abdalla Saeed - CEO, Expresso Telecom

15:10 16:10 (60 mins)

Français

Pause rafraîchissements

16:10 16:30 (20 mins)

Français

Etudes de cas et les meilleures pratiques mondiales

  • Comment les operateurs telcos peut aider les développeurs locaux pour créer un contenu local
  • Modele avec les Start-ups et facteurs favorisant la collaboration (operateur APIs, investissement, Silicon Savane)
  • Etudes de Globale: les criteres de success

16:30 17:00 (30 mins)

Français

Comment les telcos peuivent ils travailler avec la communaute developeurs de logiciel au partenariat win win

  • Moderator Thecla Mbongue - Senior Research Analyst, Ovum

17:00 17:10 (10 mins)

Français

Discours de clôture

  • Thecla Mbongue - Senior Research Analyst, Ovum

16:10 16:30 (20 mins)

Main agenda

Technology accelerator best practice case studies

  • How can telcos help local developers create local content
  • Start-ups collaborations (operator APIs, investment, synergies)
  • Global case studies: identifying the critical success factors

16:30 17:00 (30 mins)

Main agenda

How can telcos work with local developers in win-win partnerships

  • Moderator Thecla Mbongue - Senior Research Analyst, Ovum

17:00 17:10 (10 mins)

Main agenda

Closing remarks

  • Thecla Mbongue - Senior Research Analyst, Ovum

17:10 17:40 (30 mins)

Français

West Africa Com Prix

17:10 17:40 (30 mins)

Main agenda

West Africa Com Awards

17:40 19:40 (120 mins)

Français

West Africa Com Cocktails d’Amitie Commerciale

17:40 19:40 (120 mins)

Main agenda

West Africa Com Networking Reception